Foto

J27i21r31i 46C21i76z

26. 2. 2024 14:22

Tentokrat vas chvalim aspon za blog o Z.Stepankovi, ktery byl opravdu asi jeden z nejlepsich ceskych hercu a jeho vykony ve filmech byly velmi presvedcive. Kankou je napsat o negramotnem sedlakovi Zizkovi, ze patril k "nejlepsim vojevudcum na svete". O jeho zivote se vi velmi malo a i datum jeho narozeni je jen priblizne. Co se vi, tak ze byl lapka a mel viset v Budejovicich, ale jako jediny dostal z cele party milost. Pak jsou to jen kuse zminky az do doby husitu, kteri totalne znicili cele kralovstvi Ceske a na desitky let ho vzdalili od zapadni civilizace. Bandy husitu pod vedenim Zizky dobyly 16.3.1421 kralovske mesto Chomutov a povrazdili vsechno obyvatelstvo (cca 2,5tis) vc. deti. Nechali jen asi 30 muzu pohrbivat hromady mrtvol (zdroj kronika mesta Chomutova). Takove lidske fanaticke zvire srovnavat se svetovymi vojevudci jako Cesar, Alexandr nebo dokonce Napoleon, tak to je opravdu mimo, protoze tito geniusove byli mimoradne vzdelani a inteligentni. Nebyt nacionalisty a upravovatele historie Palackeho, tak by o Zizkovi nikdo nevedel. Jinak vam

Foto

Pan Ziegler ale netvrdí, že Žižka byl jedním z nejinteligentnějších vojevůdců na světě.

K nejlepším zcela určitě patřil.

Foto

Však měl pan herec Zdeněk Štěpánek pro svou roli dva vrcholné vzory. Tím byli podle soudruha "Trondy" soudruzi Husek a Jirásko.

  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,36
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz