Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

V době, kdy v Chile byla u moci levicová vláda, jsme k nám přiváželi z Chile studenty a umožnili jsme jim u nás vystudovat. Bylo to někdy v roce 1975, jeden z těch, který u nás vystudoval, k nám emigroval. Ve večerních zprávách v televizi byl s ním tenkrát rozhovor. Líčil, jak Pinochet se zmocnil vlády a ruší socialistické vymoženost. Pak nastoupil v jednom podniku v Ostravě a já jsem se s ním několikrát setkal. Asi po třech letech prohlásil: "Radši budu žít pod Pinochetem než pod Husákem" a vrátil se do Chile. Tento jeho poslední výrok však již ve zprávách nebyl.

3 0
možnosti
Foto

Umí někdo odhadnout, kolik obětí by měla komunistická klika, podporovaná "sovětskými" experty?

Naštěstí tu narazil srp na kámen.

1 0
možnosti
MB

M66i51l51a19n 85B51í41l54e73k

20. 9. 2023 12:35

Těžko říct, ale v článku v Reflexu, na nějž dal pan Ziegler odkaz, se píše: "Zachránil Pinochet zemi před sovětizací a komunismem? Hrozila Chile občanská válka? Na první otázku lze téměř s jistotou odpovědět, že nikoliv. USA i SSSR v polovině sedmdesátých let udržovaly jakýsi status quo. Ani Rusům se Allendeho „třetí“ demokratická cesta k socialismu nehodila do krámu. Kontakty mezi Chile a ruskými komunisty byly slabé a vojenská podpora tak vzdálené zemi by byla příliš komplikovaná..."

0 0
možnosti
MB

M37i94l28a83n 49B94í72l41e50k

19. 9. 2023 16:26

"Je rovněž zvláštní , že komunističtí zločinci a masoví vrazi Fidel Castro a Che Guevara jsou opěvováni jako hrdinové..."

"Je proto s podivem, že Castro s Che Guevarou jsou oslavováni jako hrdinové, kdežto generál Pinochet za stejné skutky ostouzen..."

Tomu trochu nerozumím, vždyť Che s Castrem jsou u nás už třicet let vnímáni negativně (kromě extrémní levice a pár puberťáků s portrétem Guevary na tričku), zločiny kubánského komunistického režimu byly mnohokrát popsány, žádné opěvování a oslavování (kromě oněch radikálů) se nekoná...A přestože je v nadpisu článku i kapitoly deklarována zločinnost Pinochetova režimu, na rozdíl od popisu té kubánské komunistické je jí věnováno jen šest řádků. A ani v nich není zmíněno, proč Pinochetovy metody vyvolávají tolik odporu i u nefanatických antikomunistů - tedy že tajná služba "nešla" jen po potenciálních uchvatitelích moci (a i tady by byly bestiální praktiky dalece za hranou).

2 0
možnosti
Foto

Pro většinu Chilanů, a zejména pro mladé, se temné dny junty staly v každodenním životě moderních Chilanů zcela irelevantními. Zatímco Chile se v senzacechtivých amerických zprávách vyskytuje jen zřídka, ekonomická realita moderního Chile se často objevuje v mezinárodních finančních zprávách. Chile, jak se ukázalo, je skvělé místo pro investice a podnikání.

Jak hodnota amerického dolaru prudce klesá a utrácení se vymyká kontrole a Evropa se stále hlouběji propadá do byrokratické bažiny socialismu, Chile je stále jednou z nejsvobodnějších a nejotevřenějších ekonomik na světě.

1 0
možnosti
Foto

A98l30e53š 64M62e63r84t31a

19. 9. 2023 12:58

A to tam prezidentuje socialista, jako Allende.

0 0
možnosti
KH

Rakovina se neda vyriznout bez nože! Socialismus se v Chile takovou rakovinou stal a Pinochet byl tim nožem. Pod Allendem se Chile obracelo na jine socialisticke staty, ktere ani tehdy nebyly vzorem dobreho hospodareni, o lidskych pravach ani nemluve.

0 0
možnosti
JV

Pinochet ta lidská práva přímo nařídil asi

1 0
možnosti
Foto

Je mi líto, ale obávám se, že jste Pinocheta vybarvil dosti laskavě. Jasně jste to dokázal relativizací jeho pošlapání lidských práv nepatřičným popisem činnosti Castra a Che.

1 1
možnosti
OS

Já mám zase obavy z toho, že naše indoktrinace v dětství, kdy nám Allendeho ve škole popisovali jako laskavého a usměvavého muže, který se zbraní v ruce bránil vládní budovu do posledního dechu a Pinocheta jako krvežíznivého masového vraha, popravujícího na stadionu v hlavním městě desítky tisíc údajných pravých představitelů svobody a demokracie chilského lidu, tahle představa se nám příliš vryla do mozku.

Ono to "všechno je jinak" někdy podivuhodně vyplave napovrch až po mnoha a mnoha letech a jiných souvislostech. Třeba v Chile její pozdější prosperitou oproti kubánské přes půlstoletí trvající bídě, naše propagandistické povídání ze školního dětství "o zemi, kde zítra znamená včera" a dnešní realita zlodějů záchodových mís. Nebo taky drsné okamžiky americké politiky různě po světě, ať už Vietnam, Afghánistán nebo třeba Libye a další. Prostě nic není tak hezké jako ty dětské pohádky, které končí vítězstvím dobra nad zlem. V reálném světě je člověk nelítostná šelma a podle toho se až příliš často chová. Bohužel. Přestože je těch "šelmovitých" pouze nějaké malé promile. Ovládají ale všechny ostatní.

5 0
možnosti
Foto

Není co dodat. Jen, Jene. Skvělá práce.

1 1
možnosti
Foto

Inu, chtělo by to Pinocheta, aby zachránil ČR, ba celou EU před kolapsem, že

1 0
možnosti
JZ

Pinocheta ani ne, ale jeho ekonomické experty ano.

2 0
možnosti
JN

J18o92s80e51f 75N70i71k33l

18. 9. 2023 19:20

Vojenský puč byl nejen finančně podporován ze strany (USA)CIA. Anglo-americké firmy měly obavy a strach z možného znárodnění nerostného bohatství (hlavně povrchové doly rud mědi a chilský ledek) Chile. Chilský převrat byl vyústěním dlouhodobých konfliktů mezi vládnoucími socialisty a jejich pravicovými odpůrci. Hustou atmosféru živila studená válka a CIA podporovala pravicové síly, aby se z Chile nestala druhá Kuba. Po vojenském puči se na tajné schůzce v Santiagu založila nechvalně proslulá Operace Kondor podporovaná CIA.

Jejím úkolem bylo likvidovat levicové opozičníky a uprchlíky napříč Latinskou Amerikou. Do operace se zapojily další státy, které tou dobou měly vojenské vlády (Argentina, Brazílie, Paraguay a další). Před brutalitou tajné policie se tak prakticky nedalo uniknout.

2 9
možnosti
JZ

Ano, převrat v Chile zabránil levičáckým loupežím soukromého majetku a to je fakt. Oni levičáci rádi kradou, co jim nepatří.

5 0
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,40
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz