Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Světla a stíny doby pobělohorské

Bílá Hora aneb tři sta let jsme pod Habsburky úpěli, ovšem toto klišé se už dávno mezi moderními historiky nenosí. Pravda je poněkud jinde 

Znám názor, že vlastně léta 1620 – 1781 snesou srovnání s komunistickou diktaturou po roce 1948. Jistě, základní shodný znak se dá na první pohled najít, a tím je nadvláda jedné ideologie, která krutě potlačovala ty, jež se jí nechtěli přizpůsobit. Je proto směšné a pokrytecké, když komunisté kritizují rekatolizaci a sami si počínali často ještě hůř.

Rekonstrukce bitvy na bílé Hoře v roce 2017

Ovšem je z hlediska kritického a objektivního dějepisectví je možné srovnávat 17. a 18. století se současností a uplatňovat pro tehdejší dobu moderní pojetí lidských práv, které je dílem až osvícenství konce 18. století? Odpověď je jasná. Není! Tenkrát převažovala zásada „cuius regio, eius religio“, tedy česky přeloženo „čí zem, toho víra“, kterou uplatňovali jak katoličtí tak protestantští panovníci. Výjimkou byly české země v době předbělohorské, katolické Polsko a Francie (do roku 1685), protestantské Braniborsko, Nizozemí (po roce 1648), Anglie (po roce 1683), ve kterých panovala relativní náboženská svoboda pro jinověrce. Jinde nikoliv, a to jak u protestantů, tak u katolíků.

Historik Josef Pekař se o bitvě na Bílé Hoře vyjádřil v tom smyslu, že šlo o střet dvou zájemců o českou královskou korunu, z nichž ani jeden nebyl Čech. Kritizoval také české stavy za to, že si při vzpouře proti Ferdinandu Habsburskému počínali lehkovážně, protože podcenili jeho možnosti vést válku, které byly větší než ty jejich. Habsburkové měli více peněz, vlivnější spojence a tudíž postavili i silnější armádu, která zvítězila. To, že se český stavovský stát rozpadl po jediné krátké bitvě, o něčem vypovídá. Mimochodem katolické královské město České Budějovice stálo pevně na straně Ferdinandově, kterého považovalo za legitimního českého krále a nezlomilo je ani obléhání stavovského vojska.

Pobělohorská rekatolizace je samozřejmě z dnešního hlediska odsouzeníhodná, protože nikdo nesmí být nucen vyznávat určitou ideologii. To je v každém ohledu nemravné. Jenomže v tehdejší Evropě tak činili jak katolíci, tak protestanti.

Je potřeba si také uvědomit, že pokatoličťování obyvatel bylo záležitostí státní moci a nikoliv katolické církve. Uzákonil je tzv. Obnoveným zřízením zemským z titulu českého krále Ferdinand II. v roce 1627 pro Čechy a o rok později pro Moravu. V něm nařídil, že všichni obyvatelé obou zemí se s ním musí srovnat v katolické víře. V opačném případě lidé svobodní se mohou vystěhovat, poddaní se musí přizpůsobit. I někteří umírnění katolíci proti tomu protestovali, například pražský arcibiskup kardinál Arnošt Harach nebo kapucín a filozof Valerian Magni, který si dokonce dopisoval s Janem Ámosem Komenským. Bohužel na habsburského panovníka měla větší vliv radikální strana, která prosazovala razantní a v případě potřeby i násilnou rekatolizaci.

Pozitiva doby pobělohorské

Určitě mezi ně patřilo obnovení pražské Karlo-Ferdinandovy univerzity v roce 1654, která po husitských válkách upadla a změnila se de facto v pouhé provinční učiliště s jedinou filozofickou fakultou. Především zásluhou jezuitů se pražskému učení vrátila jeho bývalá sláva a po roce 1620 se opět stala kvalitní vysokou školou se čtyřmi fakultami, filozofickou, právnickou, lékařskou a teologickou.

Rozvinula se věda. Vynikající úroveň mají například historické práce jezuity Bohuslava Balbína, z nichž nejlepší je Výtah z dějin českých. Výborným historikem byl i Tomáše Pešina z Čechorodu, který pro změnu zpracoval moravské dějiny v díle Mars Moravicus.

Vyhlášení odborníci působili na pražské univerzitě, která se opět stala centrem vzdělanosti. Za zmínku stojí lékař a přírodovědec Jan Marek Marcus z  Krondlandu nebo španělský filozof Roderig Arriaga.

Vzkvétalo i barokní umění, důkazem toho jsou malíři Petr Brandl, Karel Škréta a Jan Kupecký. Současnou Prahu bychom si nedokázali představit bez barokních soch na Karlově mostě, dílo to sochařů Ferdinanda Brokoffa a Matyáše Brauna. K vynikajícím stavitelům patřili otec a syn Ditetzenhoferové a Jan Blažej Santini – tvůrce unikátní barokní gotiky.

Rozvíjela se i hudba a též nynější vánoce bychom si těžko dokázali představit bez koled, přičemž k nejhezčím patří „Chtíc aby spal“, od básníka a skladatele Adama Michny z Otradovic, který žil v Jindřichově Hradci. K dalším vynikajícím hudebními skladatelům té doby patřili Pavel Josef Vejvanovský a Jan Dismas Zelenka.

Excelentním básníkem baroka byl jezuita Bedřich Briedel, za jehož vrcholné dílo můžeme považovat Zdoroslavíček v kratochvilném háječku postavený. Je nutné vůbec ocenit přínos katolického duchovenstva k rozvoji českého písemnictví a vůbec záchraně českého jazyka v době baroka

Postavení poddaných

Je pravdou, že postavení poddaných se v pobělohorské době zhoršilo a proti dřívější době prudce vzrostla robotní povinnost. Tak za posledních Rožmberků poddaní robotovali nanejvýš sedm dnů ročně. Kdežto v roce 1680 císař Leopold I. stanovil maximální počet dnů, kde poddaný musí pracovat na panském, na tři v týdnu a vpřípadě nutnosti dokonce na šest. Na druhé straně kromě nedělí bylo hodně církevních svátků, kdy se nepracovalo a také ne všechny vrchnosti využívaly poddané na robotu v maximálně možné povolené míře.

Bylo by chybou se domnívat, že robota spočívala pouze v ruční práci na polích. Například sedláci robotovali pouze s potahem, tedy vozili fůry pro panstvo a z domácnosti musel na robotu pouze jeden výjimečně dva její členové.

Současní historici se přiklánějí k názoru, že utužení poddanských povinností nesouviselo z rekatolizací, ale s obecným evropským trendem a také s nutností obnovit zničenou zemi po třicetileté válce.

Na závěr bych ale připomněl slova otce národa evangelíka Františka Palackého, který prohlásil, že „katolická církev toho více dobrého než zlého ve svých dějinách učinila.“

 

 

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | středa 23.12.2020 17:43 | karma článku: 20,80 | přečteno: 619x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Slováci by v roce 1918 nejspíš dali Maďarům přednost před Čechy

Tuto možnost připustil historik profesor Jan Rychlík v knize Historie, Mýty, Jízdní řády. kterou napsal s publicistou Vladimírem Kučerou. A to z toho důvodu, že většina Slováků tenkrát po radikální změně moc netoužila.

26.4.2024 v 12:19 | Karma: 16,40 | Přečteno: 406x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Československo se mělo v roce 1938 bránit německé agresi

Měli jsme tenkrát válčit či bylo správné ustoupit? Zastánci odporu argumentují zachováním si páteře, odpůrci nemožnosti účinné obrany. Je ovšem možné, že naše kapitulace zabránila ve svržení Hitlera.

23.4.2024 v 12:42 | Karma: 18,18 | Přečteno: 539x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Je povinností Čechů přijít v případě ruské agrese Pobaltí na pomoc

Už jen z toho důvodu, že nás k tomu zavazují spojenecké smlouvy v rámci NATO. Putin si počíná v Pobaltí stejně jako kdysi Hitler v Československu. Rovnítkem je zneužívání národnostních menšin.

22.4.2024 v 12:20 | Karma: 24,36 | Přečteno: 905x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Beneš zradil a podpořil „chcimíry“, když navrhl odstoupení čs. území Německu

Technicky vzato, velezrada jako vyšitá. Prezident republiky vyslal už v polovině září 1938 svého emisara do Paříže s nabídkou předání asi 6000 km2 čs. pohraničí. Stalo se tak bez souhlasu vlády a parlamentu.

19.4.2024 v 12:30 | Karma: 17,04 | Přečteno: 748x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Ruský sport je jedna velká špína, kriminálníci, doping a podvody

V ruských sportovních soutěžích nyní startují delikventi, kteří utekli ze svých zemí před zákonem a vězením. A ani nepřekvapuje, že Rusové měli uplácet bývalého šéfa biatlonu, který jim za to kryl doping.

18.4.2024 v 11:14 | Karma: 21,73 | Přečteno: 650x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

  • Počet článků 3317
  • Celková karma 26,38
  • Průměrná čtenost 1810x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz