Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Druhá světová válka začala už v roce 1939......

Ale kdeže. Ono totiž záleží na tom, jak na to budeme nahlížet.

Jedna varianta je nahlížet na začátek světové války způsobem, kdy se zapojili poslední hráči do partie. Pak opravdu světová válka začala roku 1941....sice ne v červnu, jak tvrdí Rusové, ale v prosinci, vstupem USA do války.

Další varianta je nahlížet její začátek způsobem, co dostalo Hitlera k moci. Pak ovšem se dostaneme k tomu, že druhá světová válka začala ve chvíli, kdy byla podepsána Versailleská mírová smlouva. Protože jí tvrdé body se staly důvodem, že se vůbec dostal Hitler k moci.

A pak je tu ještě třetí varianta. Pokud pomineme Španělskou občanskou válku (kde si stejně pár mocností vyzkoušelo zbraně i taktiku), pak je zapotřebí odhlédnout od Evropy a podívat se do Asie. Již roku 1937 je Čína přepadena Japonskem a vedena válka, o které se asi v Evropě asi nikomu nesnilo. Což by byl asi ten nejpřesnější náhled, protože za datum skončení druhé světové války taky považujeme až kapitulaci Japonska. Čistě vzato, Japonsko to začalo, Japonsko to ukončilo.

A to pomíjím takové ty drobnosti, jako kupříkladu Mnichovskou dohoda. Protože pokud by Německo nemělo český průmysl a zbraně, tak těžko by v roce 1939 byl nějaký útok na Polsko.

Takže ne pane Zieglere, druhá světová válka začala kdykoliv, jen ne roku 1939.

3 1
možnosti

Ono je to mimo téma. Jen uvedu, že Československá exilová vláda později uváděla jako datum počátku válečného stavu s Německem 17.9. 1938, tedy dobu, kdy došlo v Sudetech k pokusu o puč.

3 0
možnosti

Děkuji za upřesnění :-)

1 0
možnosti

Nemám s tím problém pane Typnere, ale jistě se shodneme na tom, že II. světová válka nezačala v roce 1941. :-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS