Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mylite se pane Zieglere. Rusini patrili urcite do uherske casti monarchie, nevim jak Slovinci , Chorvati patrili Budapesti, mam dojem, ze i Slovinci, jisty si ale ne'su.

0 0
možnosti

Slovinsko bylo součástí Rakouska. Za Rusíni (Ukrajince) považuje autor i obyvatele předlitavského Haliče. Jinak Slovinci opravdu žádnou univerzitu neměli.

0 0
možnosti

Jestli to čtu správně, Čech roku 2023 v knize o rakousko-uherském školství hledá informace o "tehdejších" cenách. Papriky, vejce, jízdné atd

Já si dovolím poznamenat, že ekonomická historie je jiné odvětví vědy. Abychom pochopili jeho složitost, je dobře si zopakovat, že za studované období došlo k několika velkým světovým ekonomickým krizím, státním bankrotům, realitním krachům, a monetárním krizím. Rakousko-Uhersko zahrnovalo oblasti bouřlivé industriální aktivity i velké oblasti naprosté venkovské bídy a nehybnosti. Skladba výdajů jednotlivých vrstev obyvatelstva se divoce lišila. Skromná kniha o školství samozřejmě do této bažiny nepoleze, pokud je autor jen trošku zodpovědný

0 0
možnosti
Foto

Karma.Je zajímavé,že v mnoha městech a vesnicích se dodnes učí v budovách postavených kolem roku 1900.U nás ve městě jsou to obě dvě školy...

6 0
možnosti
Foto

Tedy všechny čtyři pokud počítám k ZDS i gymnasium a střední školu...

1 0
možnosti
Foto

Chtěl bych vidět dnešní gymnazisty na tehdejší škole. Tehdy škola kladla daleko větší nárok na znalolsti než dnes i co se týká znalosti jazyků. Proto tehdejší školství vychovalo tolik vzdělaných lidí.

4 0
možnosti

Vím, že absolventi elitních rakouských klasických a reálných gymnázií mluvili o jedenáctliletkách za komunistů jako o učilištích.

0 0
možnosti
Foto

Vždyť i Masaryk v té době studoval, Čapek a mnoho další význačných lidí.

2 0
možnosti
  • Počet článků 3313
  • Celková karma 26,57
  • Průměrná čtenost 1812x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz