Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

je to strašlivé, že v české diskusi o kvalitě potravin vyskočí gothaj s cibulí a plnotučná hořčice jako gurmánské vzpomínky. (Hořčici si každý může udělat sám, je to rychlé, levné, bezbolestné, a velmi chutné.)

Taky populární hudba bývala mnohem lepší, měli jsme Céčka.

1 1
možnosti
Foto

Zrovna hořčice mi chutnají stejně a nemám důvod se o ně doma pokoušet.

1 0
možnosti
JK

Za těch komunistů neznali separát a éček bylo méně.

2 1
možnosti
Foto

To víte jak, že bylo neméně éček. Oni to komunisté na obalu přiznali co jíte , Vy jste věděl co dlabete. Nevěděl.

3 1
možnosti
OF

Pro pana Kindla: 14% našich kuřat má salmonelu, v Polsku je to mnohem více. M\ kuřata chladíme vzduchem, což je dražší, v Polsku vodou. Aby se salmonela likvidovala, musí být teplota

uvnitř kuřete 75 st. minimálně po dobu 5 minut. Měřili jste teplotu

? Neházeje vinu na zemědělce.

Když v Polsku v 70.letech nastoupil Gierek, zadlužil stát ale zvedl životní úroveň. V 80 letech přišla krize, bylo třeba dluh splácet.

U nás se říkalo, že Poláci "prožrali půjčky na smetaně". My jsme už " prožrali" 2,5 biliónů Kč. Kdyby alespoň "na kaviáru", my jsme to

"prožrali " na kosteleckých uzeninách a konzervách Hame.

Polští komunisté v roce 1981 zavřeli Gierka na jeden rok ? Koho zavřeme my a na jako dlouho ? Pane Kindl, vy si nepamatujete,

jak kdysi chutnal vlašák, hořčice, vepřové z konzervy ?

Důchodce s důchodem 20 000 si má kupovat ty nejdražší potraviny ?

4 2
možnosti
Foto

Máte pravdu, jen s tím menu k prožrání jste to přehnal. Nás o peníze připravila nejdřív příliš zbrklá privatizace bez patřičné legislativy. Naši dobří rodáci toho využili a o co sami zbohatli, o to státní kasa zchudla. Ranou do vazu prosperitě Česka byla privatizace komerčních bank, i když se to podávalo jako jejich záchrana. Další zářez na pažbě měli nenasytní politici, kteří z korupce udělali naprostou samozřejmost. Bez korupce nebyla žádná zakázka. To přirozeně prodražovalo její cenu. O biliony nás připravil i odtok peněz do daňových rájů, či k mateřským firmám. A tak od nás každoročně odtéká na 300 miliard Kč a za těch 30 let to už udělalo nějakých devět bilionů. Kolik, že proti tomu činí státní dluh? Třetinu.

2 0
možnosti
Foto

Takový gothaj s cibulí v hospodě, to byla pochoutka! A dnes? Marno mluvit.

3 3
možnosti
DR

Já zase třeba dodnes vzpomínám především na tři věci. První byla ještě horká písecká sekaná, po jejíž kilové šišce se tehdy ještě v autě se zamlženými okny jenom zaprášilo. Po revoluci už v Písku stála za dvě věci a dneska už je tam dokonce namísto uzenářství pojišťovna. Dodnes jsem nenašel žádnou, která by se jí jenom přiblížila a to jsem zkoušel i malé soukromé výrobce.

Druhá je prachobyčejná plnotučná hořčice. Kdysi jsme ji klidně sežrali i pouze s chlebem jak byla dobrá. Dnes? Vyzkoušel jsem snad všechny co jsou na trhu a bohužel musel konstatovat, že dneska už pořádnou hořčici neumí nikdo.

A třetí jsou známé konzervy s názvem vepřové nebo hovězí ve vlastní šťávě. Za mých mladých let, když se taková konzerva otevřela, tak voněla na kilometr a ta chuť byla taková, že jsme ji vždycky málem sežrali i s tou konzervou. A kupte si ji dneska. To je přímo humus, který by žral max. tak pes, především od Hamé a to jsem vyzkoušel x značek.

Není to tudíž tak černobílé jak to vypadá.

6 0
možnosti

Moudrá slova! Každý jsme strůjcem svého zdraví. Jenže někteří lidé slouží jen našim anarchistům z opozice!

Nejen Alcron i každý z nás si může kupovat hovězí přímo z pastviny, sýr od farmáře a vajíčka sousedské kvality! Každý z nás si může zařídit, že bude pěstovat svoji zeleninu, svoje ovoce, chovat svoje králíky, svoje slepičky, svoje prasátko! Ale stojí to určité úsilí a určitou práci! Nesmíme být líní!

Postkomunistický stát může nabízet létající pečené holuby přímo do huby, ale jen hlupák na to spoléhá!

Dík za moudrá racionální slova, jak ceny všeho vzhledem k platům klesají! Spousta křiklounů si toho nevšímá, ale křičí, jací jsme chudáci. Výše dobrovolných sbírek a množství občanů v hospodách mluví o opaku!

3 4
možnosti
JV

Chtěl jste naznačit, že za komunistů lidi neměli jabloně, na zahrádce zeleninu a v chlívku prase a králíky? Na vesnicích měli dříve v každé třetí chalupě prase, v každé druhé králíky a téměř v každé slepice. Dnes prase má na vesnici jeden a husy nikdo. Tohle se vám moc nepovedlo.

6 2
možnosti
Foto

Mne by tedy zajímalo, proč Lidl dělá občas retro akce potravin, že prý podle starých socialistických ČSN.

Mám to brát z jeho strany tedy jako útok na svoje zdraví nekvalitními socialistickými potravinami?

5 1
možnosti
JK

Nostalgie. Mohl bych tu otázku otočit, proč to dělá jen někdy a ne pořád ?

2 0
možnosti
Foto

Komunisté neměli tak zvaně devizy a na nákupy ze zahraničí. Aby se nemuselo dovážet z kapitalistické ciziny, tak se na pole sypala z letadel a z helikoptér chemie, aby bylo více obilí, kravám se sypala chemie do krmiva, aby bylo více mléka a krávy více přibývaly na váze. V 70 letech jsem dělal potravinách. Připravovalo se u nás pro horníky svačiny a to byla půlka kuřete. Jedna směna horníků v povrchovém dole musel ukončit směnu. Všichni měli průjem. Zjišťovalo se proč a z čeho a zjistilo se, že z kuřat. Soudruzi zemědělci to přehnali s chemií. Po dohodě se to svedlo na náš podnik, že kuřata byla špatně upečená a byla polosyrová. To, že to vzal náš podnik na sebe bylo to bez postihu. Protože jsem dělal v potravinách vím, jak to vypadlo na jatkách nebo ve výrobně chlebíčků, které jsem do 90 let nejedl. Stejně tak v pekárně, kde děla máma. Jak jsem psal nebyly devizy a tak přišlo nařízení snižovat podílu tuku v potravinách a v mléce. Jo a dnes budou někteří se slzu v oku vzpomínat jaká to byla tehdy šmakuláda. Navíc všichni kradli.

11 0
možnosti

Kuřata se běžně prodávala se salmonelou a pokud se dobře nepropekla, tak z toho byly salmonelové infekce.

5 0
možnosti
PN

P59e72t91r 95N62e81d78v77ě93d

26. 1. 2024 15:44

Teda pane Zieglere, na co Vy všechno jste odborník. Ještě jsem čekal, že bude info o ceně šunky (pokud ji vůbec mají) u rusáků a Vy nic. Co se to děje ...

12 7
možnosti
Foto

To je vidět, že jste nikdy nezašel do bufetu v suterénu ÚV KSČ (to byl ten barák u Husákova ticha). Kolega z práce, který tam montoval nějaké rozhlasové zařízení, vyprávěl. Ceny tam byly tuzexové, ovšem v poměru ke koruně 1:1.

Rozdíl proti dnešku? Když jste měl známého řezníka, pekaře, zelináře, cukráře atd., byl jste na tom tak, jako když dnes musíte prodejce solidního žvance hledat.

Ovšem, za socíku vyrobit něco takového, jako jsou kostelecké párečky, opravdu nikdo neuměl.

5 0
možnosti

Na kostelecké párky vzpomínám s úctou! Když jsme ráno dorazili s vlakovou poštou do Jihlavy, vítaly nás pokaždé na peronu!

Babišovy kostelecké nežere ani kočka!

3 0
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,16
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz