Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

Když si přečtu tento odstavec "Pravdou je, že v Protektorátu Čechy a Morava by asi nikdo z nás žít nechtěl. Lidem hrozily nacistické represe, ale rovněž je pravdou, že ten, kdo se nezapletl do odboje, a takových byla většina, přežíval. A když ještě dobře pracoval, dostával větší příděly potravin. Nacistický útlak za války byl jistě pro Čechy daleko krutější než období normalizace, nicméně blížil se komunistickým represím v padesátých letech. Dokonce mohl být i mírnější. Gestapáci mučili vyslýchané a mlátili je hlava, rudí estébáci také. Ale když nacisté zjistili, že vyslýchaný je nevinný, tak mu dali pokoj. Ne tak komunisté! Pod vedením sovětských poradců se jejich oběti musely přiznat ke „zločinům“ za každou cenu, protože protistátní spiknutí přece existuje.", pak je-li něco demagogického je to tento článek ba co víc dle pana Zieglera období protektorátu bylo v mnoha věcech i lepší. Co k tomu dodat.

1 0
možnosti
JV

O "totálním nasazení" mi vyprávěl bývalý kolega, stará pán, komunista, který byl, podle vlastních slov, nemanželským synem textilní dělnice, a žil s matkou před 2. válkou dosti nuzně. Přestože byl předválečným členem KSČ, prý protože se chtěl ženit, odešel dobrovolně do Říše, aby si vydělal - pochopitelně tam pracoval jako dělník ve zbrojovce. Říkal, a to mi tenkrát doslova vyrazilo dech, že během tří let svého "totálního nasazení" přibral 15 kg na váze a navíc si vydělal slušné peníze. Na můj dotaz, jak se to slučovalo s jeho životním názorem komunisty, odpověděl, že dělat se muselo, tak proč nejít za lepším. Možná byl výjimka, ráda bych se ho na to dnes zeptala, ale už umřel.

Pamětníků ubývá a pravdomluvných pamětníků asi nikdy nebylo dost. Také je potřeba uvážit, že člověk si ze své minulosti pamatuje raději věci příjemné, hezké a když byl navíc mladý a pohledný ...

0 0
možnosti
VH

Už jsem to zde jednou psal:

  Až vás jednou nějaká tlupa zmlátí k bezvědomí, budou vám rovněž moci vesvětlit, že jste netrpěl. Ten druhý má navíc zlomené hnáty. 

  Asi tak.

   Konec konců ani v padesátých letech jsme tolik netrpěli (a těch práskačských dopisů!!). Na KGB bylo hůř!!

   PS: Kolik je dnes a denně sepsáno práskačských dopisů v současnosti?

2 3
možnosti
RK

Asi jste to nečetl nebo nečetl podobné články ve stejném duchu. Byla válka, bylo to myšleno v porovnání třeba s Poláky. V porovnání s Poláky se nám opravdu nic nedělo. Ve Waršavském ghetu se tvrdě bojovalo, tak tvrdě se u nás nikde nebojovalo, protože nebylo proč - nic zlého se nám nedělo.

1 1
možnosti
MM

Paní Válkova by měla za své prohlášení vyfíčet, protože má sloužit spravedlnosti, což její blábol zdiskreditoval nejen jí, ale i spravedlnost.

5 4
možnosti
RK

Četl jste tento článek?

2 0
možnosti
VN

Pěkný blog , dávám karmu.

Vzhledem k tomu , že protektorát byl součástí Říše , platily zde i zákony Říše..takže Čech v protektorátu měl stejná práva a povinnosti jako Němec v Říši..

U Polska to bylo jiné...Polsko bylo dobyté území a Poláci tudíž neměli práva vůbec žádná.

Jinak...můj děda provozoval lékařskou praxi v jednom malém moravském městečku.. Vzhledem k tomu , že tam byl jediným lékařem , chodili k němu též němečtí oficíři... Jednou mu tam přišel po nějaké oslavě nějaký nalitý oficír , který mu říkal , že na něj mají udání..,,ale že může být v klidu..protože  kdyby měli sebrat všechny lidi , na které mají nějaké udání..v městečku by z nějakých 3000 obyvatel nezůstal vůbec nikdo.

Děda přežil válku docela v pohodě , ale  v padesátých letech začalo peklo. Byl obviněn z toho , že vykořisťuje svoji manželku , kterou zaměstnával jako sestru. Domovní prohlídka  střídala domovní prohlídku. Šlo o takové domovní prohlídky , kdy do bytu vtrhlo po zuby ozbrojené komando , které jej převrátilo vzhůru nohama .Můj otec na tuto dobu vzpomíná tak , že chodil se strachy domů ze školy , neboť nevěděl , zda doma ještě nalezne své rodiče. Takže asi tak.

Za protektorátu bylo horší být Židem , v padesátých letech zase patřit k inteligenci či živnostníkům. Můžeme polemizovat jaká diktatura byla horší , nicméně jedno je zcela jisté..Větší škody v myšlení lidí napáchali komunisté...

12 5
možnosti
VM

To jste velice špatně informován.Občabné protektorátu měli jiné potravuinové lístky, než   říšští občané. Tresní zákoník byl rovněž jiný pro  občany Třetí říše, než pro občany protektorátu Čech a Morava.

      Ty  škody v myšlení lidí, to je problematickéTy  Židy co nahnali do plynu,

to byli občané  ČSR.BYLO TO SNAD SPRÁVNÉ ??

5 1
možnosti
Foto

Jsme v těžkém boji, kterému Říše přihlíží. My, česká vláda, zápolíme se samozvanci v Londýně a v Moskvě. Půjde-li národ za námi, pak Beneš se svými přisluhovači vytratí se někam do odlehlého kouta zeměkoule s příslušným teplým zaopatřením. Kdyby se však podařilo Benešovi přec jen český národ přivést do neštěstí, a připravit tomuto skvělému lidu strašnou Kalvárii, my, kteří tu odpovídáme dnes před dějinami, my se tě, národe, nezřekneme a v těžké hodině tě neopustíme. Osud tvůj bude také naším osudem, porážka tvá, naší porážkou. Pláčeme s tebou, slzíš-li. Ale to všechno neznamená, že polevíme a že zrádcům pole vyklidíme. Společně s panem státním presidentem tě proto, lide český, žádám, abys zúčtoval jednou provždy s minulostí a s jejími stíny, které ruší u nás klid a ohrožují náš osud. Ze zdravého českého těla musí v této době být vyoperováno všechno, čím churavíme, a to s pomocí vás všech, kteří jste vážnost chvíle pochopili. Znovu opakuji : dbejte zákonů! Nikdo vám nezkřiví ani vlas na hlavě a vaše rodiny budou spokojeně hledět vstříc budoucnosti.

     

Nebijte se dnes za tuto krásnou zemi s Říší, nýbrž se zrádci ve službách Anglie, kteří se všemi prostředky snaží, aby se splnilo proroctví, že po Karlově mostě jednou pojede kočí s povzdechem, že tady byla Praha. Také dnes, jako vždy, kdy nás obletovala příšera nejistoty, hledejme pomoc jeden u druhého a posilu v pevné víře, že národ je ve svém celku bytostí vedenou geniem života, a ne příkladem smrti, který na nás z Londýna tak přívětivě kývá. Jděte s námi, kteří jsme vám opravdu věrni zůstali, kteří s vámi sdílíme vaši bolest i nejistotu. Slibme si také zde v Brně, že při sobě budeme stát, jako vždy jsme stáli, když nás osud vydal těžké zkoušce. Naše hymna bud' nám motlitbou, ve které se k sobě utíkáme."

   http://www.valka.cz/clanek_11065.html!!

Chcete znovu? Čtěte Ciglera..

1 1
možnosti
RK

Moc dobrý článek!

Děkuji

3 2
možnosti
AK

Myslim, ze pan Ziegler je bliz pravde, nez by mu chtel nekdo dat kredit.  Dekady socialisticke a komunisticke propagandy u nas nadelalo na lidech sve. Vsechni poukazuji prstem na vsechny kolem nas jak nam ublizovali, ale nikdo si neuvedomuje, ze to co se nam dostalo a co mame dnes je jenom pouze diky tomu, jak jsme se o to zaslouzili.

3 2
možnosti
JH

J91a73n 52H37l27e56d54í65k

4. 4. 2014 23:53

kdo držel hubu a krok, tak v období 1939-1945 a dále 1948--1990 v podstatě neměl žádné problémy s gestapem. Jestli se uměl ukázat na ulici, jak tleská a skanduje momentálně lidem nahoře, eventuálně šel pracovat navíc nad úkol, obdržel vyznamenání a odměnu finanční. ---  Tato slova jsou 100%ně pravdivá, mám deník dědečka, otce a svoje vlastní.

4 1
možnosti
VN

Mýlíte se . Kdo držel hubu a krok , přežil léta 39-45. Nikoliv však  léta padesátá...Když se někdo choval za protektorátu dle tehdy platných zákonů a nepatřil k nějaké z perzekuovaných menšin , měl klid. Stačilo mít však malou dílničku , zaměstnávat jednoho zaměstnance a tento člověk měl v padesátých letech mnohem větší peklo než za protektorátu.. Netečnost v padesátých letech byla takřka zločinem...apropo komanči jeli dle svého hesla...kdo nejde s námi , jde proti nám.. tím se hodně odlišovali od Němců...kteří za své nepřátele považovali pouze ty , kdo pomáhali odbojářům atd.....

7 2
možnosti
RC

Je velmi nešťastné porovnávat, který z porobených národů na tom byl hůře nebo lépe. Pro každého to byla tak jako tak určitá ztráta. Mimochodem Honzo, co tě tak rozvášnilo při psaní blogu, že šla čeština do háje?

2 0
možnosti
RK

Že se takovejma věcma jako čeština vůbec zabýváte.

0 2
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,33
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz