Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Němci dali Čechům vyspělejší civilizaci a vyšší životní úroveň

To je zkrátka fakt. Němečtí kolonisté u nás ve 13. století zakládali města a zároveň zaváděli vyspělejší technologické postupy. Následovala staletí prospěšného soužití Čechů s Němci, nebyla jen II. světová válka a odsun.

Jsme-li v schopnosti hospodářské a průmyslové, jsme-li v administrativě, kázni a pracovitosti dále, než ostatní národové východní, děkujeme za to především výchově německé,“ uvedl zcela přesně jeden z nejvýznamnějších českých historiků všech dob profesor Josef Pekař. Češi opravdu vděčí Němcům za to, že jim pomohli dostat se mezi vyspělé evropské národy, což vedlo k lepší kvalitě života a vyšší životní úrovni.

Trvalé německé osídlení začalo v českých zemích ve 13. století, kdy k nám přicházeli na pozvání českých králů němečtí kolonisté, kteří u nás zakládali města, zaváděli vyspělejší postupy v řemeslné výrobě i v zemědělství, přinesli sebou funkční právní systémy, a celkově civilizačně pozvedli země Koruny české. Příchod Němců v té době také historici označují jako vekou německou kolonizaci. Od té doby v našich zemích žili vedle sebe Češi a Němci.

Je ovšem fakt, že Němci k nám vyspělejší západní civilizační kulturu zprostředkovali, protože oni ji zase převzali z jiných zemí. Nicméně jejich zásluhou se dostala k nám.

Sídliště městského typu u nás existovala sice už dříve, teprve Němci jim však dali určitý řád, právní systémy, kterými se řídila a spravovala. Rozšířené mezi českými, moravskými a slezskými městy byla práva norimberská a magdeburská označena podle místa původu. Města ať založením královského nebo šlechtického se stala centrem obchodu a řemesel a byla významným daňovým příjmem svých vlastníků.

Němečtí kolonizátoři také osídlovali těžko přístupná území pohraničních hor a dále přicházeli jako náhrada za obyvatelstvo, které vymřelo vinou válečných konfliktů (husitské bouře, třicetiletá válka atd.) nebo epidemií morových ran.

Němci byli v českých zemních úspěšní v mnoha oborech, například ve sklářství, těžbě nerostů či v textilním průmyslu. Nutno říci, že až do vzniku nacionalismu v 19. století se považovali za poddané českého krále a německy mluvící obyvatele Zemí koruny české, nevolali po odtržení území a byli loajální. Němci se k nám dostávali rovněž sňatky s místními obyvateli.

Ve středověku a též v raném novověku byla rozhodující příslušnost člověka ke společenské skupině a jeho původ. Jestli patřil k šlechtě, měšťanům nebo poddaným. Bylo běžné že, čeští šlechtici se vzájemně ženili a vdávali s německými. Tak například první tři manželky Viléma z Rožmberka byly Němky. Kateřina Brunšvická, Žofie Braniborská a Anna Marie Bádenská. Rovněž stavovské povstání v letech 1618 – 1620 bylo společným česko-německým dílem vzbouřených Stavů. Ovšem Češi a Němci postupovali svorně i na katolické straně. Čeští šlechtici se pak uplatňovali i v nejvyšších postech Habsburského soustátí. Stejně tak nebyl rozdíl mezi českými a německými měšťany. Rovněž tak poddaní obou národností měli srovnatelný úděl. Německý sedlák na tom byl hůř než český rytíř a samozřejmě i naopak.

Zlom přineslo teprve 19. století, kdy začaly převládat nacionální tendence a důraz se kladl na společný etnický původ a jazyk. Mezi Čechy a Němci se prohlubovaly rozpory, které byly někdy až směšné, když si například obě strany vytýkaly vystoupení tělocvičných spolků. Na druhé straně i tato doba měla svá pozitiva spočívající ve vzájemném soutěžení ve všech oblastech lidské činnosti, v hospodářství, architektuře, stavitelství, kultuře, umění, sportu atd. To prospívalo Čechům i Němcům a vedlo je to k lepším výkonům. To byly jasné plusy vzájemného soužití.

V podstatě se dá říci, že národnostní třenice se vyhrotily teprve v polovině 19. století a trvaly dalších sto let. Soužití Čechů a Němců pak skončilo v roce 1945. Daleko větší díl viny na tom mají Němci a odsun německého obyvatelstva po II. světové válce z českých zemí byl důsledkem zločinů spáchaných nacisty na českém národě. Na druhé straně je nutné konstatovat fakt, že nás společensky a především ekonomicky silně poškodil. Navíc princip uplatňování kolektivní viny je obecně nepřijatelný.

Zdroje:

Dějiny zemí Koruny české I., Petr Čornej a kolektiv, nakladatelství Paseka, Praha 2021

O smysl českých dějin, Josef Pekař, nakladatelství Dauphin, Praha 2012

Češi v dějinách nové doby, Podiven, nakladatelství Rozmluvy, Praha 1991

 

 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 25.3.2024 11:37 | karma článku: 27,29 | přečteno: 1066x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Slováci by v roce 1918 nejspíš dali Maďarům přednost před Čechy

Tuto možnost připustil historik profesor Jan Rychlík v knize Historie, Mýty, Jízdní řády. kterou napsal s publicistou Vladimírem Kučerou. A to z toho důvodu, že většina Slováků tenkrát po radikální změně moc netoužila.

26.4.2024 v 12:19 | Karma: 14,83 | Přečteno: 365x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 17,97 | Přečteno: 538x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 24,22 | Přečteno: 900x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 16,80 | Přečteno: 747x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,55 | Přečteno: 647x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,33
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz