Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dramatický útěk za železnou oponu nakonec vyšel

Jak řekl táta mého brněnského kamaráda, v tom rudým bordelu už dál žít nebudou a tak se celá rodina otec, matka, syn a dcera vydali do vysněné Kanady. Nakonec se jim dobrodružný plán podařil.

Petrův otec byl velmi razantním antikomunistou, někdy v osmdesátých letech mu došla trpělivost. V zadrátováném komunistickém koncentráku zvaném Československo, jak sám říkal, neviděl pro sebe ani pro svoji rodinu perspektivu a tak naplánoval útěk. Cílem byla Kanada, kde už žili nějací jejich příbuzní. Jenomže jak to provést? V socialistickém Československu totiž panovalo de facto novodobé nevolnictví, ve kterém komunistické panstvo rozhodovalo i o tom, kde lidé mohou či nemohou žít.

Cestování na tzv. kapitalistický Západ bylo velmi komplikované. Nejdřív bylo nutné získat souhlas zaměstnavatele včetně místní organizace KSČ a to i v případech, kdy člověk nebyl členem komunistické strany. Dále bylo nutné obdržet tzv. devizový příslib, čili měnu konkrétní západní země nebo dolary. A to ještě nebyl konec, k vycestování nestačil cestovní pas, jako nyní, ale byla nutná ještě tzv. výjezdní doložka. O jejím přidělení rozhodovala tehdejší komunistická policie a tuším, že přímo státní bezpečnost. A ta mohla její přidělení bez jakéhokoliv zdůvodnění zamítnout. Devizový příslib nebyl nutný pouze v případě, jestliže se jednalo o organizovaný zájezd s cestovní kanceláří nebo s jinou institucí. A byla tu ještě jedna komplikace, komunistické úřady odmítali pouštět na Západ kompletní rodiny právě kvůli obavám z emigrace. Byla to nenormální totalitní doba, kdy lidé nemohli svobodně cestovat.

Petrův táta nadával na komunisty, jak mohl, z nichž výše zmíněná nadávka rudý bordel patřil asi k tomu nejslušnějšímu co na adresu srpokladivářů vypouštěl. Další výrazy by mně admini určitě nedovolili.

Nicméně rodina našla způsob, jak se zbavit komunistické tyranie. Objednala si v nějaké cestovní kanceláři dovolenou na Kubě. A tam se létalo z Prahy s mezipřistáním v Montrealu. Plán tedy byl jednoduchý, v Montrealu vystoupíme a požádáme o politický azyl. Plány na útěk byly dokonalé. Petrovy rodiče prodali dům, vybrali úspory z vkladních knížek a koruny u veksláků vyměnili za dolary. Sousedům namluvili, že prodali dům kvůli stěhování mimo Brno.

Vše klapalo jak mělo. Letadlo přistálo v Montrealu, ale rodina se rozhodla, že si ještě užije dovolenou v Karibiku. Tak se stalo. Jenomže! Petrovci udělali velkou chybu. Zpáteční let z Havany do Prahy byl bez mezipřistání. Oni soudruzi tušili, co by se mohlo stát, že by lidé mohli emigrovat, a tak sáhli k tomuto opatření. Sami piloti letadel Il – 62, které tuto linku létaly, z toho moc radost neměli, protože takový přelet bez mezipřistání byl na hraně, i když se zvládnout dal.

Je ovšem jasné, že Petrova rodina, když jim letuška oznámila realitu, byla v šoku. Nicméně zachovala klid ve stylu, ono to holt nějak dopadne. A dopadlo. Letadlo z nějakých technických příčin bylo nuceno přistát v Paříži a Petrova rodina tam požádala o politický azyl. Později se všichni dostali do vysněné Kanady, kde zahájili úspěšnou kariéru. Hodně tomu pomohla máma, která byla učitelkou angličtiny a francouzštiny a tyto jazyky naučila celou rodinu. Kombinace pro Kanadu jak vyšitá. Všichni tam získali výborná zaměstnání včetně Petra, který se stal úspěšným lékařem. V Kanadě je mu dobře a do Česka se v žádném případě vracet nehodlá. Ale o tom až příště.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | středa 31.8.2022 11:39 | karma článku: 22,76 | přečteno: 721x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Rusín Mondič: Češi se bojí ruských čekistů více než německých gestapáků

„Nepřinášeli jsme svobodu, ale smrt,“ uvedl výstižně Rusín Michal Mondič k chování Sovětů v Československu období po květnu 1945. Ruští směršovci perzekuovali čs. občany a řádili stejně jako předtím nacisté.

10.5.2024 v 10:36 | Karma: 16,91 | Přečteno: 327x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Příchod Američanů zabránil v Plzni masakru civilistů

Není pravdou, že americká armáda vstoupila do již osvobozené Plzně, naopak jí zachránila před hrozícím nacistickým terorem. Tamní německý velitel generál Georg von Majewski totiž odmítl kapitulovat před českými povstalci.

8.5.2024 v 11:55 | Karma: 18,83 | Přečteno: 555x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Prahu neosvobodila Rudá armáda, ale povstalci s pomocí vlasovců

Je potřeba neustále naplno zdůrazňovat pro někoho krutou pravdu, že rudoarmějci si v našem hlavním městě téměř nezabojovali. Navíc kvůli netvoru Stalinovi a Sovětům zbytečně umírali čeští lidé.

7.5.2024 v 10:27 | Karma: 38,01 | Přečteno: 4331x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Jako první zavedl pětidenní pracovní týden Tomáš Baťa, nikoliv komunisté

Ano, geniální zlínský podnikatel se v roce 1930 rozhodl, že jeden den volna týdně je málo a ve své světově proslulé výrobě obuvi zavedl ve výrobních provozech volné soboty. Dokonce údajně jako první v celé v Evropě.

3.5.2024 v 16:37 | Karma: 21,14 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Agresivní ruské akce proti ČR ohrožují lidské životy

Nejedná se pouze o Vrbětice. Ty jsou jen špičkou ledovce. Kreml se chová vůči Evropě dlouhodobě silně nepřátelsky. Rusové se nezastaví před ničím, hackersky útočí na nemocnice, železnice a letadla. Na lidech jim nezáleží.

2.5.2024 v 14:21 | Karma: 20,85 | Přečteno: 386x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Nova zkouší předvolební vysílání, výsledky divákům odprezentuje i z Litomyšle

11. května 2024

Blíží se červnové volby do Evropského parlamentu a televize Nova ladí předvolební vysílání. Vrcholí...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

  • Počet článků 3323
  • Celková karma 25,53
  • Průměrná čtenost 1807x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz