Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Velmi zajímavé.

Pro mne je nepochopitelné, jak ten Fridrich mohl přijmout to zvolení českým králem. Jemu muselo být jasné, že to nebylo po právu. A taky mu muselo být jasné, že anglický král (byť tchán) ho nepodpoří proti právoplatnému vladaři.

1 0
možnosti
JM

Za vším hledejte ženu. Friedrich byl tak trochu pod pantoflem. A taky hodně naivní.

1 0
možnosti
VM

Souhlasil bych s tim,že stavovské povstání bylo velmi neprofesionální.Ani já bych neviděl v Bílé hoře tragédii,byla to bitva v rámci války mezi protestanty a katoliky,nikoliv mezi Čechy a Němci,nicméně někteří habsburští monarchové,včetně Ferdinanda II,se chovali dost arogantně,to bylo špatně.Bědovat bychom spíše měli nad výsledky voleb v USA.

1 0
možnosti
TB

Spousta nesmyslů. Samozřejmě že se konalo neštěstí.

1. Statisíce lidí muselo emigrovat, udává se kolem 150 - 200 tis. lidí a to jen kvůli víře. Protestanti, členové Jednoty bratrské a další, protože povolena byla jen jedna víra a to katolická. Odešli Komenský, Hollar a další....

2. Následovala Třicetiletá válka, kvůli Habsburkům padly další statisíce lidí, vesnice byly opuštěny, města zbídačena. Udává se, že České země přišly celkově o třetinu populace..

3. Došlo k utužení nevolnictví, zvýšila se robota až na tři dny v týdnu pro poddané.

4. Zavládl tuhý absolutismus, Ferdinand II. ziskal neomezenou moc.

5. České království se po vydání Obnoveného zřízení zemského stalo jen kolonií Habsburské říše, do té doby české stavy volily panovníka, od té doby jsme již na to neměli vliv....

A tak by se dalo pokračovat dál.... prostě 17. století bylo pro České země jedno z nejhorších období.....a nic na tom nezmění, že někde postavili hezký kostel.... nacisti postavili dálnice, komunisti třeba u nás metro a přesto to je doba, kterou už nikdo nechce zažít....

11 3
možnosti
VM

A myslíte,že když by zvítězili protestanti,že by vládli humanističtěji?Žádná doba není ideální,ani dnešní.

5 0
možnosti
AL

Velmi pěkný a fundovaný článek. Opravdu jsme stále ještě ve vleku klišé 19.a 20.století, živených ve stylu "co je proti katolické církvi, je dobré". Komunisti v tom byli obzvlášť mistři.

5 0
možnosti
Foto

Neradi se přeučujeme...a proto leccos jde v Čechách dodnes, jak jde. Leccos se černě podbarvilo a nevidíme ani to, co je dodnes naším výstavním artiklem....díky a karma. Navěkysocialistickým placatým výkladům navzdory:-)

3 1
možnosti
Foto

Ve vašem podání je Bílá Hora vlastně darem z nebes pro český stát, jeho obyvatelstvo a vlastně i celou Evropu. :-)

1 1
možnosti
JL

Otázka je, zda by poněmčení bylo nějakým zlem? Dolní vrstvy společnosti, od kterých úřady a mocipáni nikdy nic nechtějí, jen aby platily daně a poslouchaly, by asi nadále mluvili česky. Pak jde o to, zda by se udržela na teritoriu Čech a Moravy identita s českým národem=češtinou. Kdyby ne, staly bychom se možná nakonec něčím podobným Švýcarsku (snad), protože i kdyby Bohemia zůstala součástí Německa, po 2.světové by se asi oddělila. Ale to by spíše řekl historik, jaké by tam hypoteticky byly možnosti. Nicméně je to jedno, protože realita byla a je, jaká je. Teď naopak český národ čeká tlak EU na na federalizaci...při ztrácení všelikých pravomocí. To je budoucnost, nikoli germanizace. Spojené státy evropské - něco jako USA s tím, že únik už možný prakticky nebude. Vidíme, jako problémy s tím mají Britové.

1 3
možnosti
Foto

BaroKo, vstoupilo do Čech s vítězným katolicismem, jako nový duševní vládce do dobytého českého království nesl s sebou velmi silný živel kulturní. Ten netkvěl jen v jeho estetickém bohatství, kterým naplnil zemi, kterým naučil tuto zemi umělecky cítit, ovládnu na celé čáře architekturu, malířství, hudbu i umění. Baroko dal svými stavbami, svými bezpočetnými sochami nesmazatelný ráz české krajině. To dnes u nás obdivuje celý svět a řadí nás díky baroku mezi kulturní a vyspělé země té doby.

2 0
možnosti
JL

Ano, katolíci hodně zdůrazňují kulturní přínos. Ale křesťanské paradigma v podstatě v 21.století zde končí, i když se církev ještě snaží o reformy a držení kroku s ostatní společností, moc se jim to nedaří. Křesťanství bude jedna z nabídek náboženských, filosofických konceptů, spíše menšinová. Na Západě mají nyní na výběr i islám, tak toho blaha se nám zatím nedostalo.

1 3
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,53
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz