Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

Jakkoliv lze na použití bomb pohlížet ze strany "nevinných" civilních obětí, jedno je jisté: K dobytí ostrovů a ukončení války by bylo nutné Japonce prakticky "vyhladit", protože, jak známo, Japonec se nevzdává, a to včetně žen a dětí...

Takže nemyslím, že by bylo co řešit. Za použití bomb podstatné zkrácení války a mnohonásobně méně obětí na obou stranách.

3 0
možnosti
JL

Presne tak. Doporucuji diskutujicim se seznamit s operaci, kterou podnikly vojska pri osvobozovani IVO JIMY!

1 0
možnosti
Foto

Dobry clanek - jinde jsem na toto tema napsal nasledujici: 

Dobyti Japonska "klasickymi" zbranemi by stalo USA podle analyz i pul milionu zivotu, japonske ztraty 10 x vetsi nebo jeste horsi. Casti planu Olympic (a dalsich fazi invaze Japonska), byla ucast sovetskych divizi, takze povalecne Japonsko by pravdepodobne skoncilo rozdelene na totalitni Sev. Japonsko a demokraticke Jizni. Atomova bomba dala japonskemu vedeni vhodnou "vymluvu' ke kapitulaci a byla zacatkem premeny Japonska na moderni demokracii zapadniho strihu..."

2 0
možnosti
Foto

Válka je svinstvo...ale hledat jakékoliv omluvy pro masakr civilistů je ještě větší demagogické svinstvo...bez ohledu na to, jaká válečná strana se těch masakrů dopouštěla...

1 2
možnosti
Foto

Valka je peklo, jak rekl gen. U.S. Grant. Ale bez valky by se civilizovana spolecnost nezbavila otroctvi, nacismu, fasismu, japonskeho imperialismu, nebo agresivniho komunismu. Za valecne ztraty japonskeho naroda muze jeho vlada a jeji program "vse-asijske sfery ko-prosperity" a napadeni USA, ne americka politika.

2 0
možnosti
Foto

Sice mám k článku některé připomínky, ale v podstatě s ním souhlasím a dávám karmu R^

Souhlasím s příspěvkem Jaroslava Limy, že v případě klasického dobývání japonského území by byly obrovské lidské ztráty. Někteří historikové odhadovali japonské ztráty na minimálně 5 milionů vojáků i civilních občanů. Použitím atomových zbraní se ušetřilo velké množství životů a jejich použití bylo naprosto správné.

4 1
možnosti

A93n31n20a 70Č57e77r65n75á

9. 8. 2013 17:44

Cítím vděk ke Spojencům, že osvobodili Československo a nepřijde mi důležité upozorňovat na to, že Rusové na dálném východě neměli na to přispět v vylodění se na Japonských ostrovech.

Přijde mi to podobný, jako kdysi pomluvy komunistů na Spojené státy Americké, že se do války oficiálně zapojily ani ne o půl roka později, než Rusáci. :-/

4 1
možnosti
JL

Jeste malou poznamku. Cisar Hirohito po prve rozhodl ve prospech sveho naroda a rozkazal ukonceni valky. Japonsky lid poslechl. Tim take zachranili Hirihitovi cest a zivot!

2 0
možnosti
JL

Jen trochu jinak. V Postupimi, kde se odvijely rozhovory o Postupinske dohode, Truman se svych generalu, rozhodujici o valce v tichomori, zeptal tyto otazky. Kolik lidskych zivotu bude stat vylodeni v Japonsku pro americke vojaky? Odpoved, 1 200 000 americkych vojaku a asi stejny pocet japonskych plus civiliste. Druha otazka byla, kolik zemre civilistu po svrzeni atomovych bomb? Estimate byl asi 600 000 obcanu. Rozhodnuti zname. Vice neni nutno dodavat.

2 0
možnosti
JZ

To nijak nezpochybňuji, dokazuji pouze to, že samotné dobytí Mandžuska Rudou armádou by ke kapitulaci Japonska nestačilo.

3 2
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 25,97
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz