Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

O KHB se napsalo mnohé, je to jedna ze vzácných osob naší minulosti......

Jen bych doplnil, že například jeho čeština byla na vysoké, velmi vysoké úrovni a upozornil na to mistr novočeské češtiny Karel Čapek, na její ryzost, modernost a objevnost a dodal, že by jeho spisy povinně měli číst prvorepublikoví politici jednak pro jejich obsah, jednak pro literární kvalitu.

Další věc je jeho proticírkevní satira, jež patří k vrcholům Havlíčkovy angažované občanské poezie. Za První republiky katolická církev tento akcent Havlíčkovy tvorby napadala. S tím souvisí proslulý Král Lávra (poučený irskými reáliemi) i brixenské básnické skladby Tyrolské elegie a zejména nedokončený Křest svatého Vladimíra.

2 0
možnosti
Foto

K nadpisu se výborně hodí píseň KHB Tys bratr náš,

https://www.youtube.com/watch?v=WtflGcBM2b8

v podání V+W.

R^

1 0
možnosti
JF

a velice správně tam taky sobě ;-) přidali i tu pražskou kavárnu R^;-D

0 0
možnosti
Foto

Však také Havlíček zřejmě nejvíc vytrpěl ten poslední rok doma. Podepsal, že se vzdává veřejné činnosti, aby mohl za Julií, která už byla mrtvá. A doma před ním vlastenci zavírali dveře, neopustili ho jen přátelé že semináře.

7 0
možnosti
JF

Hr na Němce psal kdy? Před Brixenem?

1 0
možnosti

R^R^R^R^R^R^R^ Díky!

Bachův absolutismus byl zjevně mnohem lidštější než Gottwaldův komunismus!

Planý sociální nacionalismus Tomia Okamury mi připomíná NSDAP a komunistický pseudonacionalismus! Skutečné vlastenectví o něčem jiném!

:-)

4 1
možnosti
JN

J32o50s15e26f 43N92i51k47l

6. 11. 2021 18:36

A o čem je skutečné vlastenectví?

0 0
možnosti
Foto

Proč jsem občanem: Karel Havlíček Borovský

Lidé již skrze tolik století zvykli si stejným krokem šlapati v tom jhu, které jim od chytřejších, ale zlomyslných spolutvorů na bedra vloženo bylo pod rozličnými záminkami, také až do konce ve jménu a s udaným plnomocenstvím božím, a které nyní nazýváme státní zřízení. Člověk zvyklý při všem se tázati 'proč?' a 'nač?' (bohužel jest takových lidí posud přece jen malá částka) neví, má-li se více horšiti neb smáti, když tak pozoruje státní zřízení národů počítaných k civilisovaným. Ve všech učebních knihách přirozeného práva můžeme se dočísti toho, že stát zřízen jest proto, aby v něm dosáhli lidé bezpečnosti osoby a jmění, práva, spravedlnosti a větší pozemské blaženosti atd. atd. Budeme bez předpojatosti rozvažovati, jak dalece toho všeho dosahují lidé v státním spojení, a jaké vůbec užitky mají lidé z toho, že jsou ve státu živi, při čemž zcela všeobecně jednati chceme, nejmenujíce ani jeden ani druhý stát, avšak majíce hlavně na zřeteli tak zvané policejní státy, státy, ve kterých se vláda do všeho míchá, a zanechávajíce každému na rozhodnutí, jak dalece okolnosti od nás uvedené a objasněné také v tom neb onom státu skutečně se vyskytují.

Po všem tomto uvážení nemůže si žádný obyvatel otázku Proč jsem občanem? předložiti než s nejtrpčím citem. Na všech stranách pozoruje, že státní zřízení dokonce není k jeho prospěchu, nýbrž všude jen k jeho škodě, a že jen tenkráte by mohl on sám ze státního spojení užitek míti, kdyby se odhodlal s vlky výti a na útraty ostatních utištěných svůj vlastní prospěch vyhledávati. Tak se konečně musí ve veliké části občanů zroditi onen nepřirozený cit, který stát za nepřítele svého a za škůdce považuje a který jest zcela protivný citu svobodného občana, jenž musí cítiti lásku a vděčnost ke svému státu, poněvadž sebe v něm cítí šťastným a spokojeným, poněvadž vidí, že státní zřízení jsou k jeho prospěchu, ne pak on k prospěchu státu.

1 1
možnosti
JF

To se ale týká naprosto každého státního zřízení a službě pro stát jako teplého místa pod penzí ... jestli Havlíček taky nekoketoval s anarchismem dnes zřejmě s anarchokapitalismem ;-) ... vedle idealisty je ovšem potřeba být k tomu trochu i realista ...

2 1
možnosti
JN

J90o78s27e15f 90N23i43k32l

6. 11. 2021 16:28

..."A teď, když slunéčko vyšlo,

Čech se ze snu probírá,

na to švábské hospodářství,

divně oči otvírá.

Přišel na něj šelma Němec,

ten proklatý hospodář:

„Milý Čechu, teď jsi Němcem,

teď jsi se svou zemí náš.“...

;-DŽe by KHB viděl i do našich dnů.

2 4
možnosti
JN

J90o90s16e14f 93N89i87k53l

6. 11. 2021 16:59

Ale pane Zieglere, to jsou slova klasika KHB, aha vám vadí ta glosa....tak to jo...

1 0
možnosti
JF

Nooo, velice slušný popis R^ ono je nutné taky připustit, že ti monarchové se svou monarchií byli opravdoví gentlemani, a hlavně věděli dobře co je jejich job a meli rozhled že žiletka, pěna na holení a umyvadlo je lepší než gilotina svobodně rozrajscovaného davu - zprava Francie (dceru Marie Terezie to stálo hlavu když zjistila o co jde - bylo pozdě ...) zleva Rusko. Předběhli svou dobu (což je vždy pak riziko vůči všem ostatním barbarům) a proto byli zničeni aby se vrátili v nějaké podobě jako EU. Tak jako předběhli svou dobu tak museli být schopni uřídit rozvolnění a modernizaci společnosti od vzdělání, po média, zpřístupnění politiky a podnikání - vše nějaký plynulý proces ... umět přidat plyn jinde zas ubrat ;-) ... možná jen vypadlo to jaký vztah měl Havlíček s mocnářstvím a že uvězněný disident je vždy perspektivní kádr s možností gentlmenské výměny něco za něco - za rozvoj svého nadání ;-D ... třeba Hitler a jeho protirakouský Mein Kampf psaný ve fešáckém německém (nikoliv rakouském) lochu, kde mu trnem oku je i progresivní vztah pokrokového mocnáře s českou nešlechtičnou Kotkovou a soužití národů v staré prohnilé monarchii, Husák v lochu bolševika, který měl svůj sovětský pokrokový standard a nakonec přeci i tak normalizační prezident ,a podobně Havel a jeho Dopisy Olze na psacím stroji ... a jeho sametová pravdoláska s bolševikem aby jejich mohutný pochod do sněmovny v podobě obnovené Národní fronty smetla tzv. nesystémového Babiše, který svým způsobem také předběhl malou českou dobu ... a třeba aby se v jiné podobě vrátil ... stručně moc má tu schopnost a potřebu hledat své nové talenty ... někdo tomu nakonec musí dát nějakej ksicht ;-)

1 1
možnosti
LH

Docela dobře udělaná manipulace...

1 5
možnosti
LH

ZDVIHNI SE, ZDVIHNI!

Zdvihni se, zdvihni, starý český lve, Stavme se v řady, vlasti synové,

anděl zatrúbil k válce do krve. Češi, Slováci a Moravané.

Pomsty brána se odmyká,

táhnu svatí od Blaníka.

Hr! na Němce! hr! na vraha!

na Vídeň Praha!

Kde náš prapor bude vláti, Pán Bůh za ním bude státi. Hr! na Němce! hr! na vraha! na Vídeň Praha! Vzhůru do zbraně, vlasti synové, Mračna nad Vídní s bleskem a hromem Slovák, Moravan, Slezan, Čechové, přes hory tťihnú Češi táborem. Vzhůru s božím požehnáním, Dme se prapor nad hlavami, lva ku předu, všickni za ním. Řinčí zem pod kopytami. Hr! na Němce! hr! na vraha! Hr! na Němce! hr! na vraha! na Vídeň Praha! na Vídeň Praha! Dlúho Rakúsy českú krev pili, otcovskú slávu marně hubili: shoďme Vídeň do Dunaje, ať ji nese v černé kraje. Hr! na Němce! hr! na vraha! na Vídeň Praha! Více zde: http://m.slovane.webnode.cz/news/nosime-vas-v-srdcich-pane-karle-havlicku-/

3 2
možnosti
JZ

Soch má Karel Havlíček Borovský mnoho. Například přímo v rodišti v Havlíčkově Borové, Havlíčkově Brodě, Kutné Hoře, Prostějově a také v Praze na Žižkově před radnicí s nápisem na podstavci. "Přislibujte si mně, vyhrožujte si mně, přece zrádcem nebudu", což byl jeho známý slogan.

6 0
možnosti
LB

L31i51b22o46r 48B69í77l36e70k

6. 11. 2021 15:45

Tak klobouk dolů, už jsem zticha, přesně tak to je

2 0
možnosti
LB

L24i34b98o86r 55B47í76l98e26k

6. 11. 2021 15:05

Když jste znalec, kde má sochu K.H.Borovský a je tam na ní i něco vyraženo do pískovce, naschvál, kde to je? a co tam je psáno?

0 0
možnosti
VV

Tady byla opravdu nezavadna odpoved pana Zieglera. Kam a proc odtud zmizela?

0 0
možnosti
  • Počet článků 3311
  • Celková karma 26,78
  • Průměrná čtenost 1813x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz