Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komunista byl odsouzen za popírání rudé genocidy, není to konec svobody projevu

Nejvyšší soud zamítl dovolání bývalého místopředsedy KSČM Josefa Skály, který dostal osm měsíců podmíněně s odkladem na 1,5 roku za zlehčování katyňského masakru, kdy Sověti zavraždili na 22 tisíc polských důstojníků.

Spolu se Skálou byli ke stejnému trestu odsouzeni i Juraj Václavík a Vladimír Kapal ze Svobodného rádia. Jak uvedl web seznamzpravy.cz, tato povedená trojice v rozporu s fakty zpochybňovala, že masovou vraždu polských důstojníků mají na svědomí Sověti. Na 22 tisíc polských válečných zajatců bylo postříleno sovětskou NKVD na jaře 1940 v Katyňském lese.

Katyňský památník

Přitom již v dubnu 1990 podle webu ct24.ceskatelevize.cz přiznal sovětský prezident Michail Gorbačov vinu SSSR a označil to za jeden z nejhorších zločinů stalinismu. O dva roky později pak ruský prezident Boris Jelcin předal svému polskému protějšku Lechu Walesovi dokumenty potvrzující, že katyňské masakry má na svědomí Sovětský svaz a Poláci byli zavražděni na přímý rozkaz Stalina. Zároveň se za tento otřesný zločin omluvil.

Soudruh Skála se už dříve k pravomocnému rozsudku vyjádřil, že prý cítí obrovskou hořkost a že je „uložení trestu za projevení svobody slova velkým precedentem pro celou republiku.“ Je úsměvné a nehorázné zároveň, když se zrovna komunista dovolává svobody projevu. Všichni víme, jak soudruzi zacházeli s těmi, kteří mluvili otevřeně. Do vězení se posílalo i za politické vtipy.

Co však se svobodou projevu? Je pravdou, že v Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR, je v článku 17, odstavci 2, uvedeno. Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu. Pak je tu ovšem ještě odstavec 4. Svobodu projevu a právo vyhledávat a šířit informace lze omezit zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti. A ten se vztahuje i na Josefa Skálu, nehledě k tomu, že komunisté se rádi ohánějí lidskými svobodami, aby je v případě uchvácení moci okamžitě zničili.

Kdysi jsem přemýšlel nad tím, jestli tolerovat absolutní svobodu projevu. To by se pak mohli lidé hlásit třeba k nacismu, veřejně hajlovat a nosit nacistické symboly. Tak je tomu třeba v USA na základě prvního dodatku Ústavy, i když v současné době i ve Státech dochází k omezování absolutní svobody projevu.

V naší zemi je to ovšem jinak a ze svobody projevu jsou vyloučeny též propagace genocidy, násilného jednání nebo hájení nacistických a komunistických zločinů. Na webu aktualne.cz je uvedeno zdůvodnění rozsudku nad Josefem Skálou. „Byla to jasná propagandistická exhibice za hranicí zákona, která od začátku do konce směřovala pouze k jednomu: aby posluchače, který bude mít tu smůlu, že si relaci zapne, přesvědčila o tom, že v Katyni se ani tak moc nestalo, a pokud stalo, tak za všechno mohou Němci, protože Sovětský svaz přece v rámci druhé světové války ani jiné žádné válečné zločiny nespáchal...Nikde na světě by si to nikdo nedovolil, kdyby se jednalo o zločiny Němců, Osvětim, holokaust,“ zdůraznil soudce Obvodního soudu pro Prahu 7 Tomáš Hübner, který kauzu řešil v první instanci, s tím, že podle něj přetrvává nesprávná představa v tom, že komunistické a nacistické zločiny nejsou na stejné úrovni. Není to pravda, zákon takový rozdíl absolutně nezná.“

Správně, k rudé a černé totalitě je třeba přistupovat stejně. Oboje jsou srovnatelně zločinné a podílely se na likvidaci celých skupin obyvatelstva. Holocaust je bezpochyby prokázán a viníkem masových vražd milionů Židů jsou němečtí nacisté. Stejně tak je nezpochybnitelně prokázána vina sovětských komunistů na zavraždění polských důstojníků v Katyni. Jistě, nejde srovnávat počet mrtvých, ale popírání historické pravdy si v obou případech zaslouží potrestání. Ono by to totiž v budoucnu mohlo vést k opakování dřívějších hrůz. A pokud by tato trojice se svým lhaním a popírání genocidy nepřestala, pak doufám, že skončí za mřížemi. Proti verdiktu Nejvyššího soudu je sice možné podat ústavní stížnost k Ústavnímu soudu, ale ta by dle mého názoru byla v tomto případě absolutně bezpředmětná.

Zdroje:

NS odmítl dovolání v kauze popírání zločinu v Katyni. Mezi odsouzenými je Skála z KSČM - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Před třiceti lety Sověti přestali lhát o Katyni — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/skala-dostal-osmimesicni-podminku-za-popirani-katynskeho-mas/r~74be7240b9d011ed82b7ac1f6b220ee8/

2/1993 Sb. Listina základních práv a svobod (zakonyprolidi.cz)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_dodatk%C5%AF_%C3%9Astavy_Spojen%C3%BDch_st%C3%A1t%C5%AF_americk%C3%BDch

 

 

Autor: Jan Ziegler | pátek 22.3.2024 12:40 | karma článku: 23,43 | přečteno: 607x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Slováci by v roce 1918 nejspíš dali Maďarům přednost před Čechy

Tuto možnost připustil historik profesor Jan Rychlík v knize Historie, Mýty, Jízdní řády. kterou napsal s publicistou Vladimírem Kučerou. A to z toho důvodu, že většina Slováků tenkrát po radikální změně moc netoužila.

26.4.2024 v 12:19 | Karma: 15,62 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 17,97 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 24,22 | Přečteno: 902x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 747x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,55 | Přečteno: 649x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,35
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz