Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

,,Fašisté byli levičáci a proti komunistům lidumilové"

Možná ani tak nejde o názvy, či symboly. Atˇuž se svazkem prutů se sekerou, či srpem, kladivem a hvězdou, či jinými. V reálu pak vždy jde ,,toliko" o praktiky dosažení, prosazování a udržení moci VŠEMI prostředky!. Pod jakýmikoliv prapory, hesly, či vývěsními štíty.

0 0
možnosti
MP

Doporucuju Vam, Vase znalosti ohledne antisemistismu v Italii si prohloubit. V roce 1938 behem 2 mesicu byly vydany 3 antisemisticke zakony.

0 0
možnosti
AK

to nemá smysl ... není toho ochoten ani schopen :-)

1 1
možnosti
JS

Ústředním tématem Vašeho článku je myšlenka, že fašismus je lepší než nacismus a komunismus. Dokonce tvrdíte, že "fašisté byli oproti komunistům lidumilové". Mně osobně připadá takové "porovnávání" naprosto zcestné. Proč jste to vlastně napsal? Chcete snad čtenářům naznačit, že pokud budou muset ve svém životě volit mezi fašismem a komunismem, měli by raději volit fašismus? Pevně doufám, že jste to tak doslovně nemyslel, ale bohužel – přesně tak to vypadá.

Všechno to plyne z charakteru Vaší rétoriky – čím méně obsahuje skutečných faktů, tím více obsahuje útočnosti. Jako propagandista byste fungoval velice dobře na obou hranách politického spektra.

Fašismus s nacismem nedali dohromady ani tak současní nevzdělanci, jako spíše Hitler s Mussolinim. Katolický klerofašismus se s nacismem výborně doplňovaly v řadě států Evropy.

Kolektivismus není vlastní jen fašistům nebo komunistům. Jak se lze dočíst v textech sociologa Jana Kellera – nejvíce propagují individualismus ti, kteří v soukromém životě provozují velmi výhradní kolektivismus. Typickým příkladem jsou rezidenční čtvrtě "lepších lidí", speciální školy pro děti "vyvolených", prostory, lokality a zařízení, kam se bez "zlaté karty" nedostanete. Těžko bychom je označili za fašisty nebo komunisty, a to přesto, že pojem "kolektivismus" jejich životní styl prakticky učebnicově naplňuje.

Na Vašem článku se ukazuje, že problém nespočívá v tom, že by lidé nebyli schopni pochopit nebezpečí nacismu, fašismu a komunismu. Problém spočívá v tom, že někteří lidé (resp. blogeři) hodlají někoho poučovat o nebezpečích, která však sami reprezentují – minimálně na rétorické úrovni.

7 1
možnosti
Foto

Mícháte páté přes deváté. Typický přecechtěl. Kolektivismus rezidenčních čtvrtí??? To jste spadl z jahody na znak!

J. Keller je opravdu vhodný příklad extrémního fašistického levičáka.

8 3
možnosti
Foto

Podstatné není, co nám zde podstrkuje pan autor, podstatné je, co si o vztahu mezi fašismem a nacismem myslel sám Adolf Hitler, ikona a hlavní arbitr hnutí. Z jeho díla a myšlenek je třeba vycházet, překrucování dějin pozdější propagandou je účelové a nevěrohodné.

0 5
možnosti
LJ

Hitler je strůjcem fašismu?

1 0
možnosti
JZ

V každém případě jsou komunisté horší než fašisté.

7 3
možnosti
Foto

No jistě, nejraději by zestátnili vše, na co se koukli.

0 0
možnosti
Foto

Jim totiž ustrnul výraz fašismus, užívaný v politické propagandě Sovětského Ruska, jako odsudek čehokoliv krajně nepřátelského. Aniž by dovedli věcně rozlišit mezi skutečným nacismem, nacionálním socialismem, a fašismem, se kterým se vlastně nikdy vůbec nesetkali.

V důsledku je nutno říci, že po východním tažení šlo vlastně o válku dvou socialismů: nacionálního a internacionálního.

15 0
možnosti

Neustrnul. Oni prostě vylezli ze socíkovské základní školy a od té doby neotevřeli žádnou novější knihu, která se zabývá moderními dějinami 20. století.

U nich to není ustrnutí, u nich je to lenost mozku. Nechtějí číst jiné názory, protože by museli myslet a případně měnit názory, což by jim rozbilo jejich  kompaktní ideologické paradigma.

5 0
možnosti
JH

J82a40n 65H32a27v43l14i64n52a

27. 2. 2015 14:14

pise nekdo, kdo ostatnim nadava do komunistu ;-D;-D

Fasismus je cela EU

2 3
možnosti
Foto

Vy se publicistikou i živíte? Platí Vám někdo za články do místních tištěných novin? Ptám se proto, že to mykání ("Rozmohl se nám tady takový nešvar, když se nám někdo nelíbí, začneme mu...) je z publicistického hlediska už tragický.;-)

6 0
možnosti
JZ

Něco jiného je blog, něco jiného tištěná média. :-)

1 2
možnosti
BM

Spousta lidí se ohání pojmy "fašista", "fašismus" aniž by věděli co to znamená. Avšak pánům Vyvadilovi, Olšerovi,.Petříkovi a zvláště Cvalínovi to nevysvětlíte... Je to házení hrachu na zeď a perel......

14 1
možnosti
Foto

Specifikace fašismu je dost široký pojem (nacismus se dá celkem úzce specifikovat, protože známe v podstatě jen německý).

Širokost této specifikace je daná tím, že jako komunisté jsou prezentováni  třeba Gorbačov a Pol Pot a přitom jejich režimy spolu neměly společného téměř nic.

Zrovna jako křesťanství je jedna ideologie, ale třeba katoličtí křesťané jsou na hony vzdáleni pravoslavným křesťanům a mají daleko blíže k židům či obecně k fašismu Francova a Pinochetova typu.

A teď si to přeberte, jak chcete.

3 4
možnosti
Foto

Mnozí leccos považují za ,,extremní". Jak moc ,,právem", či subjektivně, těžko hodnotit. A tak si prostě jiné lidi ,,škatulkují". I Vy sám jste toho příkladem. Pro mnohé jsou Vaše články kontroverzní, či provokativní. Kdo bude chtít, může tam vnímat třeba i nenávist, nebo cosi jako zaslepenost. U jiných třeba mohou budit strach. Ale kdo a jak moc by měl mít právo to vše ,,reálně" posoudit. Myslím, že by si to měl každý přebrat především sám v sobě. A co se mu nelíbí budˇ ignorovat, nebo se k tomu má právo vyjádřit. Vždy to bude i o jisté míře  a možné schopnosti empatie. I třeba v té nenávisti. Každý má své hranice. A to hlavní. Kdo skutečně ,,ty ostatní" zná a co o nich ví?Zas to jsou pouze jenom doměnky a pocity. Někdo může prostě jen provokovat, atˇ už z jakýchkoli důvodů, tedy pro něj, JINÝ MŮŽE BÝT ,,O SVÉ PRAVDĚ" skálopevně přesvedčen. MOŽNÁ! U jiných může jít toliko o účelovost. Atˇ přímo jejich, či ,,zprostředkovanou". Jinak zdravím. J.A.J.

2 0
možnosti
  • Počet článků 3323
  • Celková karma 25,52
  • Průměrná čtenost 1807x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz