Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J15a32n 10R62á10ž

25. 1. 2021 19:07

Tak jsem se začetl do diskuze. Fakt jsem ji pročetl celou a je mi smutno z toho, k jakému nepochopení smyslu článku dochází u jedněch a jak je zakonzervované myšlení v pseudosocialistické konzervě, která jen deformuje vztahy mezi zěmastnavateli a zaměstnanci u jiných.

Kdo nepochopí, že když vznikne mezi partnery na praconím trhu stav, kdy ani zaměstanec, ani zaměstnavtel nebude mít vůči druhému žádné výhody, bude to teprve stav rovného s rovným. Už jenom to, že zaměstnavatel, když není s prací svého zaměstnance spokojen nebo se v podniku mění systém v pracovních procesech a tuto změnu nechtějí nebo z jakéhokoliv důvodu nemohou někteří zaměstanci akceptovat, musí zaměstnavatel přímo vymýšlet a různě i falšovat důvody, aby vyhověl podmínkám ZP pro udělení výpovědi. Na druhé straně, když chce zaměstnanec opustit své dosavadní zaměstnání, žádné důvody vymýšlet nemusí, prostě svůj úmysl zaměstnavateli písemně oznámí a tím to končí. Dá se zde hovořit o rovnoprávném vztahu?

K odstupnému: Povinnost zaplatit odstupné v případě nadbytečnosti brání tomu, aby firma , která je dnes třeba jen díky koronavirové krizi v potížích, se zbavila dnes nadbytečných zaměstnanců a když budoucnost ukáže, že má perspektivu, tak může po čase opět zaměstnace nabírat. Dnes je díky tomu odstupnému firma v reálné , často jen dočasné insolvenci odsouzena k postupnému úpadku, který díky tomu dřiv nebo později, až přestanou dotace státu, mnoho firem vyhlásí oficiálně a zaměstnanci půjdou "na dlažbu" všichni. Já to za správné nepovažuji.

0 0
možnosti
JB

J48a82n 91B78a26r49t27o19š

25. 1. 2021 8:45

Pokud chcete pravicové smýšlení, začněte u placení daní a vymahatelnosti práva... ...totiž v USA, na které se odvoláváte, dostanete tresty za daňové úniky v řádu dekád. Zamyslete se také nad českou specialitou rádoby "pravicově smýšlejících" podnikatelů o kapitalizaci zisků a socializaci ztrát. Btw, při okamžité výpovědi by nešlo ani podnikat, tedy pokud nejste živnostník a nejedete pouze one-man-show.

0 0
možnosti
Foto

Slo. Subdodavatelsky. Ale civilizace k tomu jeste nedospela a nedospeje jen tak.

0 0
možnosti
OM

Dobrej matroš bereš ;-D

0 1
možnosti
PB

P31e61t97r 90B55u23r98i48a43n

24. 1. 2021 19:33

Autor ze sebe děla tvrdého kapitalistu, ale především je to hlupák. Nějak mu totiž nedošlo, že při zrušení výpovědních lhůt by ze dne na den mohl z vlastní vůle kdykoli skončit i zaměstnanec, bez předání funkce, podkladů, zaškolení nástupce apod. Každý je sice nahraditelný, ale ta náhrada je někdy hodně drahá. A proto jsou ty výpovědní lhůty, víme?

3 1
možnosti
ZH

Ale nemusí být dané zákonem, prostě si to dohodnete v pracovní smlouvě. Ti chytřejší sami, ti méně chytřejší třeba s pomocí odborů. K čemu vlastně jsou odbory, když je zákonem řešen kdejaký detail?

0 0
možnosti

Byl jednou jedno státní zřízení kde bylo nevolnictví. Šest dnů v týdnů pracujete povinně na panském 12 hodin a zadarmo. V neděli je pracovat zakázáno a zákaz práce v neděli ale padne s nástupem průmyslové revoluce a už pracujete 12 ale i 16 hod.sedm dní v týdnu a práce vás stejně neuživí tak pošlete do práce i svoje děti už od věku 5 let a do školy děti nechodí. Pokud chcete lepší pracovní podmínky a lepší plat tak vás zavřou a do pracovní knížky dostanete znaménko rebela a práci nedostanete a děti vám umřou protože pro ně nemáte dost jídla.. A když je už všeho moc přijde revoluce a vy dostanete možnost žít jako člověk a děti chodí do škol a to zadarmo, neumíráte na nemoci ze špatné stravy a vody. Dostanete nové bydlení kde nerostou plísně a houby a teče vám i teplá voda.A v zaměstnaní vás už "netlučou" a zákoník práce vám zaručuje že při pracovněprávního sporu je řešen i soudně a máme i šanci spor vyhrát. Která fáze vám vyhovuje nejlépe? A prosím nedávejte sem jako příklad baťu ten zaměstnával 0.2% práce schopných v ČR. Až do 1. poloviny 20. století byl tělesný trest nedílnou součástí výchovy(V rodině, ve školství a to i učňovské), která byla hodně autoritativní. Teprve po druhé světové válce se naše společnost více orientuje na demokratizaci rodiny a na ochranu práv dětí. Jsou schváleny hlavní dokumenty jako Deklarace práv dítěte (přijata Spojenými národy v roce 1959) a Úmluva o právech dětí (přijata OSN v roce 1989).

1 1
možnosti
JR

J13a27n 88R94á87ž

25. 1. 2021 19:08

Jak to souvisí s textem článku, mi nějak uniká!

0 0
možnosti
ZB

Jsem pravicový smýšlející člověk a podnikatel a jsem přesvědčen o tom, že Zákoník práce je udělán pro průměrné a podprůměrné pracovníky přímo jim na míru. Tito lidé toho moc v práci neudělají, o to více času se věnují nalézáním svých výhod. Na druhé straně je třeba mít pro zaměstnavatele a zaměstnance mantinely, ale dobré mantinely pro obě strany. Je třeba se tedy orientovat na vyspělé státy, kde to funguje.

1 0
možnosti
JK

Autore, min, posledních 20 let nesmí žadatel o práci na ÚP odmítnout práci, jinak jej na 6 měsíců vyřadí a 6 měsíců si bude muset platit zdr. pojištění, pokud do té doby nesežene práci.

0 1
možnosti
VB

nesmysl, známej řekl, že nic dělat nechce, tak bude brát 11 měsíců přes 20 tisíc a pak půjde do důchodu, taková je realita

1 0
možnosti
Foto

To je velká neznalost poměrů, že by měl někdo pravidelně docházet na Úřad práce. To tak bylo na začátku 90. let, kdy uchazeč docházel každé dva týdny a dostával doporučenky. Teď jsme z rodiny dva na Úřadě práce. První návštěvu máme za 2 měsíce po registraci. Doporučenky dostanete tak 2 za rok. Když jsem se ptala na důvod takových lhůt, tak mi bylo řečeno, že jedna referentka má na starost 1000, slovy tisíc uchazečů. A úřední hodiny byly zkrácené na 2 dny v týdnu.Rv

2 0
možnosti
Foto

Já bych zrušil celý zákoník práce a pracovní vztahy nechal na smlouvách mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem.

4 2
možnosti
VB

já bych zrušil všechny zákony, každej ať si dělá co chce, nechal bych na lidech co dělat, každej ví, co mu nejvíc vyhovuje a zůstalo by jim víc peněz v peněženkách

1 1
možnosti
Foto

Hezky clanek - to by obnovilo duveru v zamestnavani.

1 0
možnosti
VB

lidi by se měli dobře, vznikla by mezi nimi důvěra

0 0
možnosti
  • Počet článků 3316
  • Celková karma 26,53
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz