Foto

Tak, já jsem tady jeden z mála "sudetských Němců", jen doplňuji. 1) Němci podobné emfyteutické uspořádání převzali od Holanďanů a ti zase převzali část právního systému antické Římské říše. Celé to nebylo vyvolání nějakou větší organizační schopností nebo vyšší inteligencí Holanďanů nebo Němců, ale nezbytností rozdělit úkoly př stavbě hrází a zajistit řád v plnění závazků. Kdyby se podobný sstém nastavil pro české dosídlence v pohraničí po vyhnání Němců 1945-1946, mohl to být i dnes s Čechy kvetoucí kraj (myslím zachvoat soukromé zemědělství, nechat živnosti a továrny v soukromých rukou, poskytnout třeba deset let daňové prázdniny, než si osídlenci zvyknou a vše rozběhnou). Problémem dnešních "Sdet" není národnostní osídlení, ale pokřivená hospodářská struktura,

2. Nejen šlechtici se brali mezinárodně. Většina přemyslovských panovníků měla německé manželky, počínaje už Boleslavem II., mateřštinou českých králů tedy byla často němčina.

3. Počátkem 13. století byly osídleny prakticky jenom nížiny a okolí řek a dálkových cest. Vyšší polohy včetně celého pohraničního prstence byly pralesem. Velká část hor byla ale osídlena až od poloviny 16. století kvůli těžbě dřeva a získávání nové orné půdy. Předchozí "staroslovanské" (ale germánské kmeny v době předkarolinské na tom byly úplně stejně) občinové uspořádání nenutilo nikoho, aby opouště rodnou ves a hledal si vlastní prostor.

PP

bod 2. Bylo jich celkem dost ale taky spousta Uherek a Slovanek, často také neznámý původ.

AL

Cutát z jedné přednášky před 25 lety: "Odsunem německého obyvatestva a dosídlenínm pohraničí českým živlem se nic přínosného nezískalo."

MP

Vidím to velmi podobně. A jelikož jsem skoro čtvrt století pracoval u německé firmy (zde v Čechách) dovolil bych si to extrapolovat až do současnosti .

PD

P38e56t21r 24D14r65a43p65a37l

25. 3. 2024 12:15

Nás zaměstnanec kdysi na pracovní cestě v německé firmě utrpěl pracovní úraz způsobeny zaměstnancem té firmy. Obrovsky problem dostat od nich záznam o úrazu a zprávu z nemocnice...tolik k tomu německému ordungu

Foto

Čím dál na východ od Německa, tím méně civilizace.

Foto

Proto Vás asi ty končiny tak inspirují.

MK
Foto

Současné Německo je ovše v rozkladu, přebyrokratizované, příliš měkká sociální síť, nefunkční zákoník práce ... jako u nás, ale navíc neschopnost chovat se jako velký stát

JZ

Upozorňuji, jedná se o historický blog, nikoliv o současnosti.

Foto

Ano. Nelze ovšem opomenout, že zde byly ,,křižovatky", a to i obchod. tras, a především na nich vznikala centra osídlení a obchodu, tudíž i řemesel, jakož i centra ,,správní". Pochopitelně šlo i možnosti čerpání místních ,,zdrojů" surovin, i paliv, etc.

LU

Nemci "civilizovali" aj územie Slovenska, ich podiel na pôvodné obyvateľstvo Slovákov bol pravdepodobne vyšší ako v Čechách.

Už v 14 storočí každý štvrtý občan na území dnešného Slovenska bol Nemec (250 000 Nemcov).

Prichádzali vo viacerých fázach.

Prvá fáza osídľovania prebiehala od 12.storočia do 14.storočia. Bola to kolonizácia na tzv. nemeckom (tzv. magdeburskom) práve. Nemci, ktorí v tomto období prišli na naše územie priniesli so sebou nové formy hospodárenia, pokrokovejšie technológie ťažby nerastov a hlavne právny systém.

Druhá fáza osídlenia súvisí s obdobím protireformácie prebiehajúcej v 16. a 17.storočí. Liberálnejšie konfesné pomery v Uhorsku boli dôvodom, že sa na našom území usídlili napríklad obyvatelia vyznávajúci anabaptizmus. Na Slovensku sa pre nich ujalo pomenovanie Habáni. Táto nemecká kolonistická skupina priniesla so sebou svoj spôsob života, ako aj remeselné zručnosti, ktorými ovplyvnili miestnych obyvateľov.

Tretia fáza osídľovania spadá do 18.storočia a prebiehala v niekoľkých vlnách. Jej prvá vlna bolo úzko spojená so situáciou v Uhorsku po tureckých vojnách.

Štvrtá fáza osídlenia prebiehala počas 19. storočia a súvisela s tzv. priemyselnou revolúciou.

Pravdepodobne poslednou migráciou Nemcov na územie Slovenska sa stalo založenie nemeckej kolónie v obciach Michalok a Merník pri Vranove nad Topľou v roku 1899.

https://kolonizacia.webnode.sk/nemecka-kolonizacia-/

Foto

J43i96r36i 50C18i47z

25. 3. 2024 14:27

Zajimavy blog. Jen pripomenu, ze pojem "Nemci" neodpovida historii, protoze Nemecko bylo zalozeno pruskym kanclerem Bismarckem v druhe pol. 19stol. Ceske kralovstvi bylo soucasti Habsburgskeho soustati a drtiva vetsina nemecky mluviciho obyvatelstva byli puvodem Rakusane. Nemecky se mluvilo i v Tyrolich, Svycarsku, Vych. Prusku, casti Francie ap., nejednalo se o etnicke Nemce. Pred nacionalismem v 19.stol se nikdo nijak vyznamne nedelil podle etnik, ale pod ktereho panovnika patril a podle nabozenskeho vyznani. I povstalci v r.1618 byli puvodem z ruznych casti Evropy (Thurn, Anhalt, Schlick ap.) a meli v kralovstvi jen majetky. Nacionalismus je velmi spatna cesta mezi narody a vede pouze k valkam. Taky J.A.Komensky mel otce z Dolnich Uher, ktery se jmenoval Martin Szeges, byl tedy etnicky Madar. Staty at jsou slozeny z jakychkoliv etnik by se mely utkavat pouze na sportovnim poli.

  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,36
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz