Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komunisté diktovali lidem kam smí či nesmí na dovolenou

Kamarád si takhle řekl, že už potřebuje volno. Šel do cestovní kanceláře s přáním odjet k moři. Paní mu řekla, je tam Řecko, ale letadlo letí už zítra z Brna. On to s radostí vzal. Za rudé totality to nebylo možné.

Prázdniny a doba dovolených jsou v plném proudu. Češi houfně vyrážejí za hranice a cestovní kanceláře hlásí rekordní prodeje. V kursu jsou hlavně Řecko a Turecko, ale i Španělsko, Egypt nebo Spojené arabské emiráty. Mnozí z nás vyrazili individuálně do tradičního Chorvatska. Je vidět, že na tom nejsme zase tak špatně.

To, co nám v současnosti připadá samozřejmé, bylo za socialismu utopii. Zvláště cestování do tzv. kapitalistické ciziny, ale také do Jugoslávie, bylo martyriem. Volně mohli Češi v osmdesátých letech minulého století vyjet de facto jenom do čtyř zemí, NDR, Maďarska, Rumunska a Bulharska. Do Polska bylo nutné pozvání od místních lidí a stejně tak tomu bylo i při cestách do Sovětského svazu. Ani tam se Čech jen tak nedostal. I do největší socialistické země byla možná cesta pouze na pozvání některého z tamních občanů či v rámci organizovaných zájezdů.

Komunisté totiž považovali obyvatele Československa nikoliv za svobodné občany, ale za svůj majetek, za své poddané, o kterých mohou rozhodovat podle svého uvážení. Bylo to jako za feudalismu, kdy nesvobodní lidé byli připoutáni ke místu pobytu. Můj strýc to nazval výstižně, novodobé nevolnictví.

V roce 1988 se mi podařilo vyjet do Jugoslávie. To obnášelo doporučení zaměstnavatele včetně souhlasu závodního výboru KSČ. To bylo povinné, i když člověk, třeba jako já, nebyl členem rudé partaje. Jestliže však soudruzi řekli ne, tak byl s cestováním konec. Pak bylo nutné získat tzv. devizový příslib od státní banky, to byly peníze pro konkrétní zemi. Avšak to ještě nebylo všechno.

Klíčová byla povinná výjezdní doložka, kterou od 23. února 1948 na základě nařízení ministerstva vnitra vydávaly příslušné odbory pasů a víz. Bez ní se do Jugoslávie a na Západ vycestovat nedalo. A její vydání mohla státní moc zamítnout a nemusela to nijak zdůvodňovat. Výjezdní doložky byly zrušeny až po listopadu 1989. I tuto překážku jsem nakonec úspěšně zdolal. Pak už zbylo jenom odevzdat na vojenské správě vojenskou knížku a mohl jsem vyrazit. Opravdu perná anabáze. Po návratu jsem také vyplňoval dotazník, kde byly například otázky typu, jestli jsem viděl nějakou vojenskou základnu nebo přesuny vojenských jednotek apod. No, napsal jsem tam, že jsem jel na dovolenou jako turista, nikoliv vyzvědač. Prošlo to. Do Jugoslávie dokonce jeden čas platily speciální šedé pasy určené jen pro tuto zemi. To bylo kvůli tomu, aby lidé přes ní neutíkali na Západ.

Ilustrační foto

Do západních zemí bylo nutné absolvovat to samé byrokratické peklo. Pravda asi od roku 1988 nebyl nutný devizový příslib, bylo možné vycestovat i v případě, pokud Vám někdo ze Západu poskytl potřebné valuty (dolary, marky, atd.), nicméně všechny ostatní podmínky zůstaly zachovány. Také jsme se západními zeměmi neměli bezvízový styk, takže bylo nutné si na velvyslanectvích či konzulátech vyřídit víza. Stávaly tam na ně fronty.

Občas to byla docela tragikomedie. Moje babička někdy začátkem osmdesátých let chtěla vycestovat do Švýcarska za svým vnukem, mým bratrancem, který tam emigroval. Pasový odbor jí zamítl vydání výjezdní doložky s tím, že její cesta do kapitalistické ciziny odporuje státnímu zájmu Československé socialistické republiky. Čím sedmdesátiletá paní ohrožovala státní zájem, mi dodnes není jasné.

Dnešní mladí to nechápou, nerozumí tomu, že někdo utekl na Západ, tak se ptají, proč si nevzal pas a neodcestoval tam normálně. To jaksi bohužel nešlo.

Rád cestuji a jsem rád, že tyto příšerné komunistické totalitní časy jsou pryč. A to nejen kvůli cestovatelské šikaně. Také kvůli totalitní devastaci českých zemí. Éra zločinecké komunistické diktatury byla po nacistické okupaci nejhorší dobou v historii naší vlasti.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pátek 14.7.2023 16:09 | karma článku: 29,79 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Bezcharakterní Zeman si vyznamenání nezaslouží, to už spíše „sudeťák“ Posselt

Návrh na ocenění bývalé hlavy státu v Poslanecké sněmovně neprošel. A to je dobře. Člověk, který akorát škodil vlastní zemi, lhal a rozeštvával lidi, má pouze nárok na hluboké opovržení.

14.5.2024 v 10:46 | Karma: 22,08 | Přečteno: 518x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Rusín Mondič: Češi se bojí ruských čekistů více než německých gestapáků

„Nepřinášeli jsme svobodu, ale smrt,“ uvedl výstižně Rusín Michal Mondič k chování Sovětů v Československu období po květnu 1945. Ruští směršovci perzekuovali čs. občany a řádili stejně jako předtím nacisté.

10.5.2024 v 10:36 | Karma: 20,04 | Přečteno: 437x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Příchod Američanů zabránil v Plzni masakru civilistů

Není pravdou, že americká armáda vstoupila do již osvobozené Plzně, naopak jí zachránila před hrozícím nacistickým terorem. Tamní německý velitel generál Georg von Majewski totiž odmítl kapitulovat před českými povstalci.

8.5.2024 v 11:55 | Karma: 19,26 | Přečteno: 572x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Prahu neosvobodila Rudá armáda, ale povstalci s pomocí vlasovců

Je potřeba neustále naplno zdůrazňovat pro někoho krutou pravdu, že rudoarmějci si v našem hlavním městě téměř nezabojovali. Navíc kvůli netvoru Stalinovi a Sovětům zbytečně umírali čeští lidé.

7.5.2024 v 10:27 | Karma: 38,38 | Přečteno: 4466x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Jako první zavedl pětidenní pracovní týden Tomáš Baťa, nikoliv komunisté

Ano, geniální zlínský podnikatel se v roce 1930 rozhodl, že jeden den volna týdně je málo a ve své světově proslulé výrobě obuvi zavedl ve výrobních provozech volné soboty. Dokonce údajně jako první v celé v Evropě.

3.5.2024 v 16:37 | Karma: 21,15 | Přečteno: 453x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41,  aktualizováno 

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

Ruská ofenziva u Charkova zpomalila. Invazní síly budují nárazníkovou zónu

15. května 2024  9:21,  aktualizováno 

Sledujeme online Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  10:31

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. V...

Moucha na útěku. Francie po krvavém útoku dál hledá vězně a jeho osvoboditele

15. května 2024  10:13

Ve Francii druhým dnem pátrají po uprchlém vězni a dalších čtyřech ozbrojených mužích, kteří při...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 3324
  • Celková karma 25,25
  • Průměrná čtenost 1806x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz