Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Aby bylo patrno, "voco gou" tady panu píáristovi a lokajům z Šafrova plátku a TOP09:

"Vrátíme šlechtě zámky, které byly zabaveny na základě Benešových dekretů a také nezákonných konfiskací, jak tomu bylo v případě hanebně okradených Lichtenštejnů. Pokusíme se tím navrátit alespoň část spravedlnosti do uspořádání naší společnosti. Budeme usilovat o to, aby pojmy jako „státní hrad“ či „státní zámek“ zmizely z veřejného prostoru, protože legitimizují krádeže."

2 1
možnosti
JJ

"Zrušíme Benešovy dekrety a vytvoříme zákonné možnosti pro takový návrat sudetských Němců, který by nezpůsobil nové křivdy. Finanční náhrady budou mít tam, kde není možná fyzická restituce, realistickou a spíše symbolickou povahu."

2 0
možnosti
JJ

Text samotný jen potvrzuje, že lokaj zůstane lokajem, zvlášť když za to dostane zaplaceno, nicméně s jednou věcí lze souhlasit a jsem rád, že ji tady autor zmínil. A to, že mluvit a psát veřejně o Schwarzenbergovi jako o "knížeti" je protizákonné a tedy všichni, kdož tak činí, porušují platný zákon.

2 4
možnosti
JJ

Je patrné, že jistá osvícená část společnosti bude volat po dodržování pouze těch zákonů, které se jí zrovna hodí. Ještě prosím nějaký fundovaný článeček o zrušení Benešových dekretů, správnosti přiznání českého občanství sudetskym Němcům do pátého kolena s automatickým nabytím volebního práva a uzákoněním jejich následného odškodnění.

1 3
možnosti
Foto

Jan Ziegler von Budweis?

1 0
možnosti
PL

Koneckonců "šlechticem" byl i "obyčejný" Luis de Funès.

A v práci mám šlechtickou kolegyni " Ulrike von Küstefeld", kterou tak všichni "normálně" celým jménem titulujeme, a která k tomu "von" přišla tak, že její praděd se v pruském vojsku vyznamenal v jakési šarvátce na pobřeží Holštýnska natolik mimořádně, že ho císař Vilém jmenoval do šlechtického stavu a páč on nic moc nevlastnil a byl do té doby vlastně odnikud, takže oficiálně dostal příjmení Karl von Küstefeld, jakože TEN pan hrabě z pobřežního válečného pole.

2 0
možnosti
JZ

je potěšující slyšet, že všechny ostatní problémy jsou v České republice vyřešené.

Jinak snad v každé zemi jsou platné zákony, které jsou mrtvou literou, nikdo to nečistí protože všichni mají jiné věci na práci. Například ve Velké Británii nikdo nesmí v parlamentu nosit brnění, a to ani při turistické návštěvě

5 0
možnosti
JZ

Mělo být mínus. Zrušení zákona by bylo velmi jednoduché.

0 0
možnosti
JR

J90a41n 13R13á25ž

5. 2. 2024 18:58

Když šlechtický titul nic jeho majiteli pozitivního nepřináší, žádnou automatickou společenskou prestiž už mu také nedá a dělat si na titul nárok jen rodovým dědictvím, je v jedenadvacátém století pouhý artefakt dávné minulosti . Takže nevidím jediný relevantní důvod šlechtické tituly oficiálně v naší republice obnovovat jen z čiré nostalgie po monarchii.

Zcela komicky by například dnes znělo jméno někoho, jehož dědeček byl oficiálně nazýván Johann Freiherr von ..atd.. . Takový titul totiž měl např. můj děda, ale pokud vím, tak ho ani za KuK monarchie nepoužíval.

PS Osobně považuji zásadní podíl naší politické reprezentace z počátku minulého století na rozpadu KuK monarchie za strategickou chybu Ale vrátit se to už nedá.......bohužel.

0 3
možnosti
Foto

Nejde o to je obnovovat, jde o to zrušit nesmyslné zákazy používání těchto šlechtických titulů.

9 1
možnosti
JL

Ale, ale pane Zieglere. Zase se vracite do minulosti. To chcete od vsech, aby se zase zacali obcane ucit slechticke tituly? Cela dnesni etiketa by byla v h...lu a musely bychom se ucit novou. I to vrstveni tech slechtickych titulu. To by byl maler nekodo nazyvat baronem a on by byl markyzem. Jestli si dobre vzpominam, vevoda byl vyse nez hrabe. Kam pak zaradit vikomta?? Pana biskupa nazyvat "Jeho eminence". Zde vlastne chybuji. Ten titul patri asi kardinalum nebone? A ti si jeste dnes nechavaji rikat titul pred jmenem.

Pane Zieglere. Ten nadpis je nespravedlivy. Me ublizujete tim, ze poukazujete na muj rod jako rod bez slechtickeho titulu. I tu Ustavu by jste musel nechat predelat, protoze vyjadruje, ze jsme si vsichni rovni. I ta cirkev to rikala i kdyz to neplnila.

To s tou Ustavou me to trochu uspokojuje, protoze ten lid cesky (pocitaje i maravsky a slezsky), je tak liny a netecny k predelani snad jedineho slova v tom nasem zakladnim zakone.

Slava, aspon neco pekneho na zacatku noveho tydne.

3 5
možnosti
Foto

Pane Limo, na té češtině ještě zapracujete, že ano?

3 1
možnosti

Souhlas. Jak to říkali soudruzi? "Práce šlechtí, ale my se bez šlechticů obejdeme".

2 2
možnosti
Foto

Jenže neobešli. Sami sebe povýšili. Také na šlechtu. Ovšem tu jejich, tedy rudou

17 0
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,36
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz