Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš plácal hlouposti, ale o „magorech“ v Rakousku to nebylo

Šéf hnutí ANO dokázal, že je hodně mimo, když se obul do Rakušanů kvůli dálnicím. Smutné ovšem je, že se reaguje hlavně na expresivní vyjádření, ale nikoliv na jeho prokazatelné nesmysly a lži. 

Vykašlali se na to. Proč? Protože mají ty Zelené ve vládě, ti magoři,“ řekl Andrej Babiš. Tvrdil, že rakouská strana dostaví dálnici k české hranici až v roce 2031, což bude podle něj zřejmě až pět let poté, co se postaví z české strany. „A pokud je pravda, že 1. února je nějaký mimořádný summit, tak ať si udělá pan premiér (Petr Fiala, ODS) bilaterálku s panem kancléřem Rakouska, ať mu řekne: Hele, potřebuju, abys stavěl. Je blbé, že my budeme na té hranici 2026 a tomu Rakousku to potrvá ještě do roku 2031, pět let,“ prohlásil Babiš. Tolik z webu ceskenoviny.cz, který provozuje ČTK.

Ilustrační foto

Mrzí mně, že všichni reagují na magory, a nikoliv na hlouposti a tlachy jim pronesené. Expremiér Babiš dokázal, že je naprosto nekompetentní a neschopný člověk, který plácá prokazatelné nesmysly. Tak především dostavbu rychlostní silnice S10 k českým hranicím schválila podle webu zdopravy.cz rakouská vláda už v roce 2021, takže Zelení ji vážně nebrzdí a Babiš jednoduše lhal.

To, že šéf nejsilnější opoziční strany používá silná slova není dobré, ještě horší však je, že mele hlouposti a mluví o problémech, kterým evidentně nerozumí. Pokud jakýkoliv český politik kritizuje někoho jiného za stavbu dálnic, tak je to těžké chucpe, protože platí známé přísloví, že nejdříve je třeba si zamést před vlastním prahem. Rakušanům můžeme vytýkat mnohé, ale nikoliv stavbu dálnic.

Češi se svoji evropsky proslulou neschopností postavit dálnice ať jsou raději zticha. To platí obecně, nejenom pro vrchního anoisty.

Navíc od Babiše to bylo takové klasické odvádění pozornosti jinam. Na to upozornil ve své glose na webu zdopravy.cz Jan Šindelář. Pro Rakušany se z hlediska jejich S10 z Lince směrem k českým hranicím nejedná o prioritní záležitost, navíc dokázali své největší problémové místo a brzdu město Freistadt vyřešit obchvatem a přivést tuto svoji dálnici respektive rychlostní silnici s dálničními parametry na 16 kilometrů od hranic. Dálnice D3 nyní končí v Českých Budějovicích, což je asi 48 kilometrů od hranic. Čili Rakušané přivedli svoji komunikaci k hranicím s ČR už v době, kdy se ještě nevědělo, jaka kdy bude D3 pokračovat.

Daleko důležitější však je, že D3 není dostavěna na české straně mezi Meznem a Prahou, to je daleko horší problém než pár nepostavených kilometrů na rakouské straně. My, co jezdíme mezi Českými Budějovicemi Lincem, víme, že to žádná velká překážka není. Naopak, když s se vydáme do Prahy a sjedeme u Mezna z dé trojky, a pak se plížíme přes Miličín kolem Votic za kamiony, tak je to daleko horší cestování. Přitom dálnice D3 má být dostavěna mezi Prahou a Českými Budějovicemi nejdříve v roce 2031!

I mezi Brnem a Vídní to vázne na české straně. Zatímco Rakušané už dotáhli svoji A5 až téměř k hranicím z ČR u Mikulova, Češi nejsou téměř třicet let schopni dostavět zhruba dvacetikilometrový úsek D52 mezi Pohořelicemi a hraničním Mikulovem. Také Poláci budou mít dálnici na hranici dříve než Češi. Výstavba dálnic se v ČR kvůli špatným zákonům jednoduše vleče. Známé jsou průtahy v případě severní části Pražského okruhu, v Posázaví u D3 nebo donedávna na D11 u Hradce Králové. Česká dálniční síť nyní měří asi 1380 kilometrů, naše dálnice často vedou „odnikud nikam“ a končí v polích. Této délky jsme také dosáhli sloučením kategorie rychlostních silnic a dálnic. V Rakousku mají dálniční síť o délce zhruba 1800 kilometrů a k tomu 500 kilometrů rychlostních silnic. Čili o téměř tisíc kilometrů víc než v Česku. Přitom obě země jsou rozlohou zhruba srovnatelné, Rakousko má 83 871 km2, Česká republika 78 867 km2. Navíc tyto rakouské komunikace na rozdíl od českých tvoří ucelenou síť, spojují klíčová města a také alpskou zemi s okolními státy – Švýcarskem, Německem, Itálii, Slovinskem, Slovenskem a Maďarskem, se všemi kromě ČR.

Je třeba si rovněž uvědomit, že velkou část Rakouska tvoří vysokohorské Alpy a proto výstavba dálnic je v této zemi daleko složitější a komplikovanější než u nás. Přesto nás Rakušané v tomto ohledu výrazně předčí.

Zkrátka a dobře, Češi by měli být v případě kritiky dálnic u sousedů raději mlčet a zaměřit se především na vlastní problémy, kterých mají v tomhle ohledu víc než dost. Výtky jiným totiž působí hloupě, trapně a směšně.

Zdroje:

Česko staví dálnice tak rychle, až mu Rakousko nestačí, naznačuje premiér. Nesmysl, tvrdí rakouští dálničáři — HlídacíPes.org (hlidacipes.org)

Glosa: Pět důvodů, proč by měli Češi v případě D3 mlčet a neurážet Rakušany - Zdopravy.cz

https://vignetteaustria.com/cs/rakouska-silnicni-sit/

https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C3%A1lnice_v_%C4%8Cesku

https://www.forum24.cz/rakousti-dalnicari-povazuji-babisova-slova-o-rychle-vystavbe-za-nesmysl

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2467019

Rakušané dali zelenou dálnici S10 k hranicím, chtějí i lepší trať z Lince do Čech - Zdopravy.cz

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | úterý 23.1.2024 11:54 | karma článku: 26,26 | přečteno: 542x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Slováci by v roce 1918 nejspíš dali Maďarům přednost před Čechy

Tuto možnost připustil historik profesor Jan Rychlík v knize Historie, Mýty, Jízdní řády. kterou napsal s publicistou Vladimírem Kučerou. A to z toho důvodu, že většina Slováků tenkrát po radikální změně moc netoužila.

26.4.2024 v 12:19 | Karma: 17,88 | Přečteno: 475x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 18,19 | Přečteno: 547x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 24,64 | Přečteno: 913x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 17,04 | Přečteno: 749x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,90 | Přečteno: 652x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek. Představil strategii zdravotnictví

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,42
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz