Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

USA zachránily Rusko před hladem několikrát.

6 0
možnosti
JZ

Ano, například při hladomoru ve dvacátých letech minulého století.

1 0
možnosti
PV

Nedávno se řešil případ Věry Sosnarové, která barvitě a dosti uvěřitelně popisovala brutální zážitky ze sovětského gulagu.

Pravda nakonec byla, že do SSSR utekla s matkou a sestrou sama, resp. z vůle matky pokud nebyla plnoletá (matka sebe a své dcery přihlásila k Němcům a byla by tak jako tak odsunuta a možná tady souzena za kolaboraci) .

V gulagu vlastně nebyla, což dokazují záznamy že na začátku 50.let něco studovala nějaký typický sovětský rychlokurs pro dělníky. I když i "svobodný" život na Urale o moc lepší a lehčí jistě nebyl, vlastně i tak toho špatného prožila jistě dost.

Zajímavé je že ty ženské prošly poválečným sítem prověrek NKVD. Holt na ně jako na trochu "jednodušší" nejspíš pohlíželo jako na neškodné a nějak se ani nesnažili dopátrat co že jsou zač.

Ale proč to píšu: protože se ji u nás dostalo veliké mediální a politické podpory z těch "správných demokratických" stran a zkoumat, zda říká pravdu, se začalo až v souvislosti s požadovaným odškodněním z eráru.

1 2
možnosti
JZ

To ovšem nic nemění na hrůzách gulagu a únosech čs. občanů sovětskou NKVD po válce do SSSR.

8 0
možnosti

Že se Putin definitivně zbláznil, to je jasné už dlouho. Ale že mu to všechno "žere" většina obyvatel Ruska, to je nepochopitelné. Zdá se, že svým myšlením ustrnuli někde na konci druhé světové války.

5 2
možnosti
JZ

Maršál Georgij Žukov řekl: „Dnes se říká, že nám Spojenci nikdy nepomohli. Ale sotva lze popřít, že nám Američané dodávali obrovské množství materiálu, bez něhož bychom nemohli formovat naše zálohy, ba ani pokračovat ve válce. Dostali jsme 350 000 aut, a jakých aut! Chyběly nám výbušniny, střelný prach, neměli jsme ani čím plnit patrony do pušek. Američané nás opravdu dostali z nouze.“

Zdroj: Dějiny Ruska 20. století, díl II.

15 0
možnosti
JZ

V blogu jde hlavně o to, že v současném Rusku se nesmí připomínat pravda a lidé jsou za ni stíháni.

7 0
možnosti
PV

Ovšem nelze v boji "za pravdu" zjednodušovat a říkat to co není vlastně z větší části/v kontextu pravda ani není, jako to děláte.

Jak jsme si ujasnili v diskuzi doleji.

1 3
možnosti
Foto

Asi by se nejspíš s velkou měrou tolerance dala situace v Rusku přirovnat k 50. létům u nás. Ale nejspíš lépe ke Stalinovým čistkám.

8 0
možnosti
Foto

Dovedu si představit větu, kterou kdybych zveřejnil, měl bych vážné problémy i u nás.

3 6
možnosti
Foto

Víte, při blokádě Leningradu zemřelo stejně lidí jako celkové ztráty spojenců za celou válku (včetně Tichomoří). Chce to víc kontextu.

6 7
možnosti
Foto

Vy taky nejste moc kontextuální... co takhle ztráty Číny, Japonska, Thajska, Afriky, Austrálie a Nového Zélandu, atd.

Víte, ta kritika se vám moc nepovedla.

11 3
možnosti
PB

Jak funguje současná propaganda v Rusku.

Moje známá pracovala s jednou ruskojazyčnou zahraniční kolegyní. Ta vychvalovala Rusko jako supervelmoc a očekávala od ostatních spontánní obdiv a ovace slávy. Místo toho jí známá poukázala na všeobecnou bídu v Rusku, technologické zaostávání, nízké mzdy a bídné důchody.

Ruska to však hbitě všem nevědoucím vysvětlila:

"Po válce SSSR nedbal na sebe, ale budoval ekonomiku všech spřátelených zemí. Všechno co máte, to máte od nás, za to vděčíte nám. Všechno jsme vám zadarmo vybudovali. Výstavbu, tratě, silnice, elektrifikaci, fabriky, technologický rozvoj, hospodářství, zkrátka všechno. A ve chvíli, kdy jste nám to měli začít vracet, tak jste nás zradili a odtrhli se od nás."

25 0
možnosti
PP

Ještě tam chybí počet popravených po dobu blokády.

5 1
možnosti
Foto

Karma, Jene. Moc dobré, ten údaj o počtu konzerv je pro mě zcela nový.

6 0
možnosti
  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,33
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz