Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Kolonialismus byl nemravný. Rozhodně není třeba ho nějak zvlášť adorovat. Myslet si, že kdyby se kolonie udržely, nebyly by války, korupce, bída, je naprostý nesmysl. Navíc, hodně současných konfliktů v této části světa má kořeny ještě v dobách kolonialismu. Moralizovat o tom, že by obyvatelé třetího světa měli být za kolonialismus vděční, mi připadá absurdní. Jistě, Britové, Francouzi a další, budovali železnice, silnice, nemocnice atd., ale také perzekuovali, zabíjeli, zabírali pozemky, vnucovali svůj způsob života, ničili fungující státní útvary a nahrazovali je jinými, nerespektovali hranice ani zákony tamních kmenů a národů, vysávali jejich bohatství a směřovali ho do Evropy. Možná máte pravdu v tom, že postkoloniální elity nebyly dostatečně připraveni k tomu, aby své státy spravovaly dobře. To je asi pravda. Ale jak se to mělo udělat?.. Ve třetím světě nejsou jen odstrašující případy. Hodně zemí, které si v druhé pol. 20. stol. prošly peklem, dnes vypadají docela slibně, např. vámi zmiňovaná Angola (do které se Portugalci opět vrací). Země typu Ghana, Botswana, Zambie, Uganda, Rwanda nebo Keňa jsou sice chudé, ale vzmáhají se, a fungují relativně dobře. Nemluvě o některých zemích v Asii nebo J. Americe.

5 0
možnosti
PK

On i tlak Britů od 19.století na dnes zmítaný Afganistán vedl k narušování tamních struktur, který novodobě dokonali Sověti a následně Američané. Ti sice nevyváželi socialismus, ale lidská práva a demokracii.

2 0
možnosti
Foto

Před několika lety došlo k tragickému zemětřesení na Haiti. Přitom se uvádělo, že Haiti je nejchudší zemí amerického kontinentu. Příčinou prý bylo to, že získalo svoji nezávislost příliš brzy - již v roce 1804. Od té doby tam vládli osvobození černoští otroci.

2 0
možnosti
Foto

Jak pak se tam ti černí otroci původně dostali?

2 0
možnosti
MJ

Opět z Vaši strany velmi kontraverzní příspěvek, pane Zieglere o kterém si ani Vy nemůžete přece myslet, že je to tak jak píšete. Je to jen o velké a ne příliš košér diskuzi, kterou asi máte v oblibě.

3 1
možnosti
JT

Konecne jste napsal neco s cim muzu souhlasit. Jen bych dekolonizaci nenazval zlocinem, ale chybou.

1 2
možnosti
JC

Mrzí mne, že s Vámi musím opět nesouhlasit.

2 0
možnosti
SH

Á, Zieglerova denní dávka humoru. Ale aspoň něco jsi přiznal. SS na Ukrajině byli jejich osvoboditelé!! a ne jak píšeš, že tam řádili!

3 0
možnosti
Foto

Příčina a následek. Nebýt kolonizace nebyla by ani dekolonizace. Navíc dekolonizace byla dlouhodobý proces počínající americkou válkou za nezávislost a házet všechnu vinu levici je hloupé a povrchní.

8 0
možnosti
DH

D66a71v43i38d 36H38r96b84e84k

27. 6. 2014 12:53

Dekolonizace nebyl ovšem jednostranný proces. Spojené království nemělo po válce ani prostředky ani chuť udržovat impérium. Jeho nejvýznamnější země získaly nezávislost ještě před válkou, tragédii Indie by britská správa nedokázala čelit (protože nominálně stejně byly rozsáhlé oblasti země pod vládou indických knížat a minimálně takový Hajdarabád měl potenciál být solidní zemí) a dost podobná situace byla i u jiných koloniálních zemí. A co se třeba Alžíru týká: ten vlastně nebyl kolonií ale třemi departmenty Francie a co by asi dneska křičeli všichni ti islamofobové, kdyby to tak i zůstalo? Největší země západní Evropy by byla z poloviny muslimská. Dneska je sice vidět, že africkým zemím dekolonizace příliš nepomohla, ale koneckonců ani rozpad španělského impéria v 19. století nevedl ke vzniku stabilních zemí. Třeba to chce jen čas.

6 0
možnosti
  • Počet článků 3326
  • Celková karma 25,24
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz