Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZB

Já nevím čemu se v souvislosti s Benešem ještě divíte?

Hodně židovských občanů utrpělo újmu jak od nacistů a pak po válce od obnovené ČSR protože byli německy mluvící.

V restitucích nic nemohli získat zpátky protože datum rozhraní byl určen na 25.2.1948. Nejspíš schválně, protože nejen ruská ambasáda ale i hodně českých občanů si ponechalo majetek nečisté provenience. 

Omluvit to nelze, jen konstatovat , že někde se čára musela udělat a rozhodit ručičky.

Ale tvářit se, že ČSR vyšla z války čistá jako lilie je nesmysl.

2 0
možnosti
LC

No toto! Prezident osvoboditel, demokrat z největších. Zvláštní zákon pro něho máme i cedulička ve sněmovně visí. Měl byste pane Zieglere napsat někam úplně jinam a ne to jen ventilovat na iDnesu.

0 0
možnosti
Foto

Víte starou belu na co měl nebo neměl prezident Beneš právo. Není normální zpochybńovat právoplatné majetkové poměry, to jste se stal komunistou nebo co ?

2 2
možnosti
Foto

Pan Ziegler sídlí v ukradené České republice!

3 0
možnosti
Foto

J20a15k61u96b 59R14o12t48h

4. 3. 2015 22:46

A kdo jí komu ukradl?8-o

1 0
možnosti
VH

Když budeme posuzovat právní stránku věci, tak si myslím, že argumenty advokátky bývalých majitelů mají několik děr.

1. Jak již Ziegler napsal, majetek v r. 1945 vlastnili Němci. Na vyvlastnění existoval zákon. Nejspíš neexistoval zákon na restituci židovského majetku, nebo bývalí židovští majitelé se včas nepřihlásili.

2. Prezident Beneš měl právo vydávat znárodńovací dekrety. Netýkaly se jen Němců, ale i velkých majetků bez ohledu na národnost (filmové společnosti, pojišťovnictví, firmy nad určitý počet zaměstnanců). Tady si "vilu" cení bývalí majitelé na 1 mld. Kč.

3. Jde o záležitost před r. 1948, tj. na restituci chybí právní nárok.

2 1
možnosti
JZ

Hlavatý vykládá nesmysly, což není první případ. Ten majetek byl ukraden židovské rodině a i z hlediska tehdejšího práva, co je ukradeno musí být vráceno, navíc právní akty v době Protektorátu, mezi nimi i násilné majetkové převody na Němce, byly po válce prohlášeny za neplatné, čili tato vila nebyla německým majetkem. To byla obyčejná sprostá krádež.

0 0
možnosti
VV

Kdyby to bylo jen to ruske velvyslanectvi. Tech ukradenych vil budou tisice.

4 0
možnosti
Foto

Tak, americký velvyslanec sídlí v rezidenci židovské rodiny Petschků, kterou rovněž čsl. stát jako zabavený židovský majetek v německém vlastnictví zkonfiskoval. Opět zaúřadoval Beneš: "Vyhovět mu, (am. velvyslanci), je věc politické moudrosti".

Pikantní na tom je, že zájmy Viktora Petscheka vůči čsl. státu zastupovala firma, kde byl tehdejší velvyslanec USA Steinhardt, také Žid, partnerem, takže lišácky s vědomím situace, (Petschek se bláhově domníval, že mu vila stále patří), si nechal Petschekem vilu zadarmo pronajmout. Petschek si tak myslel, že vilu zachrání před devastací. Nezachránil, protože samozvaný majitel, čsl. stát, ji prodal americkému státu, když nemovitost předtím renovoval a vybavil, jak jinak německým, rozuměj kradeným, hodně pravděpodobně bývalým židovským nábytkem. A "prodal" v hodnotě 1,720.000 USD. "Prodal" opravdu v uvozovkách, protože "cena byla připsána čsl. vládě jako plnění pohledávek za nadbytečné zásoby v majetku vlády USA". Tedy čsl. stát vyměnil tuto nemovitost za "opuštěné džípy, náklaďáky a vojenské konzervy", které by stejně nikdo do USA zpět nevezl.

Zákl. informace: I. Lukeš, "Československo nad propastí". Prostor, 2014.

16 0
možnosti
DP

D33a24d96a85k 77P18e71t97r

4. 3. 2015 18:15

A hrome, co ten Vašek Havlů dělal? Hraběti Karlovi nechal vrátit Orlík + další nemovitosti a věci movité, ale na další křivdu mu nezbyl čas. Zatraceně, co s tím? Jene, babo raď.

1 4
možnosti
Foto

To těžko, velvyslanectví se nachází na území ruské federace.

1 0
možnosti
Foto

Pokud někdo získá věc v dobré víře, že jí získává od majitele, nemusí nic vracet. Viz zde

http://obcanskyzakonik.justice.cz/vecna-prava/konkretni-zmeny/moznost-nabyti-vlastnictvi-od-neopravneneho/

2 0
možnosti

To je pravda. A Rusové nevěděli, že Benešovi, resp. českému státu, vila nepatří ? :-) No, tvrdit to samozřejmě mohou. :-)

1 0
možnosti
JH

Pane Zieglere, kdesi jsem četl, že se stejným zápalem  figurujete také ve Švejkovi, pod pseudonymem kadet Biegler... 

Jen se divím, že po Vás nesáhne ta jejich Česká televize....

9 9
možnosti
JZ

Pane Havránku, na věcné argumenty oni nemají, že jo. Ale chápu, ty rublíky si musejí zasloužit.;-D

7 5
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,33
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz