Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak nenávist a malost zbabělců zničily Vlastu Buriana

Stal se totiž obětí lživého obvinění ze spolupráce s nacisty, které zlomilo jeho kariéru. Přitom mnozí jeho tupitelé byli na rozdíl od krále komiků skutečnými kolaboranty s Třetí říší. Akorát na ně nebylo tolik vidět.

Není tajemstvím, že ti, co za Hitlera v horším případě drželi ústa a krok, v tom lepší pak rovnou s nacisty kolaborovali, se po válce stali velmi horlivými „vlastenci“. A právě tato lůza často s páskou revolučních (rabovacích) gard na rukávech a v mnoha případech také na popud komunistů zničila kariéru i králi komiků. Byla to štvanice na nevinného člověka, který přišel o všechno. Mnozí jeho pronásledovatelé přitom sami aktivně pracovali pro Němce, protože si chtěli zachránit kůži. Byli horší než on a za svoje selhání se po válce mstili na něm a dalších nevinných lidech.

Přitom pro Vlastu Buriana měl pochopení dokonce i profesor Václav Černý, který jinak kolaboranty a zbabělce, kteří šli německým okupantům na ruku víc než bylo únosné, nešetřil. Ve druhém díle svých Pamětí Křik koruny české napsal: „Znám jediný případ, kdy lze omluvu neodvolatelného nátlaku přijmout; když odmítnutí má katastrofální následky pro jiné cizí lidi, kteří na důsledcích činů životem závisí. To byl případ Vlasty Buriana, který si dal nadiktovat, aby v hnusných rozhlasových skečích, jimiž měla být zesměšněna londýnská vláda emigrace, hrál osobu opilého Jana Masaryka. Vlastimil Burian měl omluvu; na jeho svolnosti závisel osud jeho divadla, které mohlo být kdykoliv zavřeno, živobytí herců a hereček, personálu, dokonce několika českých spisovatelů, kterým ve svém divadle poskytl zaměstnání a chléb.“

Vlasta Burian také ve svém divadle kryl lidi před nacisty a totálním nasazením. A pro protektorátní rozhlas natočil skeč, v níž parodoval čs. ministra zahraničí v exilu. Obětoval tak svoji pověst v zájmu potřebných lidí. Pamětníci tvrdí, že to nebyl Vlasta Buriana, jakého známe z jeho vynikajících filmů To neznáte Hadimršku, U pokladny stál, Ducháček to zařídí a dalších. Podal prý strašlivý výkon a oni se divili, že jej Němci nezatkli pro sabotáž a hanobení Třetí říše.

K nezapomenutí také byla jeho protinacistická vystoupení, když přišel na jeviště s bičem na jehož konci bylo zavěšeno písmeno c. Když se ho ptali co to má, tak odpovídal, „bič a na něm ce.“ Pokaždé to mezi diváky vyvolalo salvy smíchu.

Jak je uvedeno na webu csfd.cz, všechny body obžaloby z údajné kolaborace s nacisty byly obhajobou vyvráceny. To však nepomohlo a Vlasta Burian byl odsouzen k několika měsícům těžkého žaláře a pokutě půl milionů korun. Přitom sám Jan Masaryk nad tím skečem mávl rukou, jeho protagonistovi odpustil a dokonce dosáhl jeho propuštění z vězení. Na popud divadelního historika Vladimíra Justa byl Burian v roce 1994 soudně rehabilitován. Zničený život mu to však už nevrátilo.

Bohužel, krátce po květnu 1945 se radost z konce nacistické okupace často změnila v hon na nepohodlné lidi. Přitom Vlasta Burian měl smůlu, že byl vidět, v tomto případě tedy slyšet. Jenomže mnozí z těch, co jej pronásledovali sami aktivně pracovali pro nacistické Německo a třeba ve zbrojovkách vyráběli zbraně nebo munici, které zabíjely lidi na straně protinacistické koalice. Ano, oni měli strach, protože za sabotáže byl trest smrti. Proto se do odboje nezapojili a pracovali pro Hitlera až do května 1945. Takoví lidé ovšem neměli morální právo si po válce hrát na hrdiny a pronásledovat druhé kvůli de facto nepatrným prohřeškům, když sami měli pořádné máslo na hlavě, protože jejich oběti také měli strach a k tomu ještě kryli před nacistickými zločinci druhé lidi.

Zdroje:

Paměti 1938 – 1945, Václav Černý, nakladatelství Atlantis, Brno 1992

https://www.csfd.cz/tvurce/1445-vlasta-burian/biografie/

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | úterý 9.4.2024 15:34 | karma článku: 26,47 | přečteno: 781x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Česká pošta se řítila do propasti, Babiš a spol. jen přihlíželi

Tato špatně fungující státní instituce vyžadovala radikální řez, který předchozí koaliční vláda ANO – ČSSD s podporou KSČM neprovedla. Vinou její nečinnosti tak ztráta České pošty vyšplhala na téměř 6 miliard korun.

29.4.2024 v 11:12 | Karma: 15,46 | Přečteno: 315x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Slováci by v roce 1918 nejspíš dali Maďarům přednost před Čechy

Tuto možnost připustil historik profesor Jan Rychlík v knize Historie, Mýty, Jízdní řády. kterou napsal s publicistou Vladimírem Kučerou. A to z toho důvodu, že většina Slováků tenkrát po radikální změně moc netoužila.

26.4.2024 v 12:19 | Karma: 18,15 | Přečteno: 514x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 18,42 | Přečteno: 556x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 24,65 | Přečteno: 920x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 17,04 | Přečteno: 752x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje

29. dubna 2024  18:43

Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

  • Počet článků 3318
  • Celková karma 25,97
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz