Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ústavní soud vzkázal: Benešovy dekrety nejsou nedotknutelné

Podle naší nejvyšší soudní instituce je potřeba posuzovat konkrétní případy. V záležitosti cisterciáků z Vyššího Brodu bylo použití dekretů politicky zneužito a řád tak může získat v restituci zhruba 2000 hektarů pozemků.

Toto je velmi klíčové nedávné rozhodnutí Ústavního soudu. Ten jasně vzkázal soudům nižších instancí, že dekrety prezidenta republiky Edvarda Beneše nejsou žádnou modlou, na níž je možné se alibisticky a formálně odvolávat, ale je potřeba se zabývat jednotlivými případy a v kauzách, kde prokazatelné došlo k jejich zneužití, se musí křivda napravit.

To se týká i Cisterciáckého opatství ve Vyšším Brodě. Jednalo se o to, že sporné pozemky byly už dříve klášteru vydány v rámci církevních restitucí, nicméně Lesy České republiky toto rozhodnutí Státního pozemkového úřadu napadly s tím, že pozemky byly klášteru zabaveny na základě tzv. Benešových dekretů. Krajský soud v Českých Budějovicích tuto stížnost zamítl, nicméně odvolací Vrchní soud v Praze jí uznal, stejně tak potom v dovolání Nejvyšší soud v Brně. Naštěstí zakročil Ústavní soud na něhož se obrátili se stížností proti tomuto verdiktu vyšebrodští cisterciáci. Ti zdůraznili fakt, že dekrety byly proti nim podle zneužity komunisty.

V tomto případě šlo o Dekret prezidenta republiky 12/1945 sb. ze dne 21. června 1945 o konfiskaci a urychleném rozdělení zemědělského majetku Němců, Maďarů, jakož i zrádců a nepřátel českého a slovenského národa.

Ten však obsahuje i tento druhý odstavec. Osobám německé a maďarské národnosti, které se aktivně zúčastnily boje za zachování celistvosti a osvobození Československé republiky, se zemědělský majetek podle odstavce 1 nekonfiskuje.

Sporná je skutečnost, že toto opatření se vztahovalo na fyzické osoby, kdežto cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě byl osobou právnickou sdružující Čechy i Němce. V každém případě vyšebrodská klášterní komunita vystupovala jasně antinacisticky. Ta byla v období konce první republiky loajální k československému státu a nesympatizovala s nacistickým Německem. O tom jsou přesvědčivé a nezpochybnitelné důkazy jako zatčení opata Tecelina Jaksche gestapem, věznění a jeho následná internace z důvodu udržování přátelských vztahů s prezidentem Edvardem Benešem, zorganizování včasného odvozu cenných uměleckých děl včetně proslulého Vyšebrodského cyklu z poloviny 14. století zobrazujícího život Ježíše Krista do Prahy před německým obsazením pohraničí, podezření z protiněmecké zpravodajské činnosti a odmítnutí vpustit Adolfa Hitlera do kláštera při jeho cestě po nově obsazených pohraničních územích. Vyšebrodští cisterciáci byli gestapem označeni za politicky nespolehlivé a protiněmecké, rozhodnutím ze dne 22. listopadu 1941 byl jejich majetek zkonfiskován ve prospěch Říšské župy Horní Podunají a členové kláštera byli zčásti žalářováni, zčásti vystěhováni a jeden řeholník zemřel v koncentračním táboře Dachau.

Opat Jaksch byl po propuštění z vězení internován v klášteře Porta Coeli v Předklášteří u Tišnova na Moravě, kde navzdory dozoru gestapa podporoval protiněmecký odboj a zasloužil se o záchranu života alespoň čtyřiceti obyvatel obce Předklášteří, podle zprávy Ministerstva vnitra ze dne 8. května 1947 dokonce několika stovek.

Přes tyto jasné skutečnosti se ministerstvo zemědělství pokusilo dvakrát v letech 1945 – 48 o konfiskaci klášterního majetku podle Benešových dekretů. Tomu se nelze divit, když ministrem zemědělství by komunista Július Ďuriš. Tyto úmysly však nevyšly, poprvé jej zarazilo samotné ministertsvo, podruhé pak Nejvyšší správní soud.

Tato zbraň tak byla proti klášteru úspěšně využita až po rozhodném datu obecně umožňujícím restituce, tedy až po rudém puči 25. února 1948. O zabavení klášterního majetku na základě tzv. Benešových dekretů rozhodl až v březnu osmačtyřicátého roku tehdejší Okresní národní výbor v Kaplici, čili už prokomunistická instituce v době nesvobody a neexistence právního státu zbavena prostřednictvím nezákonných tzv. akčních výborů nepohodlných lidí. Čili tento právní akt, kterým se vlastně potvrdila nacistická perzekuce řádu, byl už z toho titulu nelegitimní a účelový.

To ve svém nálezu konstatoval i Ústavní soud, když odvolání se na Benešovy dekrety označil za protiústavní. Posuzovaný případ se týká poválečného období československých dějin, kdy byla základní lidská práva činností tehdejších státních orgánů často porušována bez reálné možnosti ochrany nezávislými soudy. Také z listin předložených k důkazu je patrné napětí, panující mezi exekutivními složkami státu, konkrétně při rozhodování o personálních i majetkových otázkách nastolených prezidentskými dekrety i řadou dalších právních předpisů. Únorový převrat v roce 1948 pak způsobil, že neuzavřené procedury řešení těchto otázek byly mnohdy deformovány či zneužity komunistickou mocí k perzekučním účelům s masivním porušováním lidských práv. Do obou těchto časovým úseků spadají právní události, jež se staly rozhodnými i v tomto případě,“ píše se ve zdůvodnění rozhodnutí.

Nyní už tedy neobstojí pouhé odvolání se na Benešovy dekrety, ale pokaždé je třeba zkoumat, zda nebyly zneužity proti nevinným subjektům. Ústavní soud dále konstatuje, že rozhodnutí ONV v Kaplici „...představují projevy náboženské perzekuce ze strany komunistického režimu, který neváhal zneužít dříve vydané předpisy za účelem dosažení vlastních ideologických cílů.“

Použití zmíněné právní normy tak bylo v tomto případě de facto potvrzením nacistického bezpráví. Nejde ani tak o pozemky, což je hmotná věc. Spíš jde o potvrzení práva a potvrzení toho, že jsme právní stát. Znamená to, že pravda skutečně hraje roli a soud nám potvrdil, že jsme byli loajální státu,“ uvedl už dříve pro ČTK převor Cisterciáckého opatství Vyšší Brod Justin Jan Berka.

Zdroje:

Klášter za 1. republiky a po zrušení nacisty 1938(41) až 1945 (klastervyssibrod.cz)

12/1945 Sb. Dekret presidenta republiky o konfiskaci a urychleném rozdělení zemědělského majetku Němců, Maďarů, ... (zakonyprolidi.cz)

Aktuálně | Ústavní soud (usoud.cz)

Vyšebrodský opat Tecellin Jaksch a jeho vztah k našemu městu a regionu – Tišnovské noviny (tisnovskenoviny.cz)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 26.10.2023 9:10 | karma článku: 18,77 | přečteno: 730x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Fico rozeštvával Slovensko, útočil na soudy a stýkal se s mafiány

Atentáty jsou v demokratické společnosti nepřípustné, o tom žádná. Kolem střelby na slovenského premiéra je ale řada otazníků, on sám je silně kontroverzní osobnosti, a jak se říká, kdo seje vítr, sklízí bouři.

16.5.2024 v 13:05 | Karma: 31,96 | Přečteno: 2679x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

110 korun za pivo na hokejovém mistrovství je přiměřená cena

Někteří fanoušci šílí, jiní zase tvrdí, že je to v pořádku, já patřím k těm druhým. Cenu za půl litru plzně na zápasech hokejového mistrovství světa ve fanzónách považuji po zkušenosti z NHL za normální.

15.5.2024 v 13:52 | Karma: 9,90 | Přečteno: 414x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Bezcharakterní Zeman si vyznamenání nezaslouží, to už spíše „sudeťák“ Posselt

Návrh na ocenění bývalé hlavy státu v Poslanecké sněmovně neprošel. A to je dobře. Člověk, který akorát škodil vlastní zemi, lhal a rozeštvával lidi, má pouze nárok na hluboké opovržení.

14.5.2024 v 10:46 | Karma: 23,39 | Přečteno: 573x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Rusín Mondič: Češi se bojí ruských čekistů více než německých gestapáků

„Nepřinášeli jsme svobodu, ale smrt,“ uvedl výstižně Rusín Michal Mondič k chování Sovětů v Československu období po květnu 1945. Ruští směršovci perzekuovali čs. občany a řádili stejně jako předtím nacisté.

10.5.2024 v 10:36 | Karma: 20,24 | Přečteno: 447x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Příchod Američanů zabránil v Plzni masakru civilistů

Není pravdou, že americká armáda vstoupila do již osvobozené Plzně, naopak jí zachránila před hrozícím nacistickým terorem. Tamní německý velitel generál Georg von Majewski totiž odmítl kapitulovat před českými povstalci.

8.5.2024 v 11:55 | Karma: 19,47 | Přečteno: 583x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Varšava jako první polské město zakázala kříže na úřadech, opozice se bouří

17. května 2024  7:21

Varšava jako první město v převážně katolickém Polsku zakazuje kříže v městských úřadech a...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 3326
  • Celková karma 25,02
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz