Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Husitské hnutí vrhlo naši zemi, která v té době v Evropě zaujímala přední postavení, na perferii Evropy. Z tohoto postavení se již nikdy nevzpamatovala. V Evropě se probouzela renezance a u nás jsme se mlátili, zda přijímat pod jednou anebo pod obojí. Je ze zde vidět, jak vyklad husitství, který do našich dějin vpašoval ministr školství Zdeněk Nejedlý má tuhé kořeny. Ten z husitů udělal novodobé komunisty. Podle dochovaných pramenů Husité během dvou let vypálili 139 klášterů, 18 proboštovství. U Benediktského řádu zavraždili 557 řeholníků a řeholnic. Premonstrátský řád 3 884 řeholníků a řeholnic. Cisteciáský řád 450 řeholníků. Augustinský řád 550 řeholníkl a řeholnic. To nemluvím o dalších škodách na ekonomice. Husité nic Čechám nedali, jenom ničili, vraždili. R^R^R^

13 5
možnosti
RJ

R92a50d39e14k 87J70a38r67o46š

21. 3. 2017 20:12

Tak si pohaňte ještě T.G.Masaryka, Palackého a další novodobé komunisty... :-)

6 0
možnosti
Foto

Český národ v době obrození potřeboval se s nějakou historickou událostí identifikovat a tak si vybral husitství a stejně tak to udělal Palacký, které svě dějiny založil na stálém boji mírumilovných Slovanů, proti po válce toužicích Němců a v husitsví vyzdvihoval sociální obsah a to i radikálního křídla představovaného Žižkou, Želivským a tábority. Popisuje husity jinak, než je popsal Jungmann a Dobrovský, kteří se proti husitství ohrazovali. T.G. Masaryk byl věřící Evangelické církve helvetského vyznání a z husitství si cenil Husa a v husitství viděl zejména český národní program, který měl být postaven na husitském odkazu. Moje genarce se učila o husiství, že to byl první článek komunismu.

11 2
možnosti
Foto

Nešpińte zase český národ. A nesměšujte byvší ,,historiky" se současností, ač o jiné Vám stejně nejdeRv Jinak, co Vám např. u našich sousedů říká jméno

Henryk Sienkiewicz?

P.S.: pro ty, coby zase dali divícího se smajlíka, či otazník, To byl také ,,buditel", ovšem u bratrů Poláků. A takové bychom našli snad v každém národě, či zemi! V každém a každé!

3 5
možnosti
Foto

Pane Jiroudku, už od Přemysla Otakara prvního byly vedeny Zemské desky, což je jako dnes archiv. Další archivy vedly kláštery, šlechta, města, obce. Takže pokud historik studuje nějaké období dějin obrací se do archivů, kronik které se dochovaly do současné doby. Takže z těchto archivů, jak u nás, tak i v Německu se dochovaly záznamy o tom, co bylo husitství. Pokud historik píše historickou knihu, tak taková kniha musí obsahovat odkazy, odkud který údaj čerpal a z jakého pramene. On si nemůže dovolit, pokud píše historickou práci podívat se nahvězdy a psát co mu jazyk přinese. Pravdu o husitsví psali někteří historici, ale Češi ji odmítali přijmout, stejně jako dnes. Přitom v dějinách je mnoho věcí, na které jako Češi může být hrdí. Proč stavět na piedestal hnutí, které naší zemi přivedlo jenom zkázu. Henryk Sienkiewicz byl předvším spisovatel a ne historik stejně, tak i Jirásek.

12 0
možnosti
Foto

To nezpochybńuji. Ovšem především oni spisovatelé se svou až ,,věrohodnou" fabulací při užití i historických údajů zásadně ovlivńovali to, co činí každý národ také národem. Říká se tomu vlastenectví. Pokud je ad absurdum přehnáno, je to pak i až nacionalizmem. Přesto, atˇ se to líbí/nelíbí, bylo to součástí dějin. I našich.

A k období, zv. též středověk. Nic, než střety mocenské mezi státy, mocnáři, šlechtou i církvemi, vč. loupeživých hord, v podstatě až chaos.

A přelévalo se to po celé Evropě. Po staletí! Hustité v tom byli jenom střípkem.

1 0
možnosti
Foto

Husité v té době nebyli jenom střípkem, pro Evropu to měla stejné účinky jako dnes Islámský stát. Vlastenectví není to, že si budu vymýšlet dějiny a že budu tvrdit, že Češi mají být hrdí. v Evropě v té době probíhá renezace, která se obrací k antice a zasahuje literaturu,sochařství, malířství, architekturu a u nás se vraždí, hoří kláštery, vypuká hladomor. Za deset let je zničeno vše co vybudovali Přemyslovci a Luxemburkové. Na to přeci nemůže být někdo hrdý.

4 1
možnosti

V celé historii lidstva se vždy vraždilo, vraždí a bude vraždit. To není omluva, to je fakt. Tvrzení, že husitství bylo ve své době temnou skvrnou, zastiňující ušlechtilé myšlénky probíhající evropské renezance, zajisté neznamená, že by na něj Češi neměli být hrdí. Jan Hus byl mírumilovný kněz, který obhajoval učení Johna Wycliffea, reformátora římsko-katolické církve. Za to upadl v nemilost a když odmítl odvolat své "bludy", byl dán do klatby, odsouzen pro kacířství a upálen na hranici v 1415, v době "probíhající evropské renezance". Češi povstali a bojovali proti zlořádům a křivdám, páchaným středověkou církevní hierarchií. Na to Češi jsou a vždy budou právem hrdí. Komu se to nelíbí, ať přijde s návrhem, na co jiného (a proč) by místo toho měli být Češi ve své historii hrdí.

2 2
možnosti
Foto

On někdo bojuje proti zlořádům a přitom je sám páchá. To není zrovna rovnice, která by měla být ctěná. Z hlediska tehdejšího práva byli husité zemskými škůdci.

3 0
možnosti
Foto

Češi nebojovali proti zlořádům a křivdám a husité sami křivdy a zlořády způsobovali a to nemělo nic společného s učením Jana Husa, třeba masakr katolického obyvatelstva Chomutova, kterého se dopustili husité. Husitské vojsko se skládalo z chudé šlechty, která díky husitství přišla k ohromnému majetku, který byl ukraden církvi, vojsko se skládalo z německých obyvatel a z lapků.

0 0
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,88
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz