Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otřesný únos mladé ženy, Rusko jde na ruku fanatickým islamistům

Šestadvacetiletá Seda Sulejmanovová utekla z rodného Čečenska před vnuceným sňatkem, který ji podle islámského práva domluvila rodina, do Sankt Petěrburgu. Odtud však byla násilím deportována zpět. Možná byla i zavražděna.

Tohle je opravdu hodně šílené. Mladá Čečenka uprchla v roce 2022, aby se vyhnula svatbě s mužem, kterého ji proti její vůli dohodila rodina. Tuto zprávu přinesl web seznamzpravy.cz, s odkazem na ruské zdroje. Inu, tak to v muslimských zemích, kde vládnou radikální islamisté, chodí. Mezi takové patří i Čečna, která je však součástí Ruské federace, kde oficiálně islamistické právo Šaría neplatí. Skutečnost ale vypadá jinak.

Seda raději utekla z Čečenska do Sankt Petěrburgu, kde si našla přítele, s kterým začala žít. Její štěstí však netrvalo dlouho. O rok později byla zatčena a násilím převezena zpátky do čečenské metropole Grozného. Ruský web Meduza uvedl, že byla obviněna z krádeže šperků za 150 000 rublů (cca 38 000 Kč), což ona popírá. Je ovšem skandální, že ji nebylo umožněno setkání s advokátem. Ruská lidskoprávní organizace SK SOS však tento důvod považuje za vykonstruovaný. Její zástupci namítli, že toto je běžná praxe čečenských úřadů. Ony, aby dostaly takového člověka zpátky, obviní jej z vymyšleného kriminálního deliktu. Tomu se dá věřit, protože je podivné, že s jejím zatčením otálela ruská policie více než rok. Je nepochopitelné, že nebyla stíhána okamžitě, když se v Čečně měla údajně dopustit krádeže.

Existuje mnoho důvodů, proč nevěřit obvinění Sulejamnovové. Celá řada důkazů totiž svědčí o tom, že ruská justice není nezávislá, odsuzuje nevinné, a rozhoduje podle rozkazů mocných. Typickým příkladem je kauza právníka Sergeje Magnitského křivě obviněného z daňových úniků, když z nich předtím sám obvinil vysoce postavené úředníky a policisty. Za podivných okolností zemřel ve vězení, zřejmě byl umučen dozorci, a později mu dal podle webu Aktualne.cz za pravdu Evropský soud pro lidská práva.

Je proto téměř jisté, že i Seda Sulejmanovová se stala obětí justičního zločinu a policejní zvůle. Opravdu není normální, aby obviněnému byl zakázán styk s obhájcem. Podle dostupných faktů byl hlavním důvodem jejího zatčení nesouhlas se svatbou s vnuceným mužem, jak je muslimským zvykem. Lidskoprávní aktivisté se dokonce domnívají, že se mohla stát obětí tzv. vraždy ze cti, protože tím, že žila před svatbou s mužem, poskvrnila dle muslimských zvyklostí čest rodiny. V jejím případě sice nelze zabití dokázat, nicméně tzv. vraždy ze cti či krevní msty nejsou u muslimů v Čečensku a jinde v Ruské federaci neobvyklé.

V každém případě je na celé záležitosti příšerné to, že v Rusku je s velmi vysokou pravděpodobností tolerováno islámské právo Šaría. Sice se skrývá za vykonstruované kriminální delikty, ale to na věci nic nemění. Naopak, je to ještě horší. Zástupci nezávislých ruských lidskoprávních institucí svoji zemi znají dobře a jistě vědí, o čem mluví.

Rusko jde na ruku radikálním islamistům. To dokazuje i záležitost Nikity Žuravela, který ve Volgogradě spálil Korán, ale jak uvedl web iDNES.cz souzený je v čečenském Grozným, kdy jej navíc ve vyšetřovací vazbě zmlátil Kadyrovův syn. Jeho čin byl hodně hloupý, ale v normální zemi mají lidé právo na spravedlivý soud a svého zákonného soudce v místě spáchání činu, a ten byl Žuravelovi odepřen. V jeho případě nastoupila místo práva surová pomsta.

Vládce Čečny Ramzan Kadyrov navíc vyhrožuje krevní mstou a zavražděním svým oponentům zcela otevřeně a beztrestně. Na jeho příkaz unesli čečenští ozbrojenci z Nižného Novgorodu do Grozného těžce nemocnou manželku bývalého federálního soudce Saída Jangulbajeva, jehož jediným proviněním byl fakt, že jeho synové patří ke Kadyrovovým odpůrcům. A světě div se, paní Jangulbajeva byla zničehonic obviněna ze zpronevěry! Korunu tomu nasadil Putin, který prostřednictvím svého poskoka Peškova uvedl, že Kreml se do celé záležitosti nebude míchat.

Jestliže si tedy někdo myslí, že Rusko je nějakou oporou proti radikálnímu islamismu, hodně se plete. Naopak, Putinova říše je rájem pro muslimské fanatiky, kterým jde evidentně na ruku.

Zdroje:

Mladou ženu odvlekli zpět do Čečenska. Už je po smrti, bojí se aktivisté - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Čečenská žena, které se obávala vražda ze cti, byla zavražděna svou rodinou — Novaja Gazeta Evropa (novayagazeta.eu)

Žena, která byla násilně vrácena do Čečenska poté, co uprchla od své rodiny, se obávala oběti "vraždy ze cti" — Meduza

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/deset-let-po-sve-smrti-je-magnitskij-ospravedlnen-evropsky-soud-pro-lidska-prava-obvinil-rusko-77974

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cecensko-groznyj-koran-islam.A231013_212159_zahranicni_seel

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cecensko-ramzan-kadyrov-krevni-msta-jangulbajev.A220203_100249_zahranicni_aha

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 22.2.2024 13:00 | karma článku: 35,94 | přečteno: 5466x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Slováci by v roce 1918 nejspíš dali Maďarům přednost před Čechy

Tuto možnost připustil historik profesor Jan Rychlík v knize Historie, Mýty, Jízdní řády. kterou napsal s publicistou Vladimírem Kučerou. A to z toho důvodu, že většina Slováků tenkrát po radikální změně moc netoužila.

26.4.2024 v 12:19 | Karma: 16,15 | Přečteno: 399x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 17,97 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 24,22 | Přečteno: 904x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 747x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,55 | Přečteno: 649x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,36
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz