Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozpočtové škrty musí být brutální, nastal čas pro českého Pinocheta?

Snahy Fialovy vlády o úspory jsou chvályhodné. Ovšem tyto úmysly narušují zbytečné výdaje jako třeba zvednutý rodičovský příspěvek z 300 na 350 tisíc korun. Jenomže opozice je ještě horší.

Na toto nepříliš rozumné jednání vlády premiéra Petra Fialy upozornil ekonomický redaktor Pavel Páral v Reflexu 36. a 37. Chápu však, že to nemá jednoduché. Jistí jedinci křičí, že moc zadlužuje zemi, ale zároveň nadávají, když chce šetřit. Ono se to objevilo i na zdejších blozích, jedna osoba nepříliš bystrého úsudku tady cosi vykřikovala, že rozpočet je v rozvalinách, a zároveň prý stát málo platí učitele. To nevymyslíš!

Logické ovšem je, že když jsou rozpočtové problémy, tak se musí šetřit a ne rozhazovat. Ozdravný balíček ano, ale měl by být daleko důslednější. Z tohoto hlediska je zaručená mzda pro pedagogy ve výši 130% celostátního průměru špatným krokem. 

Dobré učitele je třeba dobře zaplatit, o tom žádná, ale opravdu jen dobré učitele. Možná by stálo za to vyzkoušet systém, který docela úspěšně funguje v privátních firmách. Nízký základní plat a vysoké odměny. Takže třeba základ 20 000 Kč měsíčně, avšak když budeš makat, můžeš mít třeba i 50 000 Kč měsíčně. Chápu, že to má své slabiny, v případě nemocenské se počítá náhrada pouze ze základu, stejně tak u podpory v nezaměstnanosti. Ano, a pak je tu námitka, že sice u soukromníků to funguje dobře, ale ve státním sektoru by se to neosvědčilo, protože v něm prý se oceňují hlavně loajalita a poslušnost, nikoliv schopnosti.

Těžko také mohu brát vážně vládní snahu o úspory, když od prvního ledna příštího roku vzroste rodičovský příspěvek z 300 tisíce korun na 350 tisíc korun. Ne, že bych rodinám s dětmi nepřál peníze navíc, to ano, ale je třeba vycházet z reálných možností. Pokud peníze nejsou, nemohou se utrácet. Tohle je vládní krok špatným směrem a znamená zbytečně vyhozené miliardy korun navíc. Přitom rodičovský příspěvek se zvyšoval relativně nedávno, v roce 2020 z 220 tisíc korun na 300 tisíc korun.

Jenomže opozice, ta je ještě horší. Její návrhy na zvyšování státních výdajů a zároveň na snižování daní by vedly ke katastrofě. Populistická SPD Tomia Okamury navrhovala zvýšení rodičovského příspěvku na 400 tisíc korun, a když k tomu připočítám její návrhy na minimální důchod za 17 tisíc korun měsíčně, tak by rozvrat státních financí nastal velmi rychle. Pavel Páral to vystihl velice přesně, že současná vláda sice není vzorem dokonalosti, ale její potenciální následovníci by byli ještě horší.

V provádění skutečných a potřebných reforem, které by osekaly zbytečné výdaje a vedly k úsporám, brání i systém, kdy vlády jsou závislé na veřejném mínění a to jim nedovoluje rozhodné a bolestivé kroky. Ví, že kdyby je podnikly, tak v příštích volbách totálně vyhoří. Jenomže tvrdost je potřeba, nutné jsou razantní a drsné škrty ve veřejných rozpočtech a nesmí se dbát nářku, že teď to nebude fungovat. Ale bude, už mnoho krát se snížily veřejné výdaje a fungovalo to dál.

Člověka až někdy napadá, že by to možná chtělo českého Pinocheta, tím nechci zlehčovat zločiny za jeho éry, který by jmenoval vládu, jež by se nemusela zodpovídat Parlamentu a veřejnému mínění. Můžeme si chilském diktátorovi myslet, co chceme, pravdou je, že po předchozím socialistickém rozvratu se za jeho éry ekonomika země výrazně zvedla, což vedlo i k zvýšení životní úrovně Chilanů.

Úplně špatný také nebyl model z éry habsburského mocnářství, kdy od druhé poloviny 19. století existoval parlament – volená říšská rada, ale panovník tedy císař mohl jmenovat premiéra a ministry podle svého uvážení a jeho vláda se parlamentu nezodpovídala.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 14.9.2023 16:32 | karma článku: 32,66 | přečteno: 5009x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Rusín Mondič: Češi se bojí ruských čekistů více než německých gestapáků

„Nepřinášeli jsme svobodu, ale smrt,“ uvedl výstižně Rusín Michal Mondič k chování Sovětů v Československu období po květnu 1945. Ruští směršovci perzekuovali čs. občany a řádili stejně jako předtím nacisté.

10.5.2024 v 10:36 | Karma: 12,38 | Přečteno: 209x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Příchod Američanů zabránil v Plzni masakru civilistů

Není pravdou, že americká armáda vstoupila do již osvobozené Plzně, naopak jí zachránila před hrozícím nacistickým terorem. Tamní německý velitel generál Georg von Majewski totiž odmítl kapitulovat před českými povstalci.

8.5.2024 v 11:55 | Karma: 18,62 | Přečteno: 553x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Prahu neosvobodila Rudá armáda, ale povstalci s pomocí vlasovců

Je potřeba neustále naplno zdůrazňovat pro někoho krutou pravdu, že rudoarmějci si v našem hlavním městě téměř nezabojovali. Navíc kvůli netvoru Stalinovi a Sovětům zbytečně umírali čeští lidé.

7.5.2024 v 10:27 | Karma: 37,98 | Přečteno: 4324x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Jako první zavedl pětidenní pracovní týden Tomáš Baťa, nikoliv komunisté

Ano, geniální zlínský podnikatel se v roce 1930 rozhodl, že jeden den volna týdně je málo a ve své světově proslulé výrobě obuvi zavedl ve výrobních provozech volné soboty. Dokonce údajně jako první v celé v Evropě.

3.5.2024 v 16:37 | Karma: 20,97 | Přečteno: 450x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Agresivní ruské akce proti ČR ohrožují lidské životy

Nejedná se pouze o Vrbětice. Ty jsou jen špičkou ledovce. Kreml se chová vůči Evropě dlouhodobě silně nepřátelsky. Rusové se nezastaví před ničím, hackersky útočí na nemocnice, železnice a letadla. Na lidech jim nezáleží.

2.5.2024 v 14:21 | Karma: 20,84 | Přečteno: 385x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Hromadná nehoda na Kladensku. Při havárii čtyř aut se zranili čtyři lidé

10. května 2024  15:53,  aktualizováno  16:30

Čtyři auta havarovala v pátek odpoledne u Unhoště na Kladensku. Při nehodě se zranili čtyři lidé,...

„Zabezpečíme naše hranice.“ Britská opozice slibuje konec obchodu s migranty

10. května 2024  16:24

Keir Starmer, který vede britskou opozici, v pátek pronesl odvážný závazek. Pokud zvítězí v...

Hokej Česko - Finsko je pro řadu poslanců důležitější, divil se Fiala z SPD

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  16:18

Přímý přenos Do boje o korespondenční volbu ve Sněmovně vstoupilo v pátek začínající hokejové mistrovství světa....

Papež bojuje proti „demografické zimě“. Mějte děti, vyzval Italy

10. května 2024  15:59

Papež František v pátek vyzval Italy, aby měli děti. Během každoročního setkání se skupinami...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 3323
  • Celková karma 25,43
  • Průměrná čtenost 1807x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz