Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Za dekolonizací je třeba vidět snahu států, kterým kolonie chyběly. Nebyly to jen socialistické státy, ale i třeba USA. Těžko nesly, že státy s koloniemi jsou zvýhodněny.

Se svobodou to není snadné. K ní se totiž musí vyspět. Jak spadne jako dárek z nebe, je to zlé. A nemusíme ani do Afriky. Stačí se rozhlédnout.

3 2
možnosti
MK

Přesně tak. Rozbití britského impéria padá stejným dílem na USA jako na Rusko. Pro USA to znamenalo, že se zbavily významného hráče ve světové politice a Třetí svět se stal bojištěm mezi USA a SSSR

Ostatně USA do politiky významně zasáhly již po První světové válce. Likvidace tradičních monarchií znamenala politický chaos a posílení USA ve světové politice. K čemu to vedlo, všichni víme

5 0
možnosti
JH

Už jsem si myslel,že v pátek mě nic humorného nepotká,naštěstí je zde ještě blog páně Zieglera ;-). Sice mám podezření,že to ,co tady vyplodil fakt myslí vážně, ale to už je jeho diagnóza...Pokud by něco takového zveřejnil za Třetí říše,měl by nárok na povýšení a možná nějakou tu medaili,dnes je to spíš k smíchu nebo k plači.

4 5
možnosti
MK

Pokud vím, tak Třetí říše nebyla pro-kolonialistická, takový Gándhí dokonce sympatizoval s Hitlerem.

3 0
možnosti
JC

Podlehl jste lži kolonistů.

Mnohé postkoloniální války a etnické čistky by vůbec nebyly, kdyby kolonisté nemíchali národy. V tom vynikali zejména Angličané - jejich převoz podmaněných domorodců z jedné kolonie do jiné (i do jiného světadílu) na práci na plantážích a v dolech dosáhl přímo obludných rozměrů - přemístili víc lidí než Stalin a Nabukadnesar dohromady.

3 4
možnosti
SB

Největším problémem těch zemí je jejich přelidněnost. V takhle přelidněných zemích by nedokázaly udržet pořádek ano dřívější koloniální velmoci.

Dekolonizace neproběhla proto, že by si ji africké národy vybojovaly, ani proto, ež by v evropských koloniálních mocnostech převládl levicový názor, že koloniím dají svobodu a nezávislost. Dekolonizace proběhla proto, že problémy s udržením pořádku v koloniích začínaly být tak velké, že už se kolonie ppřestaly vyplácet. Klíčovým důvodem již tehdy bylo přelidnění, které v té době dosahovalo mnohem menších hodnot než dnes, ale za prvé i ty menší hodnoty začínaly být problémem (a což teprve ty dnešní) a za druhé kolonizároři viděli, že ty tehdejší hodnoty budou i nadále stoupat, takže to opustili ještě včas, než by se to obrátilo úplně proti nim.

1 1
možnosti
Foto

J82i46ř22í 18R18o53h28a36n

27. 6. 2014 13:59

"Jsme zodpovědni za ty, které si ochočíme." A. de Saint-Exupéry, Malý princ.

Vytváření kolonií je velmi kontroverzní. Pomohlo k rozvoji obou zemí, jak kolonizátora, tak i kolonie, ovšem často za cenu větší či menší kulturní identity kolonizované země. Bylo to dobře? Někde ano, někde ne. Jsou národy a země, které nedokážou pochopit jiné než kmenové zřízení. Muslimům by i dnes více vyhovoval systém spousty malých království a samostatných osad. Velká většina afričanů nejsou nic jiného než křováci, kteří vyměnili oštěp za kalašnikov.

Souhlasím s tím, že když už kolonie byly a fungovaly, měly se buď zachovat, nebo velmi velmi pozvolna přeměňovat na to, co ty země byly před kolonizací. Někteří lidé skutečně nejsou připraveni stát se plnohodnotným členem moderního světa. Škoda, že jsme jim sebrali možnost dospět svým vlastním tempem.

4 0
možnosti
ZH

Ani jsem to nedočetl. Uvědomil jsem si jak naši lidi byly hnusní levičáci, když se odmítli nechat kolonizovat Adolfem. A i mnohem slušnější ruáky jsme vyhnaly. Jdu se stydět do kouta.;-(

6 3
možnosti
MK

Jedním z nejhorších ("pravicových"?) zločinů lidstva byla už samotná kolonizace.

To, že by ony "zkolonizované" země měly být svým kolonizátorům vlastně vděčné za to, že ti tam přinesli "pokrok" a "civilizaci" je velká demagogie.

Zkrátka se jednalo o obsazení cizího území ve víře nějaké nadřazenosti jedné kultury nad druhou a vnucení evropského způsobu života a kultury tamějším domorodcům.

( "Moje kultura je lepší než tvoje a dokážu to tím, že si tě podrobím - i kdybys nechtěl." )

Tímto způsobem můžete obhajovat jakoukoli okupaci cizího území, včetně okupace Tibetu, Protektorát, nebo i "bratrskou pomoc" z 68. roku.

Dekolonizace rozhodně ano, ale jinak.

5 3
možnosti
MK

Tak tomu ale bylo vždy. Ve všech dobách a u všech civilizací. To není nic pravicového.

4 0
možnosti
PH

Právo na seburčení:

Hlavním zastáncem této myšlenky byly Spojené státy americké a americký prezident Woodrow Wilson, který ji jako součást svých Čtrnácti bodů prosazoval při jednáních o Versailleské smlouvě.

2 0
možnosti
ZM

Musím ještě připomenout, že zdecimování původního obyvatelstva v Severní Americe bylo dílem Komunistické strany USA, která nesnesla "rudou" konkurenci!

Další komunistický a levicový zločin !!!!

7 3
možnosti
MK

Ono to zdecimování "původního" obyvatelstva jde nejvíce na vrub alkoholu a nemocem.

3 0
možnosti
PK

Už jsem tady jednou diskutoval, co by bylo kdyby po WW2 nezasahoval do vývoje "třetího" světa SSSR. Bylo by to asi jiné, ale základní trend by to moc nezměnilo. Každý boj či válka přináší svinstva na obou stranách - možná by měl blogger uvést jakých zvěrstev se dopouštěli francouzští vojáci v Alžíru, např. narvali část láhve od vína do pochvy jejich pozdější národní hrdinky Džamily Bouhiridové

6 1
možnosti
  • Počet článků 3326
  • Celková karma 25,24
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz