Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak já vám budu citovat jiné zážitky, tentokrát od bývalého diplomata R. H. Burce Lockharta, z knihy "Přichází zúčtování", str. 369: "...Edinburgh ... se stal městem pro dovolenou vojáků... Bezostyšně zde bujelo opilství, rvačky a jiné neřesti a v sobotu večer se jen málokterá dívka odvážila chodit bez doprovodu. Ze svého okna ... nemocnice.. jsem mohl vidět ambulantní pacienty ... na venerologickém oddělení. Mnoha děvčatům ještě nebylo ani 16 let ... Nelze se divit, že pro dívky, které v ruce nikdy nedržely desetišilinkovou bankovku nebo libru, které jim američtí vojáci nabízeli, byly neodolatelným lákadlem. Postup demoralizace měl rychlý spád. Myslel jsem si, že jsem dostatečně otrlý, ale co válečný Edinburgh nabízel mým očím, mě velice zkrušovalo. Skutečnými narušiteli kdysi klidného a mravopočestného Edinburghu byli Američané. Za své skutky se stali neoblíbenými a nežádoucími." Atd. 

Podotýkám, že to byl hluboký týl bez válečných akcí. Teď suďme.

7 1
možnosti

Také v tom Edinburgu Američané nastolili totalitní diktaturu?

3 0
možnosti
Foto

Pár depeší z knihy Československo v poválečné době.  Vydala Univerzita Karlova v roce 2004. Ministerstvo obrany ČSR Dne 3.09.1945 : Pozrušení ruských velitelů města páchají rudoarmějci takový rozsah nepřístojnostív pohraničí, že obyvatelstvo žije v neustálém strachu a úzkostech . Spáchané škody nebude ani za dlouhoudobu nahradit. Čeští lidé ( před činností rudé armády) se chtějí vystěhovat(Žatec) rudoarmějci loupí v bytech, při přestřelce čtyři Češi zastřeleni(Podmokly) Rudá armáda zabila dva lidi ( Vilsnice)  Ministerstvo vnitraBělina : Dovoluji si zdvořile sděliti, že je velké zklamání nad chováním rudoarmějců.Kradou vše, co jim přijde do cesty. Lidé říkají, že za celých šest let co bylizde Němci, nic podobného se nestalo. Berou hodinky, kradou šatstvo, potraviny,žádají vodku vyhrožují revolverem, nebudeli vyhověno. Znásilňují naše ženy adívky. Rozčarování nabývá hrozivých rozměrů. Mohu dodat další depeše. Jsou tam i delší depeše mluvící o 4 600 žen znásilněných na Slovensku.

1 0
možnosti
JH

Ach jo. A příští rok je při volbách pomalu hlavním trumfem, na který lidi slyší, spojenectví se SSSR.

1 1
možnosti
Foto

A pan Opluštil se do těch Čejkovic přistěhoval kdy?

2 0
možnosti
ZM

Těsně po Rudovi Baránků.

2 1
možnosti
MT

Otázka je, co na to říká Put'ka ?  8-o

0 0
možnosti
TB

Někdo tady pláče, jak sovět trpěl po vpádu Německých vojsk do Sovětského svazu, ale já říkám, dobře komoušům tak. Bolševik si nic jiného nezasloužil, než aby sám okusil tvrdý úder.

1 5
možnosti
JH

Jasně, zvláště ti normální lidi v SSSR, co se měli špatně i pod bolševikem, ti si to obzvláště zasloužili, milý humanisto:-/

7 1
možnosti
TC

Gratuluji pane. Svým přehledem jste se zařadil mezi elitu a velké znalce dějin. Namátkou pana Klvaňu, Bartuška dříve pak Brože a Jambora. Pište radši o těch školních kuchyních  před rokem 89. Ty byly sice taky k zblití, stejně jako tento Váš skvost, ale alespoň to faktoligicky sedělo. Více Vašemu intelktu, svého času, věnovati věru nehodlám.

7 4
možnosti
JS

J25a87n 11S55e71m75i82k

5. 5. 2015 18:42

Ac s uhlem pohledu a hlavne zavery pana blogera uplne nesouhlasim, nechapu proc ironizujete kdyz cituje fakta a udalosti ktere se proste staly

4 0
možnosti
JS

J73a46n 16S80e24m59i56k

5. 5. 2015 18:35

U nemecke armady to byvalo tak, ze Wehrmacht byla velmi disciplinovana sila, na spinavou praci meli nemci nektere slozky SS a okupacni aparat na obsazenych uzemich.

Takze dodnes treba rada byvalych vojaku Wehrmachtu veri ze oni byli ti ferovi a cestni vojaci a zdivoceli muzici byly rudoarmejci.

To kdo v zazemi vrazdil cele rodiny za odboj jednoho clena, kdo likvidoval zidy etc. neresi.

Koneckoncu, tech 3 milionu lidi v Osvetimi zlikvidovala jen hrstka (asi 10000) prislusniku kteri tam primo slouzili. A z nich vetsina jeste ani nikdy fyzicky nikoho nezabila, kapsule Cyklonu B vhazovalo maximalne par desitek "zamestnancu"- ostatni maxximalne pomahali radit se do dvoustupu, byli ucetni, zasobovaci atd.

Samozrejme, na uzemi byvaleho SSSR se i Wehrmacht zucastnil drastickych valecnych zlocinu.

Co chci rici- je hloupe prohlasovat rudoarmejce za "zver" za to co delali na nekterych mistech po osvobozeni.

Valka je zla vec a to co ti Rusove ,Ukrajinci a spol . zazili doma, potom by zdivocel kazdy.

Koneckoncu, staci si pripomenout co nekteri Cesi delali po osvobozeni v pohranici- to bylo horsi nez par znasilneni a kradez hodinek. A ti cesti pachatele prakticky nikdy nemeli za sebou co ti vojaci ze SSSR.

22 2
možnosti

Ještě by bylo dobré připomenout, co Rusové udělali třeba v Katyni. To bylo předtím, než se Hitler rozhodl na ně zaútočit, čímž začala "Velká vlastenecká válka".

5 0
možnosti
SN

:-)    Nemilý pane Zieglere !    Vaše jednostrannké zaměření proti všemu, co je ruské, je už pokročilá nemoc. Vy ani nekontrolujete, co jste napsal. 

    Devadesáteiletý muž podle Vás řekl, bylo by lepší kdyby tu nechodili, tak to jste si buď vymyslel, nebo jste totálně zvrácená povaha. Kdyby podle Vás ti méněcenní lidé(,Vy jste nadčlověk,jak rasa germánská), a propuštění vězni nepřišli, tak byste tu hloupě neexhiboval, protože Vaši rodiče by skončili na Sibiři. To zřejmě schvalujete, podle toho,co jste napsal . Rv

5 1
možnosti

Já se obávám, že nebýt Hitlerova netaktického útoku na Sovětský svaz, mohl si u nás Hitler dělat naprosto cokoli. Nacistický diktátor Stalin by mu býval klidně dovolil, aby nás vyhladil.

2 0
možnosti

I na Slovensku jsem slyšel historku, kterak osvobodili Ružomberok, naprosto se opili (v místním gymnáziu vypili i alkohol z biologických vzorků) a v noci přišel německý útok, který museli zadržovat vyzbrojení místní. Každopádně je to jenom historka, ale ruský přístup dobře ilustruje, že nás bombardovali ještě 9. května jenom proto, aby jim neutekli Němci, a zabili přitom více než 1000 československých občanů. Skvělý přítel, skvělý spojenec, prostě Rusko.

4 0
možnosti
JH

Dle podmínek kapitulace měly německé jednotky zůstat na místě, kde jsou, nepřesunovat se.

1 0
možnosti
Foto

My na Písecku náme horší zkušenostu z konce druhé světové války. Za ústupu tady např. v obci Bernarticích jednotka SS postřílela 44 obyvatel a to včetně starých, žen a dětí. Došlo i napřípady brutálního zabití staré paní sekerou. Toto je úryvek z příběhu slavné rodačky z Bernartic.

"Ustupující jednotky SS zakročily 8. května 1945 v Bernarticích proti českým povstalcům a zastřelily 44 lidí, mezi nimi i manžela Kálalové a obě jejich děti. Giorgio Di Lotti se jako Ital mohl vyhnout popravě, ale před esesáky se označil za Čecha. Vlasta Kálalová, ležící zraněná v tratolišti krve vedle svých blízkých, unikla smrti pouze díky tomu, že ji Němci považovali za mrtvou."

Ještě v době, kdy se jinde slavil mír u nás na Písecku zbytečně umírali nejen Češi, ale i příslušníci Rudé armády.

https://www.kscm.cz/data/kscm_pictures/hroby_ra.pdf

http://pisecky.denik.cz/zpravy_region/pi_20100505_valka.html

Taková byla tehdy válka krutá a nespravedlivá, proto je dnes spíš třeba hledat to co nás spojuje než to co nás rozděluje a já si myslím, že nás spojuje to, že také i Rudá armáda tuto válku ukončila.

7 2
možnosti
PM

Nevím, který blb může tomuto příspěvku dát mínus;-O

1 0
možnosti
  • Počet článků 3326
  • Celková karma 25,44
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz