Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ještě pár doplňujících poznámek. Klášter cisterciáků ve Vyšším Brodě založil Vok z Rožmberka 1259 a ten jej také vybavil majetkem, z kterého měl být klášter vydržován. V té době to bylo obvyklé. K rozhodnému dni tedy 25. února 1948 byl nárokovaný majetek uveden v katastru nemovitostí jako vlastnictví vyšebrodských cisterciáků a tím pádem je restituce oprávněná. :-)

3 0
možnosti

J25i58r65i 65T63i94c58h53y

13. 1. 2022 16:34

Cisar Josef zadne Benesovy dekrety nepotreboval, zkratka zrusil jezuitsky rad a zestatnil jejich majetek. Pokud ty nadmerne pozemky nebyly odebrany v pozemkove reforme po 1. svetove valce, mohlo by se to nyni ucinit novym zakonnym rozhodnutim.

1 4
možnosti

Jsem z toho nějaký zmatený. Mám takový dojem, že za I. republiky byly zestátněny všechny pozemky majitelů větší než 300ha. Měl jsem bujný sen nebo jak to tedy bylo?

1 1
možnosti
Foto

V roce 1919 proběhla pozemková reforma, která řešila rozdělení půdy – velkým vlastníkům byla část půdy odejmuta a rozdělena mezi bezzemky. Také rozsah církevního majetku se zmenšil cca o 16 %.Protože vznikly nejasnosti o tom, kdo je vlastníkem půdy podléhající záboru, protože jen část půdy přešlo na nové vlastníky, zbytek záboru byl uvažován k pozdější konfiskaci, dala se tato věc k řešení Nejvyššímu správnímu soudu. Ten rozhodl roku 1927, že záborem nepřešlo vlastnické právo na stát, tudíž církev zůstala vlastníkem těchto nemovitostí. Církev však i nadále hospodařila na celém svém majetku, kromě toho, který byl v rámci zákona přidělen drobným vlastníkům.

2 0
možnosti

Jste vyvěsil hezkou komoucholapku a komouchy se slétají.

Karma

6 1
možnosti

P40e62t93r 51N93e68d31v11ě30d

13. 1. 2022 15:08

Jak oni vlastně dokládají to své vlastnictví? Vok jim to asi nedaroval, snad někdo z Vašich oblíbených knížat?

Nepamatuji si přesně, ale kolem roku 2017 jim už vydali přes 3000 ha?

Tohle vrácení je ještě k tomu?

Neměl stát s církvemi už nějak vyčíslený nevydaný majetek?

Ať je to jak chce, moc to nekoresponduje s původní myšlenkou.

"Náš Řád jest zamítnutí světského smýšlení a jednání; znamená pokoru, dobrovolnou chudobu a poslušnost, ale současně také mír a radost v Duchu svatém."

1 3
možnosti
Foto

Jak oni vlastně dokládají to své vlastnictví? Na základě katastaru nemovitostí Generální prokuratura, která se k otázce církevního vlastnictví vyjádřila dne 20. 5. 1954 (Č.T. 208/54-ZO-33) takto: "Majetek církví a náboženských společností není socialistickým vlastnictvím ani vlastnictvím osobním. Církevní majetek nebyl zestátněn. Vlastnictví církví, popřípadě církevních institutů trvá a stát na majetek toliko dozírá. Nemůže proto jít o žádnou z forem socialistického vlastnictví. Osobním vlastnictvím nemůže být rovněž, poněvadž je to povahou tohoto druhu vlastnictví vyloučeno. Jde tedy o vlastnictví soukromé. Toto vlastnictví se však vyznačuje některými zvláštnostmi, které je odlišují od jiného soukromého vlastnictví zejména tím, že církevní majetek je nejen pod dozorem, ale i pod zvláštní ochranou státu, který svým dozorem jej chrání před odnětím kultovým účelům.

5 0
možnosti

R^R^R^R^R^R^R^

Jsme právní stát? Snad ano. Ale dá to fušku domoci se práva!

:-)

2 0
možnosti
Foto

Na základě pochybného rozhodnutí bylo České republice fakticky odebráno bez náhrady 2000 hektarů pozemků, z toho může mít radost jen blázen Rv

2 9
možnosti
Foto

Zajímavé. Mému dědečkovi byl majetek zkonfiskován na základě Benešových dekretů také až v březnu 1948.

0 0
možnosti

Pokud to stojí za to, dejte to taky k soudu.

4 0
možnosti
  • Počet článků 3311
  • Celková karma 26,78
  • Průměrná čtenost 1813x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz