Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mezinárodní vyšetřovatelé doložili ruská zvěrstva na Ukrajině

„Islámský stát je proti nim bandou skautů,“ prohlásil podle CNN Prima News Brit zajatý Rusy při obraně Ukrajiny. Ruské násilí připomíná i nelidský uměle vyvolaný Stalinův hladomor s miliony mrtvých Ukrajinců.

Důkazů o ruských válečných zločinech je celá řada. Barbarské praktiky kremelských okupantů jsou srovnatelné s řáděním fanatických islamistických radikálů. Tak například britští vojáci, kteří byli před rokem propuštěni ze zajetí, popsali, jakými mučícími praktikami je „ruští divoši“ trýznili. Bili je, bodali a mučili elektrickým proudem, k jídlu dostávali zbytky, které se jindy dávají prasatům. Jeden z propuštěných zajatců Angličan John Harding k tomu uvedl: Řekl bych, že krutost ruské armády je horší než brutalita ISIS (islámského státu). Byl jsem v Sýrii, kde jsem bojoval proti islamistům, v porovnání s ruskou armádou ale vypadali jako banda skautů.“

Taková svědectví nejsou ojedinělá. Web Forum24.cz přinesl výpověď Jill Edwardsové, zvláštní zpravodajky OSN pro mučení a jiné kruté, nelidské či ponižující zacházení a trestání, kterou původně zveřejnil The New York Times. Ta ve své zprávě doložila, že ruská zvěrstva na Ukrajině jsou záměrná a organizovaná ruským státem. Edwardsová zdůraznila, že existují nezpochybnitelné důkazy o surových zločinech ruských okupantů. Mezi ně patří mučení elektrickým proudem, bití, předstírané popravy či utopení, nucené setrvávání v určitých pozicích po dlouhou dobu, znásilňování či výhrůžky znásilněním nebo smrtí a různých „ceremoniích“, které ve skutečnosti nejsou ničím jiným než pokusy o ponižování zadržených.

Válečné zločiny Ruska na Ukrajině to nejsou jen masakry v Buči, kde ruští okupanti, vraždili, znásilňovali a loupili, nebo nedávný raketový útok na obec Hroza, při kterém ruští okupanti zavraždili více než 50 lidí včetně malého dítěte.

Expertní tým Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označil loňský ruský útok na porodnici a dětskou nemocnici v Mariupolu, při kterém zemřeli tři lidé, za úmyslný. Experti vyvrátili ruské lži, že mariupolské divadlo zničily umístěnými náložemi samy ukrajinské jednotky. Bombardování, které jeho budovu s protileteckým krytem v podzemí, zničilo a zabilo na 300 mrtvých, právem označili za hrubé porušení mezinárodního práva a válečný zločin. Jak dokazují satelitní snímky, divadlo bylo označeno velkým nápisem „děti“, který se dal přečíst i z velké výšky. Rusové jej však ignorovali a objekt bombardovali. Existují rovněž přesvědčivé výpovědi o tom, že ruské jednotky se dopouštějí na okupovaném území bezpráví vůči civilnímu ukrajinskému obyvatelstvu, které přitom chrání válečné právo. Lidé nesmějí opouštět své vesnice, do nichž často nejsou dodávány ani potraviny, což evokuje Stalinem a Kremlem uměle vyvolaný hladomor v třicátých letech minulého století, při němž zemřely miliony Ukrajinců. Místní jsou olupování o svůj majetek, domy a auta, mučeni elektrickým proudem a jinak fyzicky týráni. Ukrajinští muži na obsazených územích jsou násilím odváděni do ruské armády, což je rovněž vážným porušením mezinárodního práva, podle kterého má být civilní obyvatelstvo chráněno před válečnými hrůzami.

Rusové navíc unesli statisíce ukrajinských dětí, které jsou posílány na převýchovu do ideově správných ruských rodin, což v praxi znamená jejich bití, týrání a kruté trestání za sebemenší přestupky. Podobně se na dobytých územích chovali němečtí nacisté, kteří rovněž unášeli místní děti a dávali je do „vhodných německých rodin.“

Právníci specializující se na lidská práva chystají podle webu Seznamzpravy.cz další žalobu na válečného zločince a masového vraha Vladimíra Putina, kvůli záměrným útokům ruské armády na ukrajinské civilní cíle, přičemž jedním ze zjevných úmyslů je vyvolat hladovění. To se týká jak ničení obilí, tak bombardování lidi stojících ve frontě na potraviny. Ruské útoky na zástupy čekajících na humanitární pomoc byly zaznamenány například v Černihivu nebo Melitopolu. Je jasné, že v takových případech se nejedná o náhody, ale o cílené zastrašování civilistů.

To všechno jsou děsivé zprávy zobrazující současnou realitu válečných hrůz, které se vinou okupantů dějí na Ukrajině. Myšlenka, že by se s ruskými násilníky dalo vyjednávat o míru, je proto mimo realitu. V současné době existuje pouze jedno účinné řešení – porážka okupačních vojsk a potrestání ruských válečných zločinců.

Zdroje:

Rusové ze mě vymlátili duši. Islámský stát je proti nim banda skautů, líčí mučený Brit - CNN Prima NEWS (iprima.cz)

Ruský velitel označil Ukrajince za hnědý mor, kterému je třeba vyrazit zuby a izolovat ho. Ruský svět v akci | FORUM 24

Mučení zajatců i civilistů je cíleně organizováno Kremlem. Má zastrašovat, tvrdí OSN | FORUM 24

Ruští okupanti kradou auta i domy a unášejí lidi. Konec svobody pohybu a nucené odvody do armády | FORUM 24

Hladovění jako metoda války. Brit popisuje, proč kvůli tomu žaluje Putina - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | středa 11.10.2023 18:56 | karma článku: 25,81 | přečteno: 562x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Fico rozeštvával Slovensko, útočil na soudy a stýkal se s mafiány

Atentáty jsou v demokratické společnosti nepřípustné, o tom žádná. Kolem střelby na slovenského premiéra je ale řada otazníků, on sám je silně kontroverzní osobnosti, a jak se říká, kdo seje vítr, sklízí bouři.

16.5.2024 v 13:05 | Karma: 31,05 | Přečteno: 2383x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

110 korun za pivo na hokejovém mistrovství je přiměřená cena

Někteří fanoušci šílí, jiní zase tvrdí, že je to v pořádku, já patřím k těm druhým. Cenu za půl litru plzně na zápasech hokejového mistrovství světa ve fanzónách považuji po zkušenosti z NHL za normální.

15.5.2024 v 13:52 | Karma: 9,89 | Přečteno: 410x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Bezcharakterní Zeman si vyznamenání nezaslouží, to už spíše „sudeťák“ Posselt

Návrh na ocenění bývalé hlavy státu v Poslanecké sněmovně neprošel. A to je dobře. Člověk, který akorát škodil vlastní zemi, lhal a rozeštvával lidi, má pouze nárok na hluboké opovržení.

14.5.2024 v 10:46 | Karma: 23,39 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Rusín Mondič: Češi se bojí ruských čekistů více než německých gestapáků

„Nepřinášeli jsme svobodu, ale smrt,“ uvedl výstižně Rusín Michal Mondič k chování Sovětů v Československu období po květnu 1945. Ruští směršovci perzekuovali čs. občany a řádili stejně jako předtím nacisté.

10.5.2024 v 10:36 | Karma: 20,24 | Přečteno: 446x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Příchod Američanů zabránil v Plzni masakru civilistů

Není pravdou, že americká armáda vstoupila do již osvobozené Plzně, naopak jí zachránila před hrozícím nacistickým terorem. Tamní německý velitel generál Georg von Majewski totiž odmítl kapitulovat před českými povstalci.

8.5.2024 v 11:55 | Karma: 19,46 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

  • Počet článků 3326
  • Celková karma 25,01
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz