Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Československo stát, který zklamal

Název knihy britské historičky Mary Heimannové je výstižný. Je potřeba kritického pohledu zvenčí na uměle vytvořený stát zvaný Československo, jehož velká část obyvatel v něm žít nechtěla.

Profesorka moderních dějin na univerzitě ve waleském Cardiffu předkládá v díle Československo, stát, který zklamal, svůj pohled na vznik a existenci společného státu Čechů a Slováků. Pohledy zvenčí bývají podnětné, protože autoři, kteří popisují subjekt, k němuž nemají bližší vztah, mívají nadhled a jsou objektivnější v jeho hodnocení než Ti, jež jsou s ním spřízněni. A to je i případ Mary Heimannové, která napsala skvělou knihu, v níž připomněla i skutečnosti, které jsou pro někoho nepříjemné, ale pravdivé.

To se týká i tzv. Martinské deklarace z 30. října 1918, kterou se Slováci údajně přihlásili ke společnému státu s Čechy. Pravdou však je, že ona sešlost, která tak v tehdy Turčianském sv. Martine učinila, byla jednou z mnoha. Tento „Slovenský národný výbor“ byl jedním z asi 344, které tehdy v horních Uhrách neboli Felvidéku, protože žádné Slovensko úředně neexistovalo, působily. O nějaké reprezentativnosti se nedalo vůbec mluvit, jelikož jeho delegáti pocházeli v drtivé většině z Martina a okolí a navíc výrazně převažovali protestanti, přičemž 80% Slováků byli katolíci. Takže toto prohlášení nebylo celoslovenským stanoviskem, ale názorem úzké skupiny lidí.

V květnu 1919 pak čs. ministr zahraničí Edvard Beneš na mírové konferenci ve Versailles prohlásil, že Československo bude druhým Švýcarskem, Němci budou mít vlastní kantony, němčina se stane druhým zemským jazykem, atd. Splněno z toho nebylo nic.

Stejně tak dopadla Slovákům slíbená autonomie. Ta se stala skutečností teprve po Mnichovské dohodě v říjnu 1938, kdy čs. vláda jmenovala Jozefa Tisa ministrem pro Slovensko a de facto předsedou slovenské vlády. Jenomže, k tomu došlo až pod tlakem mezinárodních událostí a nikoliv dobrovolným verdiktem pražského centra.

Podvodem byl také uměle vytvořený národ československý a to z jednoduchého důvodu. Kdyby se za státotvorné národy vzali pouze Češi a Slováci, tak by se nabízela otázka, proč ne Němci, kterých bylo tenkrát před 102 lety víc než Slováků.

Paní Heimannová píše, že Češi se na Slovensku chovali spíše jako dobyvatelé než osvoboditelé. To jsou sice silná slova, ale ne zase tak nepravdivá.

Pravdou, jak autorka uvádí, rovněž je, že Češi vytvářeli zbytečné konflikty, když se snažili nutit své představy ostatním národnostem. To se týkalo například oslavování husitství, které jim bylo vnucováno, k němuž ony včetně Slováků nemají žádný vztah. Spíše naopak, na Slovensku jsou husité vnímáni jako lupiči a násilníci.

Faktem rovněž je, že velká část obyvatel Československo odmítala. To se týkalo nejen Němců, Maďarů a Poláků, ale i nemalého množství Slováků, kterým vadila hlavně absence slíbené autonomie. V roce 1933 se v Nitře konaly tzv. Pribinovy slavnosti u příležitosti 1100. výročí vysvěcení prvního kostela na Slovensku. Z nich byl původně vyloučen předseda Slovenské lidové strany, nejsilnějšího politického subjektu na Slovensku, Andrej Hlinka. Jenomže statisícové davy návštěvníků vypískaly tehdejšího čs. premiéra Jana Malypetra, vynutily si Hlinkův příchod na tribunu a jeho následný projev.

Knize se dají vytknout některé drobnosti, tak ke stržení Mariánského sloupu v Praze na Staroměstském náměstí došlo ne 4. listopadu 1918, ale o den dřív, a počet členů Komunistické strany Československa před II. světovou válkou činil asi 70 tisíc, nikoliv 100 tisíc, jak uvádí Marry Heimannová. Ale to jsou jenom drobnosti. Jinak tuto publikaci vřele doporučuji.

Československo stát, který zklamal

Mary Heimannová

nakladatelství Petrkov

Havličkův Brod 2020

Hodnocení: 95%

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | středa 28.10.2020 13:44 | karma článku: 22,48 | přečteno: 1114x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Slováci by v roce 1918 nejspíš dali Maďarům přednost před Čechy

Tuto možnost připustil historik profesor Jan Rychlík v knize Historie, Mýty, Jízdní řády. kterou napsal s publicistou Vladimírem Kučerou. A to z toho důvodu, že většina Slováků tenkrát po radikální změně moc netoužila.

26.4.2024 v 12:19 | Karma: 11,41 | Přečteno: 257x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 17,96 | Přečteno: 532x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 24,22 | Přečteno: 897x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 747x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,38 | Přečteno: 647x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,28
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz