Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusko, mafiánský stát, a jedna velká korupční struktura

Putin nemá Rusko pod kontrolou a čečenské gangy v něm beztrestně unášejí lidi. Masivní korupci stát neřeší a země je brutálně rozkrádaná Putinovými pochopy. Rusko je ekonomicky na dně a v rozkladu.

Tento skandální případ se stal 20. ledna letošního roku v Nižném Novgorodě. Jakési bojůvky podřízené čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi unesly manželku federálního soudce Saydiho Jangulbajeva Zaremu Musajevovou, která je navíc diabetičkou. Únosci ji odvezli bez potřebných léků jen nalehko oblečenou a vláčeli bosou ve sněhu. Její manžel hlásil únos místní FSB, ta však nic nepodnikla. Důvodem této gangsterské akce byla zřejmě činnost jejich syna Abubakara Yangulbaeva, bývalého zaměstnance severokavkazské pobočky Výboru proti mučení. O této skandální události informovaly ruské noviny Novaja Gazeta. Ano ruští soudci nejsou neviňátka a to, že v této zemi neexistuje nezávislá justice, je fakt. Tímto stylem však řeší problémy tlupy kriminálníků, nikoliv civilizované země.

Vitalij Ginzburg

Je to otřesná záležitost a důkaz toho, že Kreml nemá celou zemi pod kontrolou a Čečenci si dělají, co chtějí. Už dříve si příslušníci expozitury FSB v čečenském hlavním městě Grozném stěžovali na to, že nesmí zakročit proti lidem z okolí Kadyrova, i když se dopustí sebehorších zločinů. Není tajemstvím, že v Čečensku se běžně uplatňuje islámské právo Šária, přestože Čečna je součástí Ruské federace, jejíž zákony to zakazují.

Více než 6 bilionů rublů končí na úplatcích

Nedávno vydala ČTK zprávu na základě šetření ruského serveru RBK. Podle něj úplatky a provize při veřejných zakázkách v Rusku odpovídají sumě 6,6 bilionu rublů (asi 1,99 bilionu Kč), což odpovídá 35 procentům příjmů ruského státního rozpočtu či 6,2 procentům hrubého domácího produktu Ruska v roce 2020.

Tuto zprávu pak rozvedl a doplnil ve svém příspěvku na webu Neviditelný pes ruský podnikatel žijící v České republice Vitalij Ginzburg. Ten mimo jiné poukázal na kauzu bývalého šéfa ruských železnic Vladimíra Jakunina, jehož přátelstvím se mimo jiné chlubí prezident Miloš Zeman, napadá příměr mě svůj ke svému aneb mafián k mafiánovi sedá.

Jakunin podle Ginzburga v tomto odvětví nechal zavést opatření, které se stalo živnou půdou pro masivní úplatkářství. To spočívalo ve vrácení částky 15 % z nákupů uskutečněných jeho odvětvím. Množství úplatků se bleskově zvýšilo téměř dvojnásobně a během tří let přesáhlo 50 % z ceny zakázek. Jakunin sice v roce 2015 v čele ruských železnic skončil, ale jeho korupční model, který v nich zavedl, přetrvává i po jeho pádu a to už celkem 13 let! Zcela logicky se nabízí otázka, jakou škodu způsobil Rusku, když v době jeho působení bylo ve státní železniční společnosti ukradeno více než 50 % finančních prostředků z cen nákupů materiálů a investičních aktivit! Celkovou škodu lze vypočítat na základě objemu investičního programu ruských drah, který se pohybuje od 15 do 20 miliard dolarů.

Podivný luxus Putinova chráněnce

Nicméně škodný Jakunin nezůstal. Vilu má v Moskvě, avšak jeho skutečná pohádková rezidence se nachází mezi lesy a rybníky nedaleko ruské metropole v městečku Akulinino. Jeho cena se odhaduje na 100 milionů dolarů, tedy v přepočtu cca 2,3 miliardy korun. Přísně střežený komplex činí zhruba 7000 metrů čtvereční. Je jasné, že na toto bohatství Jakunin nedosáhl z legálních příjmů. Pak se ovšem nelze divit tomu, že vysokorychlostní železniční trať Moskva – Kazaň, která měla být původně dokončena před mistrovstvím světa ve fotbale v roce 2018, bude dostavěna nejdříve v roce 2023.

Jakunin údajně patří k přátelům a chráněncům ruského prezidenta Vladimíra Putina, i když to už rozkrádáním státního majetku opravdu přeháněl i na jinak docela velkorysé ruské poměry, a tak se musel z vedení Ruských železnic poroučet. Nicméně přišel jenom o funkci a neskončil před soudem. Inu nějaké pouto k Putinovi tam zřejmě bylo, jinak by jej vězení neminulo.

Pravdou však je, že Putin své blízké kryje a pokud člověk patří k jeho blízkým přátelům, může všechno a korupčníci tak mohou být v klidu. Jistě, občas někoho v Rusku za korupci odsoudí a zavřou, ale to jsou ti, kteří nepatří do okruhu chráněnců Kremlu nebo Ti, kteří upadnou v nemilost nejvyššího.

Někomu se to nemusí líbit, pravdou však je, že Rusko je vysáváno mafiánskými gangy, obyvatelstvo se propadá do chudoby, zatímco zločinci napojeni na Kreml inkasují tučné zisky.

Rusko chudne a jeho ekonomika míří do kopru

Nyní tedy čísla, která dokazují úpadek moskevské říše. Žádné dohady, ale čistá fakta. Tak v roce 1970 tehdejší SSSR vytvářel 12% světové produkce. V současnosti se Rusko a další země kdysi tvořící onu komunistickou velmoc na ní podílejí necelými třemi procenty. To je docela slušný sešup.

Inflace nyní za covidové krize roste všude. V České republice nyní činní 6,6%, jenomže Rusku 8,4%, tedy skoro o dvě procenta víc. Rusové s už tak bídnými příjmy tak chudnou daleko víc než Češi.

Reálné příjmy Rusů se od roku 2014 snížily podle statistik Rosstatu o 10%, Rusko chudne a za posledních sedm let se ruská střední třída snížila o 7% na 30% obyvatelstva. Ke střední vrstvě se v této zemi přitom počítají lidé měsíčními příjmy od 11 000 Kč (to u nás není ani minimální mzda) do 28 000 Kč.

Už snad ani nepřekvapuje že, například plat učitele v Omsku nyní činí v přepočtu 6500 Kč při cenách srovnatelných zhruba s našimi. Není také neobvyklé že v nějaké zapadlé vesnici pobírá senior penzi 2000 rublů měsíčně, což dělá asi 565 Kč.

„Rusko není stát, ale jedna velká organizovaná korupční struktura,“ řekl kdysi Vitalij Ginzburg a má bohužel pravdu.

RUSKO: Korupce - Neviditelný pes (lidovky.cz)

RBK: Korupce při veřejných zakázkách v Rusku odpovídá třetině státního rozpočtu | ČeskéNoviny.cz (ceskenoviny.cz)

Platy učitel v Omsk. Průměrný plat Učitel v Omsku, statistiky Trud.com

Autor: Jan Ziegler | úterý 1.2.2022 17:03 | karma článku: 23,00 | přečteno: 496x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Fico rozeštvával Slovensko, útočil na soudy a stýkal se s mafiány

Atentáty jsou v demokratické společnosti nepřípustné, o tom žádná. Kolem střelby na slovenského premiéra je ale řada otazníků, on sám je silně kontroverzní osobnosti, a jak se říká, kdo seje vítr, sklízí bouři.

16.5.2024 v 13:05 | Karma: 36,21 | Přečteno: 4322x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

110 korun za pivo na hokejovém mistrovství je přiměřená cena

Někteří fanoušci šílí, jiní zase tvrdí, že je to v pořádku, já patřím k těm druhým. Cenu za půl litru plzně na zápasech hokejového mistrovství světa ve fanzónách považuji po zkušenosti z NHL za normální.

15.5.2024 v 13:52 | Karma: 10,94 | Přečteno: 440x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Bezcharakterní Zeman si vyznamenání nezaslouží, to už spíše „sudeťák“ Posselt

Návrh na ocenění bývalé hlavy státu v Poslanecké sněmovně neprošel. A to je dobře. Člověk, který akorát škodil vlastní zemi, lhal a rozeštvával lidi, má pouze nárok na hluboké opovržení.

14.5.2024 v 10:46 | Karma: 23,70 | Přečteno: 587x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Rusín Mondič: Češi se bojí ruských čekistů více než německých gestapáků

„Nepřinášeli jsme svobodu, ale smrt,“ uvedl výstižně Rusín Michal Mondič k chování Sovětů v Československu období po květnu 1945. Ruští směršovci perzekuovali čs. občany a řádili stejně jako předtím nacisté.

10.5.2024 v 10:36 | Karma: 20,44 | Přečteno: 457x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Příchod Američanů zabránil v Plzni masakru civilistů

Není pravdou, že americká armáda vstoupila do již osvobozené Plzně, naopak jí zachránila před hrozícím nacistickým terorem. Tamní německý velitel generál Georg von Majewski totiž odmítl kapitulovat před českými povstalci.

8.5.2024 v 11:55 | Karma: 19,86 | Přečteno: 590x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Okřídlený sebevrah má odstrašit Čínu. Tchaj-wan pokukuje po minidronech

18. května 2024

Premium Tchaj-wan v posledních letech posiluje svoji armádu v reakci na opakované provokace čínské armády....

Klitoris do učebnic patří. Porno může být i prospěšné, říká psycholožka

18. května 2024

Premium Se sledováním porna má zkušenost přibližně 8 z 10 Čechů, říká čerstvý výzkum společnosti CZECHSEX....

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  19:55

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Na trati z Ostravy do Třebechovic srazil vlak člověka, ten na místě zemřel

18. května 2024  19:18

Na železniční trati v Ostravě-Třebovicích srazil v sobotu večer vlak člověka, na místě zemřel. Jeho...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 3326
  • Celková karma 25,15
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz