Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DK

Naco sa dohadovat. Ta nekvalita nie je len zasluhou zakaznikov. Vyrobci a obchodne retazce v tom maju prsty velmi hlboko.

Dam sem par linkov, ktore by mohli zaujat.

http://gazduj.etrend.sk/clanky-gazduj/kvalita-spekaciky.html

http://gazduj.etrend.sk/clanky-gazduj/lidl-tyzden-ceskej-zabijacky.html

http://gazduj.etrend.sk/clanky-gazduj/trvanlive-salamy-kvalita.html

http://gazduj.etrend.sk/clanky-gazduj/potraviny-presladene-cukor.html

http://gazduj.etrend.sk/clanky-gazduj/cukor-voda-palmovy-olej-zlozenie-nutella-fitness-capri.html

http://gazduj.etrend.sk/clanky-gazduj/chemicka-sprcha-kuraciny.html

a podobnych najdes vela

My sa snazime nekupovat polotovary, ale co najmenej spracovane potraviny.

Kedze , ale nebyvam v hlavnom meste mam dost obmedzene moznosti a tiez nemozem cas travit hladanym kvalitnych potravin. Zivot nie je len o tom.

0 0
možnosti
KB

Já se podělím o zkušenosti svého otce, který dělal za socialismu celý život v, jak se říkalo, masném průmyslu. V 60. letech se v podstatě používaly technologie a receptury, které často přetrvaly z dob 1. republiky. V podstatě byly malé či větší provozovny, řezníci vzali maso, nožem rozbourali a vše byla ruční práce. Kvalita a hygiena byla různá. Přelom nastal na začátku 70. let, kdy se postavily masokombináty, aby se "podle strany a vlády" zajistila výživa lidu a zásobování. Písnice, Čakovice, Martinov ... S tím sem i pronikla zahraniční technologie. Kost, která se kdysi odvezla do kafilérie se dala do stroje, ten udělal drrrrrr a ještě oholil pár kilo separátu. Tehdy se to dokonce bralo jako pokrok, protože se zvýšila výtěžnost. Začal se tedy používat separát, soja, atd. Maso se do salámů nekrájelo ručně, ale dalo se do kutru, atd. atd. Hygiena se kontrolovala, ale hygienik by si samozřejmě nedovolil nějaký provoz zavřít, to se řešilo po stranické linii.Výjimka byla Spartakiáda, kdy se skutečně kontroloval každý kus a byl orazítkován a kontroly byly přísné.

1 0
možnosti
Foto

Stejně jako dnes i za komunistů jste měl na výběr mezi kvalitními a nekvalitními potravinami. Nebylo to jen tehdy dáno cenou, ale výrobcem. Jinak samozřejmě chování většiny zákazníků je přesně takové jak jej popisujete. Myslet si ale, že to je čecháčkovská vlastnost je hloupost. Osobně jsem zažil v Německu rvačku v nějakém marketu o slevněné jogurty a nějaké cukrovinky. Všude ve světě se podle mně lidé rozhodují především podle ceny.

2 0
možnosti
JN

J45o77s56e27f 61N15i96k15l

19. 5. 2016 15:24

...v zemědělství před rokem 1989 pracovalo 10% zaměstnaných, nikoli 40%..to jste si vycucal z prstu!!

1 1
možnosti
SN

:-)......Autore, že Vám není hanba psát takové nesmysly ! Myslíte, že Vaši čtenáři jsou tak blbí, že budou věřit takovému žvástu, že se do salámu mlely myši? To už je u Vás duševní porucha. Při tolika zaměstnancích by se to asi utajilo! Opravdu Vaše fantazie a nenávist ke všemu minulému je neskutečná ! RvRvRvRvRv

2 1
možnosti
SN

:-).....Poslechněte si někdy rozbory, které dělá d ́test a uslyšíte jak se do uzenin dávají rozmixované kuřecí pařáty vnitřnosti, zobáky a všechno další ! JOgurty napěchované škrobem a samozřejmě kvůli trvanlivosti dostatečně nasycené éčky. !!

2 1
možnosti
JZ

Názor odborníka Petar Běhounka

Nerozumím tomu. Jedli snad dnešní šunku a tu předdvaceti lety zároveň? Nebo si pamatují její chuť i přesto, že si nepamatují kamdali včera klíče? Jak je možné, že srovnávají minulou šunka za 82,- s dnešní za129 Kč (*stejná receptura). O jaké kvalitě potravin to mluví? Skot byl chován vuzavřených prostorách s minimálním prostorem k pohybu (stálé ustájení, nikdyneviděl čerstvou trávu a louku). Skot byl krmen siláží s přísadou nekvalitníchumělých krmiv (s vysokým obsahem plísní). Komunistická JZD byla výstavní skříníšpíny (míra devastace je vidět na skutečnosti, že v roce 1989 pracovalo vezemědělství 40% obyvatel a nedokázali jsme se uživit, dnes je to 4,5% a mámepotravin nadbytek). Zpracovatelský průmysl byl synonymem špíny (jatka,masokombináty, pekárny aj. velkovýroba), to co se mlelo do uzenin, přidávalo domléčných výrobků, by dnes znamenalo okamžité zrušení licence, komunistickékvalita a hygiena je s dnešní výrobou něco tak nesrovnatelného, že se divím, žese dotyční nečervenají, když mluví o kvalitě za komunistů. Potraviny obsahovaliaž 10x více některých toxických látek než dnes (i komunistická médiakritizovala obsahy dusičnanů v potravinách ze zemědělských hnojiv). Lidé bylynucení kupovat potraviny s náhražkami a chemickými přísadami, neměli jinoualternativu. Dnes když nechcete nejlevnější salám, můžete si koupit špičkovoukvalitu za vyšší cenu, která je stále několikanásobně nižší než cena zakomunistů.

Kvalitu potravin jsem měl možnost srovnávat jako málo kdo. Jezdil jsem za otcemna západ a na cestu jsem vždy přibalil nějaké to české jídlo. Například tavychvalovaná socialistická šunka, rychle osychala, začal zapáchat po 24hodinách, měla v sobě různé tvrdé kližky a stála v přepočtu 82,-! I tennejlevnější zápaďácký salám byl chutnější a kvalitnější. Dnes je kvalita uzeninkomunistický evergreen. Když pominu skutečnost, zda jsou pravdivé hoaxy sesložení párků, není přeci žádný problém si vybrat uzeniny kvalitní a za cenu,která je několikaná

1 3
možnosti
JZ

pokračování.

Když pominu skutečnost, zda jsou pravdivé hoaxy sesložením párků, není přeci žádný problém si vybrat uzeniny kvalitní a za cenu,která je několikanásobně nižší než za komunistů. Pokud se nějaký alergik bojímouky ve špekáčcích, ať sleduje na etiketách přeškrtnutý klas. Tento symboloznačuje uzeniny bez jakékoliv alergenů včetně sóji. Na videuhttp://globus.mojetelevize.cz/obsah/vzdy-cerstve/maso-globus-uzeniny/p2/ jevidět plakát, kde jsou špekáčky za akčních 6,90 a ještě vám posílám přímý odkazna výrobek za standardních 7,50 http://www.globus.cz/globus-ceske-budejovice/e-shop.html/kategorie/uzeniny/69_spekacky-globusDnešní cena 6,90 odpovídá komunistickým 0,84 Kč. Před rokem 1989 jsme si mohlikoupit špekáčky za cenu dnešní kýty nebo dokonce panenky. O kvalitěkomunistických uzenin svědčí fakt, že rozbory socialistické inspekce pravidelněv uzeninách analyzovali stopy plísní, hniloby nebo masa z myšiček. :(

Nebo často vychvalovaný chleba, který už v 9 hodin nebyl k dostání. Koupit zakomunistů čerstvý teplý chléb to vyžadovalo velké štěstí nebo známého. Byla totak slavnostní událost, že jsem si celá rodina hned dali několik krajíců.Protože po 12 hodinách jeho kvalita tak upadla, že ho nikdo nechtěl jíst. Lidézapomínají na to, že když dnes nakupují chleba nebo rohlíky za 0,90, že zakomunistů je stál jeden rohlík 0,30 (dnešních 2,46) a velmi by se divili jehochuti, kdyby jej srovnali s dnešním nejlevnějším z Tesca v akci za 0,6. Proč sinekoupí čerstvý rohlík u pekaře za 2,4 a vyjde jim to levněji a chuť budenesrovnatelná s tím co pro ně připravovalo komunistické zemědělství.

Veškeré potraviny měly nesrovnatelně nižší kvalitu. Ve výrobě se vše rozkradloa výsledný produkt neměl s tím, co předepisovala norma nic společného(normy na potraviny jsou dnes přísnější). Nevyhovující kvalita surovin ahygiena provazů dělala z komunistických potravin něco, co by dnes nemohlo býtprodáváno ani ve zverimexu.

1 3
možnosti
MD

Dost maly kousek pravdy.

1 1
možnosti
DP

D15a10d20a96k 42P61e57t76r

19. 5. 2016 6:26

Autore, vřele doporučuji pořad Romana, Vaňka Peklo na talíři, Pochutnáníčko, tak hluboce potravináři za soudruhů vážně neklesli.

3 1
možnosti
JZ

Holt za komunistů se o tom, že se do uzenin melou myši, psát nesmělo.

1 2
možnosti
JZ

Dneska v pohodě koupím chleba, který vydrží od pátku do pondělí. :-)

0 2
možnosti
JZ
JN

J14o82s84e14f 69N11i62k35l

19. 5. 2016 0:05

...dříve existovaly normy mnohem tvrdší na kvalitu pitné vody, na množství používaných hnojiv na hektar orné půdy...mléko druhý den zkyslo a bylo z něho podmáslí, které se dalo pít, některé produkty pokud nebyly včas zkonzumovány zpelsnivěly, protože nebyly udržované chemikáliemi...a co "éčka! a geneticky modifikované produkty...nepište nesmysly...

4 3
možnosti
JZ

Normy se za komančů nedodržovaly. Rv

3 7
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,33
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz