Foto

Komunisté neměli tak zvaně devizy a na nákupy ze zahraničí. Aby se nemuselo dovážet z kapitalistické ciziny, tak se na pole sypala z letadel a z helikoptér chemie, aby bylo více obilí, kravám se sypala chemie do krmiva, aby bylo více mléka a krávy více přibývaly na váze. V 70 letech jsem dělal potravinách. Připravovalo se u nás pro horníky svačiny a to byla půlka kuřete. Jedna směna horníků v povrchovém dole musel ukončit směnu. Všichni měli průjem. Zjišťovalo se proč a z čeho a zjistilo se, že z kuřat. Soudruzi zemědělci to přehnali s chemií. Po dohodě se to svedlo na náš podnik, že kuřata byla špatně upečená a byla polosyrová. To, že to vzal náš podnik na sebe bylo to bez postihu. Protože jsem dělal v potravinách vím, jak to vypadlo na jatkách nebo ve výrobně chlebíčků, které jsem do 90 let nejedl. Stejně tak v pekárně, kde děla máma. Jak jsem psal nebyly devizy a tak přišlo nařízení snižovat podílu tuku v potravinách a v mléce. Jo a dnes budou někteří se slzu v oku vzpomínat jaká to byla tehdy šmakuláda. Navíc všichni kradli.

Kuřata se běžně prodávala se salmonelou a pokud se dobře nepropekla, tak z toho byly salmonelové infekce.

Foto

Velmi se omlouvám, ale tento blog nelze komentovat bez ztráty květinky a proto se zmůžu jen na: NO COMMENT.

Foto

Rozhodně si dneska může člověk vybrat jestli investuje do kvalitních potravin nebo ne.... Podle mě je pocit, že je dobré jídlo nedostupné způsobené taky hodně tím, že vydáváme peníze za spoustu lákadel, za které je za socialismu nebylo možné utratit.... nebo vůbec neexistovali. Ve své profesi vidím obrovský rozdíl mezi surovinami a jejich výběrem když srovnám RaJ a dnešek. Rozdíl samozřejmě k lepšímu....

O výběru potravin, koření, snad nemá cenu diskutovat. To je celkem jasná a pochopitelná věc.

Foto

To je vidět, že jste nikdy nezašel do bufetu v suterénu ÚV KSČ (to byl ten barák u Husákova ticha). Kolega z práce, který tam montoval nějaké rozhlasové zařízení, vyprávěl. Ceny tam byly tuzexové, ovšem v poměru ke koruně 1:1.

Rozdíl proti dnešku? Když jste měl známého řezníka, pekaře, zelináře, cukráře atd., byl jste na tom tak, jako když dnes musíte prodejce solidního žvance hledat.

Ovšem, za socíku vyrobit něco takového, jako jsou kostelecké párečky, opravdu nikdo neuměl.

Na kostelecké párky vzpomínám s úctou! Když jsme ráno dorazili s vlakovou poštou do Jihlavy, vítaly nás pokaždé na peronu!

Babišovy kostelecké nežere ani kočka!

Dřív nebyly takové možnosti jak něco falšovat. Jídlo bylo ve srovnání s dneškem drahé. Chleba v přepočtu 56 korun, máslo za 80 nebo 100 Kč, mlíko za 20, cukr za 73 atd. To za prvé. A za druhé, když přijede český nákupčí do Polska a chce vyrobit párky, ale aby stály 30 korun kilo, Poláci jako dobří obchodníci odvětí: "Niema problema". A v duchu dodají: Ale enchtějte po nás, abysme to jedli.

Foto

I v Kostelci by uměli udělat kvalitní uzeniny, ale cenový diktát hypermarketů jim to nedovolí.

P33e97t85r 64N88e17d27v39ě84d

26. 1. 2024 15:44

Teda pane Zieglere, na co Vy všechno jste odborník. Ještě jsem čekal, že bude info o ceně šunky (pokud ji vůbec mají) u rusáků a Vy nic. Co se to děje ...

Foto

Mne by tedy zajímalo, proč Lidl dělá občas retro akce potravin, že prý podle starých socialistických ČSN.

Mám to brát z jeho strany tedy jako útok na svoje zdraví nekvalitními socialistickými potravinami?

Nostalgie. Mohl bych tu otázku otočit, proč to dělá jen někdy a ne pořád ?

J33o63s82e88f 39N61i54k57l

26. 1. 2024 13:08

Přidávání různých látek do pokrmů, za účelem zlepšení chuti, vůně, vzhledu či trvanlivosti se datuje od pradávna. Sůl, ocet, kouř a různá koření se používají po tisíciletí. Do začátku tohoto století byl však počet chemických látek, používaných v potravinářství, značně omezený. Počátkem 20tého století rostla poptávka po trvanlivějších potravinách. Rostoucí znalosti chemických a fyzikálních pochodů, souvisejících s potravinami, pak umožňovaly vycházet této poptávce vstříc. Množství látek (barviv, konzervantů, aromat atd.) používaných v potravinářském průmyslu stále stoupalo a v současné době se odhaduje, že například ve Spojených státech se do potravin přidává přes 2500 různých látek. Američan zkonzumuje průměrně čtyři až pět kilogramů těchto látek ročně a toto množství rok od roku roste. Ve Velké Británii zkonzumuje občan průměrně 3 kilogramy potravinářských aditiv ročně.

To jsou zase plky. Byly tu méně kvalitní a více kvalitní potraviny, stejně, jako dnes. Potraviny až do roku 1992 podléhaly ČSN, které nechal jakýsi Klaus zrušit aby otevřel cestu dovozovým potravinám, které by normy neměly šanci splnit. Ti starší pamatují na loupáky, rohlíky, které dnes už nekoupíte, jako děti jsme běžně okusovali teplý chleba, než jsme došli domů. Dnešní pečivo je něco, co je odpoledne gumové. To pro příklad. O jogurtech v tehdejších sklenicích a dnešních hmotách bez tuku se také nedá moc vyprávět. Mléko se vám za tři dny srazilo a zkyslo, dnešní vydrží čtrnáct dní a pak shnije. A dalo by se pokračovat... Existovaly taky prodejny s názvem Nucený výsek, kde se se slevou prodávalo maso zraněných zvířat, na normální pult nesmělo. Kde se asi prodává dnes? Bylo by to na dlouhou debatu a hodně příkladů, nemá to ale cenu. Myslím, že každá doba má své a takto paušalizovat, jako jste to klasicky předvedl vy , nemá význam.

Špičkový teplý chleba, loupáky a rohlíky kupuji nyní v takové kvalitě, jaká tady za komunistů nebyly ani náhodou. A ČSN stejně nikdo moc nedodržoval. Jogurty kupuji kvalitní. Chleba za komunistů koupený v sobotu do pondělí zplesnivěl.

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS