Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Tak Maduro se pořádně odkopal. Nechal na hranicích s Kolumbií postavit zátarasy, aby do Venezuely nemohla být dopravena humanitární pomoc. Kdo se takto chová, je gauner.

6 0
možnosti
MG

Chapem to, ze pri pohlade na ktorykolvek pokus o vytvorenie komunistiockeho raja na Zemi mohol autor nadobudnut pocit, ze aj s diablom by bolo vyhodnejsie sa spolcit. Lenze nahradzovat lavicovu diktaturu pravicovou je take riesenie, ako keby za lekarom prisiel clovek s dratom v pravom oku, ten by mu ho vytiahol, zapichol by ho do laveho oka a spokojne skonstatoval, ze prave oko je vyliecene.

Pinochet mohol byt ekonomicky uspesnejsi preto, lebo pravicovym diktaturam vtedy hlavne USA nebranili v obchode roznymi embargami, ako napriklad Kube. Ale kazda diktatura vedie neodvratne k tomu, ze kamarati a lokaji vodcu dostanu klucove pozicie bez ohladu na ich odbornost, ze veda upadne kvoli neslobode zdielania informacii a ze nejaka cast inteligencie odide do zahranicia.

Pinochet mozno nevladol tak dlho, aby sa to prejavilo ekonomickym upadkom. Kazdopadne po nom zostala hromada obcanov, ktori dodnes hladaju svojich stratenych pribuznych a ti, ktori sa z jeho lagrov vratili zivi, popisovali take veci, ze by asi aj nejedneho gestapaka mrazilo...okrem "bezneho" mucenia a vrazdenia napriklad vybavenie vaznic psami, specialne cvicenymi na znasilnovanie ludi a ich pouzivanie na zeny a dcery disidentov, ktori boli nuteni sa divat (toto mimochodom hlasili aj uprchlici pred Asadom, o ktorom tiez mnohi u nas pochvalne tvrdia, ze "sice je diktatorom, ale aspon udrzuje poriadok").

Takze by za prve bolo na mieste, ked uz propagacia nacizmu a komunizmu je trestna, sa zamysliet nad vhodnostou pisania pochval na rezim, ktory pachal veci, co by aj pre vacsinu nacistov a komunistov boli cez ciaru. A za druhe, dovolim si nesuhlasit s tvrdenim, ze demokracia nie je pre kazdu krajinu. Ak krajina nevie jednu diktaturu odstranit inak nez nastolenim druhej, tak by v prvom rade malo byt otazkou ci je taka krajina sposobila k spolunazivaniu s ostatnymi v 21. storoci. Pri tom, kolkym nasim krajanom vadi mat za suseda Roma alebo Araba, je divne, ak im nevadi mat v susedstve oficialny stredovek.

0 1
možnosti
Foto

Souhlasím a karmuji ! Zlověstné slovo "junta" nemusí mít jen negativní konotace a Pinochetovo Chile je toho důkazem.

1 0
možnosti
VM

Obávám se, že Venezuelu nezachrání žádný "spasitel". Tam už jsou karty dávno rozdané. https://www.youtube.com/watch?v=uz_jRf_wC4c&t=2304s

0 0
možnosti

Osvícený diktátor je nejlepší forma vlády. Problém je v tom, že osvícený diktátor je ještě vzácnější než moudrý a vzdělaný fotbalista. Proto od fotbalistů neočkávám žádná moudra a nechci v žádné zemi diktátory.

2 0
možnosti
RS

Hlavně je u něj problém, když přestane být osvíceným.

0 0
možnosti
MB

Tedy vy ale dovedete překvapit.. takový bojovník proti autoritativním režimům...8-o

Což o to, já osobně chápu, že ne každá země a společnost je zralá na čistou demokracii (proto občas polemizuji s mentorováním Ruska a Číny, či či vojenským exportem demokracie do zemí jako je Irák či Libye) ..ale od vás bych takový veletoč rozhodně nečekal;-D

1 0
možnosti

R^

Zajímavé čtení!

V Česku nás ovládá komunistické myšlení, proto Babiš tak snadno zavádí polokomunistické praktiky a proto nám opět vládnou komunisti.

Vy si myslíte, že kdyby jsme tu v Listopadu měli Pinocheta místo Havla, že by to dopadlo lépe?

:-)

0 0
možnosti
JF

Pinochet byl vrah a byl za toto obviněn (celkem 206 obvinění) a tento je pro Vás vzor. Vrána k vráně sedá.

2 2
možnosti
PC

Ne, Pinochet jen udělat to, co bylo třeba v danou chvíli udělat .... tím zachránil svoji zemi a její obyvatele. R^

0 0
možnosti
LK

Pan Pinochet byl podmíněn historickou situací a situace 70. let 20. století je neopakovatelná a už vůbec ne ve Venezuele. Neoliberální reformy "chicago boys" mohly být prováděny pouze v podmínkách "laboratoře", tj zákazu odborů, stávek, demonstrací, rozpuštěním parlamentu, zákazem politických stran, brutální represí. V podstatě přestala existovat občanská společnost. Lidé ve Venezuele demonstrují za návrat svobodných voleb a teď se má někdo prohlásit diktátorem? Navíc i chilský model musel být modifikován (velká krize 80.let a spíše keynesiánský přístup) a přinesl negativa, týká se to zejména extrémní chudoby, kdy obecná chudoba v roce 1985 dosahovala více než 45 % populace (lidé žili pouze z pomoci charit zejména katolické církve jinak by umírali hlady), soustředění kapitálu v rukách několika málo firem a rodin (to je problém dodnes), navíc celé to období zůstalo pachutí v historii Chile, Chilané se dodnes nevyrovnali s minulostí. Takže rozumím Vašemu pohledu, ale Venezuela potřebuje demokratizační proces a reformy, které pečlivě zohlední těžkou sociální situaci Venezuelanů, nikoliv dalšího generála v zlaté uniformě se zarputilým výrazem.

5 0
možnosti

Očekávám, zda Vám to historie potvrdí... :-)

0 0
možnosti
JH

Karma omylem. A toho přesto, že Pinochetuv ekonomicky program považuji za přínosný.

Jenže to neospravedlnuje dlouholetou diktaturu a spoustu nevinných obětí (nam na mysli ty, kteří zadnou komunistickou diktaturu neplanovali, jen prostě byli nalevo).

Kazdy má své představy o nejlepší vládě, (měli je i komunisti v roce 1948). Stačí to na to, aby se mohla nastolit diktatura?

5 0
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,53
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz