Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^R^R^R^R^R^R^ Podobnost Putinovy éry a Hitlerovy éry je velmi podobný! Bohužel! A to do všech podrobností! :-)

1 0
možnosti

Rusácí jsou vinni v každém případě, kdyby nestříleli rakety na Ukrajinu, nebyli by mrtví a zranění.

1 0
možnosti

Události nebo debaty v ČR mají mizivý či nulový dopad na stav ukrajinské války. Na různých českých mírotvorných nebo válkychtivých debatách shledávám podivným hlavně to, že jsou od začátku odsouzeny k impotenci--Ukrajinci si jich pochopitelně všímat nebudou, Rusové nebo Američané také ne. Ovšem vyškrábat si oči kvůli sporu, který nic neznamená, to zní jako esence české politiky

4 0
možnosti

Tak pokud by šlo opravdu o raketu Ch-22 (což je trochu divné, rozeberu pak níže), tak bych se byl schopen přiklonit k tomu, že nebyla ani tak moc cílena přímo na dotčený panelák, ale šlo prostě o formu strategického bombardování. Pokud mne zdroje nemystifikují tak přesnost (nebo spíše "přesnost") je udávána +-5000 metrů.

Co mne trochu zaráží, je to, že k tomu Rusové používají rakety Ch-22 Burja, což jsou primárně protilodní střely. Ono použití protilodní střely je samozřejmě možné, ale přece jen, střela která je primárně konstruována proti lodím má poněkud při pozemním zaměřování pár nevýhod.

Jednou z hlavních je ta, že sice raketa má aktivní radar (nebo jeho pasivní variantu), ale jeho použití v rámci nějakého zaměřování nad městem je velmi pochybné. Přece jen, radar byl určen k vyhledání nepřátelského plavidla a zacílení na něj. A na rovinu si řekněme, že podmínky nad hladinou jsou o dost jiné než nad městem.

Samozřejmě můžeme poukázat na to, že raketa má i inerciálním navádění, ovšem to také zrovna nějakou přesnost či možnost útoku na konkrétní body příliš nezaručuje.

Pomalu jako by to vypadalo, že Rusům tak nějak začínají docházet zásoby stře 3M-54 Kalibr, které jsou k útokům na pozemní cíle rozhodně lepší variantou, než zastaralé protilodní střely Ch-22.

Ohledně možnosti sestřelení rakety ukrajinskou PVO si dovolím pochybovat, rychlost rakety je nějakých 3600km/h - 4000 km/h a to je mimo možnosti současné ukrajinské PVO. Jedinou možností by bylo sestřelit její nosič ještě před vypuštěním rakety což ovšem k tomu, že raketa může být vypuštěna ze vzdálenosti kolem 500 km činí opět pro ukrajinskou PVO trochu problém.

P.S Tento příspěvek opravdu neslouží k nějaké omluvě ruského útoku, je pojat jako technický doplněk blogu.

5 0
možnosti

V podstatě ano, je o tom dnes dobrý článek na Seznamu myslím. Střela je v posledním stadiu naváděna na "největší" cíl a může se stát, že vyhodnotí něco jiného než bylo myšleno.

Střely Kalibr jsou nepochybně nedostatkovým zbožím, navíc jsou o řád možná dva dražší, takže jsou nepochybně šetřeny na "důležité" cíle.

0 0
možnosti

Nerozumím.

Mírotvorci/Putinovci chtějí jednání. Nejedná se.

Mírotvorci/Putinovci chtějí zastavení dodávek zbraní. Zbraně se posílají ve stále větším měřítku.

Mírotvorci/Putinovci chtějí, ať si RF a NATO ujasní pozice. Hlavní slovo má od začátku Ukrajina.

Takže podle nich nic není, přesto mohou za to, co se děje na Ukrajině? 8-o

0 0
možnosti

"Mírotvorci" chtějí zastavení dodávek zbraní pouze Ukrajině a pak to nejsou mírotvorci.

2 0
možnosti

Podle informace p. Arestovice, poradce prezidenta Zelenskeho se jednalo o ruskou raketu, která byla sestřelena ukrajinskou protivzdušnou ochranou tak, že nedoletela k cíli na který byla zaměřena, ale spadla na obytný dům.

0 1
možnosti

Pouze dohady, současná PVO Ukrajiny nemá nic, čím by mohla zastavit balistickou střelu, např. Ch-22. Mluvčí také rezignoval.

I tak, kdyby Rus nestřílel rakety, nemohlo by na obytný dům nic spadnout. Ani trefená ruská raketa nebo její zbytky.

3 0
možnosti
  • Počet článků 3314
  • Celková karma 26,50
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz