Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

Kromě souhlasu a nesouhlasu s vyrovnáním s církvemi je tu ještě třetí možnost - nesouhlas se zvolenou formou. Osobně mi nejvíce vadí délka odluky - je to asi 30 let nebo kolik. Když se jim vrací majetky plus nějaké odškodné za majetky ztracené/zničené, a navíc se jim po celou dobu dávali příspěvky na platy, měla by odluka následovat ihned. Tedy navrátit majetek a uzavřít kohoutky. V tomto podle mě stávající zákon naprosto selhává.

8 2
možnosti
OK

Nastane-li odluka hned, církev nebude mít mnohdy majetky a organizaci připravenou na to, aby okamžitě vykryly výpadek státních dotací. Pak by bylo řešením jedině se majetků zbavovat, což by byla ta nejhorší možná varianta.

4 6
možnosti
DP

D43a93d58a78k 15P36e91t35r

5. 6. 2013 12:25

Je to chce maličkost, navýšit výrazně počet věřících v ČR a dostat je do kostelů nejenom na Půlnoční.

4 2
možnosti
OK

Navýšit počty věřících, nebo jednoduše kostely zbourat.

3 2
možnosti

A když katolické církvi něco patřilo, jak to, že křesťanský sociál poslanec Wohlmayer v debatě na říšské radě v lednu 1907 v polemice proti socialistovi Shuhmeierovi o úpravě kongruy (církevních platů), v níž ohradil proti tezi, že by měla církev si platit své kněze toliko z výnosu svého majetku takto  "Klérus musí ze svého dnešního majetku – který pouze spravuje, ale není jeho vlastníkem – ročně zvlášť platiti velmi vysokou daň náboženskému fondu. Přitom ale ty statky náboženského fondu, církevní jmění – a máme mnoho takových předmětů, které byly svého času kléru odňaty, např. kasárny, vojenské nemocnice, ústavy, které jsou většinou ve zrušených klášteřích nebo kostelích – již a Beusta většinou rozmrhány".

Že by se jednalo o komunistu?

11 2
možnosti
OK

Komunisté v roce 1948 naopak hovořili o majetku církve. Za první republiky se vedl spor, do jaké míry je církev jen správcem, do jaké míry vlastníkem. V katastrech se jako vlastník uváděla církev.

4 3
možnosti
OV

Ač s Vámi mnohdy nesouhlasím, v tomto případě dávám karmu. Ukradené se má vrátit.

Jinak jsme se zloději na stejné lodi.

9 9
možnosti
JT

Jasne. Vratit se to musi, i kdyby se mel okrast nekdo dalsi.

7 6
možnosti

A nezískal tak náhodou  řád augustiniánů majlant na ty obrazy vytloukáním a ždímáním nadhodnoty z nebohých nevolníků?

Když už nic jiného, tak desátky a robota rozhodně neměly nic společného s nějakým dobrovolným rozhodováním ze strany těch nevolníků.

12 13
možnosti
AT

A jakým způsobem získává majetek stát? Není to dle vaší terminologie také ždímáním daní z nebohých občanů? :-P

9 4
možnosti
Foto

Neodborný, naivní článek. Arcibiskupství tak postaví leda vrbu na louce, proč by to dělalo ? A pokud pozemky neoplotí, tak si za jejich pronájem nechá platit. To může mít  vliv na zvýšení cen a podpoří začínající pádivou inflaci. Možná i p.Ziegler již nebude mít na kvalitní farmářské potraviny a začne kupovat potravinářský hnůj ze supermarketu, jako mnozí řadoví občané Rv

8 11
možnosti
JZ

Pane Macku vy jste vážně tak hloupý nebo to jen děláte? Proč by církev oplotila pozemek, aby z něj neměla žádný užitek? Zatím vrácené a zdevastované budovy dokázala opravit, viz kláštery ve Vyšším Brodě, na Břevnově na Strahově atd.

9 8
možnosti
JT

Ja to vidim spis tak, ze zlodejina byla legalisovana

6 4
možnosti
PH

a nemůže to být tak, že ti kteří byli proti to chtěli ukradnout sami? Kdo se snažil zrušit blokační zákon a proč. Určitě ne proto, aby s tímto majetkem spravedlivě a efektivně naložili.

4 2
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz