Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

No dobrá, tak dejme tomu, že máte v uvedených údajích pravdu. Když už jsme přestali s vděkem na tu východní stranu, můžeme postupně skoncovat i s vděkem na tu západní stranu. Ani jedna z velmocí to nedělalo pro dobro lidí nějakých malých evropských zemiček. Podívejme se na jiné případy, i na ty dost čerstvé, kdo hledí na zájem obyčejných lidí. Chce akorát vyhrát v té své mocenské hře.

Co se týče poválečné situace a zprávy p. Feierabenda.... Ruskem prošly dvě velké armády, z toho jedna při postupu i ústupu. I kdyby v Rusku byl předtím blahobyt, tak po tomhle by už nebyl. Dodávat ze svého zázemí, když většina obyvatelstva je buď na frontě, nebo ve válečné výrobě, to jde dost ztuha. Srovnávat to se zemí, která má naprosto nedotčené zázemí, to není prostě fér.

A tyto řečičky ze země, která z toho vylezla celkem málo poškozená, jejíž zbrojovky jely naplno pro říši a jejíž zemědělci plnili dodávky potravin..... Nechme to tedy radši už být a nepokoušejme prozřetelnost. Z příštího maléru už nemusíme až tak dobře vylézt a nikdo cizí už za nás možná umírat nebude nebo nebude chtít:-( a schovat se nebude kam.

12 6
možnosti
JM

J23a53n 56M83y11d76l97á26ř

8. 10. 2016 16:43

Ano.

To je jeden z nejobjektivnějších příspěvků zde. Můžeme být rádi, že Spojenci kolaburující Čechy nerozšlehali na padrť jako to udělali s ostatními německými městy.

2 2
možnosti
Foto

Velkohubá prohlášení kohokoli do kamer a k ,,veřejnosti" JSOU VŽDY o čemsi zcela jiném, než o tom, co je takto prezentováno!

3 1
možnosti
PM

P87a24v68e74l 16M91a40c43h

8. 10. 2016 16:24

Neni co dodat. Absolutni pravda.

5 1
možnosti
Foto

Absolutní pravda neexistuje.

3 1
možnosti
Foto

Bez VŘSR by nebylo samostatného Československa.

2 8
možnosti
VO

"Z Ruska pro nás nikdy nevzešlo nic dobrého"

Takže podle Vás ani osvobození od fašismu sovětskou armádou nebylo dobré? Nu což, zůstat pod Hitlerem si tehdy určitě přálo nezanedbatelné procento lidí, možná i nyní.

5 8
možnosti
Foto

J23i98ř13í 48R43o35h51a89n

8. 10. 2016 16:21

Rusko bylo jen jednou z mnoha zemí, které proti Hitlerovi válčili. A nesmí se zapomínat na to, že nejen že tu válku začali jako hitlerovi spojenci, ale taky si narozdíl od ostatních vítězných národů z osvobozeného území vzali co mohli. Nám kromě zmíněných strojů a dobytka zabrali celou Podkarpatskou Rus.

8 2
možnosti
JM

J71a64n 25M91y71d60l54á45ř

8. 10. 2016 16:06

Vždy jsem si myslel, že ČSR osvobodila Rudá armáda za nezměrných lidských obětí.

Koukám, že komunisté jsou i dnes, jen s obrácenými znaménky.

3 5
možnosti
PK

Ano, máte plně pravdu, otázkou ale je, zda by Německo toho všeho bylo schopno, kdyby se mu nedostávalo od SSSR v počátcích pomoci jak při výcviku vojska - hlavně letectva, tak i do napadení SSSR i dodávek např. ropy, železa... Jak jsem ale o kousek níže napsal, bylo by velice krátkozraké svalovat vinu jen na Stalinův režim...

4 0
možnosti
PK

Dovolím si dodat něco málo k té pomoci UNRRA... mezi jiným bylo v rámci pomoci dodáno i oblečení... Díky tomu získal tehdy můj strýc kalhoty z takové zelené rifloviny... Naštěstí pro mne je měl na sobě maximálně 2x či 3x... Už tehdy se totiž objevil tlak, aby normální lidé dobrovolně povinně toto oblečení odevzdávali jakémusi lidovému výboru (údajně tak si tyto skupiny říkaly). Dnes se již nedozvím z jakého důvodu mí prarodiče tyto kalhoty neodevzdali, ale pečlivě je uložili... Díky tomu se "znovuobjevily" uložené v dřevěném kufru (snad z vojny, snad z doby, kdy byl totálně nasazený) mého dědy ve druhé polovině 70. let zrovna v době, kdy se mnou začínala "mlátit puberta" a rifle mi padly tak akorát... Když si vzpomenu ty závistivé pohledy mých spolužáků a kamarádů... samozřejmě jsem nikomu neřekl, jak jsou staré a navíc jsem si vymyslel i to, že mi je koupili rodiče v tuzexu za bůh ví kolik bonů...

5 0
možnosti
Foto

J.V.Stalin nebyl povinen něco přinášet Vám nebo Vašim předkům. Úplně postačí že svou bezprecedentní vojenskou misí zachránil jejich existenci. Tím, že zůstali naživu, pak mohli nejen konzumovat cholesterol z konzerv UNRRA, ale také stalinovu nezištnou potravinovou pomoc v roce 1947, čímž prřispěl rovněž ke stabilizaci Československa a zasloužil se tedy o stát R^ - nic více, nic méně

6 11
možnosti
PK

Je možné, že kdyby se J.V.Stalin nebratříčkoval s Hitlerem, tak je možné, že by se vše vyvíjelo jinak... Dokonce jsem se relativně nedávno setkal i s údaji, že např. představitelé strany SSSR tlačili na Francouzské komunisty, aby "bojkotovali" obranu Francie vůči Němcům... Na druhé straně by byla chyba svalovat všechnu vinu jen na SSSR...

A k Vaší nezištné potravinové pomoci v roce 1947... ano, nám pomohla, ale nechovejte se konečně jako hlupák a zjistěte si jaké následky měla hlavně na obyvatele "obilnice SSSR" Ukrajinu...

5 1
možnosti
Foto

,,Američané nám pomohli, Rusové akorát do hrobu"

,Rusofilie je buď nebezpečnou duševní poruchou,..."

Totéž by bylo lze tvrdit i o opaku, tedy rusofobii, atˇ se snaží kdokoli jí čímkoli ono první označení ,,trumfnout". Vždy to bude mít, přinejmenším, náznak toliko, mnohdy až trivial. šovinizmu, což lze též označit, ale i definovat, ,,lecjak". To ovšem platí nejen v tomto konkret. příkladu, ale i obecně, že. Bylo by to jinak totéž, že němci nám chtěli pomoci akorát do hrobu, zatímco němci na výsluní:-/

P.S.: nejsem ani fil, ani fob a nejen toliko v této věci. Snad, alespoń někdo pochopí. Tedy ti, kteří jsou toho schopní,že. J.A.J.

4 3
možnosti
Foto

Děkuji i těm, kteří nejspíše nepochopili;-)

0 0
možnosti
BM

Já bych to trochu upřesnil. Američané nám nikdy nic zlého nepřinesli, Rusové naopak nic dobrého....

Jistě mnozí namítnou, že Rudá armáda osvobodila naše území od německých okupantů. Ano, to je nepopiratelný fakt ...Jenže to bylo v rámci válečného tažení proti Velkoněmecké říši s níž SSSR byl od června roku 1945 ve válečném stavu....

Avšak:

"Dnes se říká, že nám Spojenci nikdy nepomohli... Ale sotva lze popřít, že nám Američané dodávali obrovské množství materiálu, bez něhož bychom nemohli formovat naše zálohy, a ani pokračovat ve válce... Dostali jsme 350 000 aut, a jakých aut! Chyběly nám výbušniny, střelný prach, neměli jsme ani čím plnit patrony do pušek. Američané nás (i v tom) opravdu dostali z nouze."

— Ivan Stěpanovič Koněv,

14 0
možnosti
MD

Protoze, kdyby Hitlera neporazili druzi, s jejich pomoci, ziskal by obrovsky nastupni prostor k tazeni na USA. Jeho ponorky krouzici Atlantikem, V1, V2 a dalsi Nemci vyvijene zbrane vcetne jadernych byly dobrym naznakem.

1 0
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,28
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz