Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZS

Že bylo celé stavovské povstání zpackané už od samého začátku se asi shodne většina historiků. Jak už napsali jiní níže, problémem však byl až následný odchod protestantské části elity národa. Pro žádný národ, natož pro tak malý jako je ten náš, není dobré, když přijde o polovinu svých vůdčích osobností.

3 1
možnosti
PL

Mimochodem, za co jste knize ubral 10%, když ji jenom chválíte?

0 0
možnosti
Foto

Ta kniha francouzského autora Oliviera Chalinea, ročník 1964, odborníka na dějiny střední Evropy, musela být otrocky přeložena do češtiny a pak její recenzent Ziegler otrocky přepsal to, co se v ní píše. Toto je perverzní ukázka převráceného slovosledu a nečeské stylistiky. Knihu bych si přečetla zásadně v originále, je možné, že půlka z textu nebude vůbec ve výsledku tím, co je psáno. Třeba knize křivdím, třeba jen zmátla recenzenta natolik ,že zapomněl česky. Je ale celkem dobře možné, že překlad bude navržen na Skřipec.Kniha vyšla v originále v roce 2000 a autor po ní napsal už 6 dalších titulů.

2 1
možnosti
VV
SB

Ještě jednu věc napíši:

Možná lze největší přínos Bílé Hory spatřovat nikoli v českém kontextu, nýbrž v evropském.

Habsburskové jako uherští králové nesli hlavní tíži bránění evropských hranic před Tureckem. Nedělali to tím nejlepším způsobem. Toho diletantství tam bylo poměrně dost, ale konec konců sice s obtížemi, ale přeci jenom to nakonec splnili.

Je však hodně sporné, zda by se jim to podařilo bez českých zemí. Bez vojáků českého původu možná ano, ale bez peněz vybraných v českých zemích formou daní asi ne.

Naši češětí, moravští a slezští předci to bránění Evropy před Turky do značné míry financovali.

6 0
možnosti
Foto

Pokud si vzpomínám, tak v důsledku 30. leté války přišlo Česko o třetinu obyvatelstva. Tomu snad nemůže nikdo říkat výhra.

4 0
možnosti
VV

Vy jste vec Makropulos, nebo Metuzalem?

3 0
možnosti
SB

Podle mého názoru však s těmi pobělohorskými konfiskacemi majetku českého panského a rytířského stavu udělal Ferdinand II. nehoráznou hloupost.

Ti šlechtici tady nebyli jen jako vykořisťovatelská třída, nýbrž i jako docela normální správci příslušného území, které jim patřilo.

Po konfiskaci jejich majetku a poté, co ten majetek přešel do rukou cizích rodů, které tady ani nebydely a jenom svých českých držav využívaly k obohacování se, na venkově ta šlechta zoufale chyběla.

Ferdinand II. měl českým rebelům dát pořádně přes prsty, ale takhle drasticky se jich rozhodně zbavovat neměl. To bylo naprosté diletantsví. Jako kdyby dnes někdo zrušil obecní úřady av českých vesnicích a chtěl záležitosti Zákolan (vesnice na Kladensku) nebo třeba Štěchovic (středočeská vesnice na břehu Vltavy) řídit odněkud z Bavoska nebo z Tyrol, tedy bez přímého kontaktu se zákolanským nebo štěchovickým prostředím. A to ponechávám stranou, že dnes se jinak cestuje a navíc existují i mobily nebo internet.

Nejsem sám, kdo tento názor zastává. Dokonce hned po porážce stavovského povstání mnozí čeští katolíci před těmito důsledky varovali Ferdinanda II., ale ten na ně nedal.

Jiní Habsburkové po pozdějších povstáních v Uhrách byli rozumnější a uherskou šlechtu nezničili.

4 0
možnosti
VV

Jo, Jan Werich a jeho forbiny jsou nezapomenutelne.

0 0
možnosti
PL

Když vy to zase vidíte černobílé. Zapomínáte na ustanovení Obnoveného zřízení zemského. Hlavně ustanovení katolického vyznání jako jediného povoleného v zemi a de-facto podřízení koruny české Vídni.

A taktéž viz poznámka pana Slavomíra Beneše v 19:16.

8 1
možnosti
JF

:-/ Bílá hora znamenala faktický konec náboženské tolerance, úprk intelektuální, vesměs protestantské, elity a tím úpadek českého jazyka a kultury. Barokní stavby to nevyváží.

12 3
možnosti
VV

Takze vlastne neco podobneho jako bratrska pomoc.

1 1
možnosti
Foto

Tentokrát bez výhrad karma. A podotýkám, že jsem katolík, který se tam ženil.

Myšlen jest chrám Sv. Mikuláše na Malé Straně.

1 1
možnosti
SB

S mnohým se sice souhlasít dá, ale se závěrem rozhodně nikoli. Píšete, co všechno vzniklo v době pobělohorské.

To se domníváte, že po případném vítězství protestantských stavů by nevzniklo nic?

Literatura i stavební památky vznikaly v každé době a vznikaly by i za vlády Fridricha Falckého a jeho potomků.

Ano, v pobělohorské době vznikly mnohé skvosty české kultury všech odvětví umění, včetně například hudby, o které v článku trochu nespravedlivě mlčíte. Avšak podobné skvosty by vznikaly tak jako tak, protože kultura nikdy nespí.

7 0
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,53
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz