Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Američané jednali nikoliv nezištně, nýbrž ve svém nejvlastnějším zájmu, protože byli s Německem také ve válce. Pochopitelně podporovali SSSR, protože německý voják zneškodněný na východní frontě, už na Američany střílet nebude.

Jejich postup není v žádném případě nemorální, jedná se o zdravý pragmatismus. Takže je ale zbytečné dělat z toho na druhou stranu nějakou humanitární akci. Koneckonců, SSSR za dodávky platil, i když nakonec ne úplně v celé výši. Ale vzhledem k tomu, kolik to ušetřilo amerických životů, to byl pro Ameriku výhodný počin.

4 1
možnosti
AP

Je sranda, jak nikdo z rusomilů není schopný přiznat, že bez Německa a hlavně bez Spojených států, by Sovětský svaz nevypadal o nic lépe než polská koňská jízda, co se bránila Pz- tkum.

5 10
možnosti
JH

T-34, Lavočkiny, Šturmoviky,  Kaťuše, to nebyly americké dodávky.

6 1
možnosti
Foto

Velky??? Rozhodujici. Bez pomoci by SSSR nemel sanci.

2 2
možnosti
JH

Spojenecké dodávky (placené) se naplno rozběhly v roce 1943. Čili měly velký význam pro postup RA na západ, ale SSSR by se nakonec ubránil i sám, už jen díky své rozloze, počasí a likvidační nacistické politice proti slovanským národům.

2 2
možnosti
Foto

I15v16a80n 96M75a63r36e78k

6. 5. 2015 21:43

Takže nás od fašismu zachránila americká ocel a americké konzervy s obsahem fazolí v rajském protlaku 8-o8-o8-o

2 6
možnosti
Foto

Konečně jste na to přišel!

5 0
možnosti
SN

:-)   Autore, než tu vyzvracíte takové množství dezinformací a upravených dějin, doporučuji Vám vřele! NAjděte si v archivu dnešní rozhovor vnuka Stalina, známého herce a teď režíséra, s Karasem ! BUdete čubrnět, a jestli máte trochu smysl pro sebereflexi, tak se nám za ty Vaše bláboly omluvíte! 

RvRvRv

4 10
možnosti
SN

:-)  Pro upřesnění....v 18,30 interwiew ČT !

0 0
možnosti
Foto

Ano, pomoc Anglie a Spojených států je nutno velmi ocenit. Během války dodali do Ruska celkem 9600 děl, t.j. asi 2% celkem vyrobených děl v SSSR, 18700 letadel, t.j. asi 12% celkem vyrobených a 10800 tanků, t.j. asi 10% celkového stavu. Bez této důležité pomoci R^ by se válka protáhla o řadu měsíců Rv

2 1
možnosti
JS

J96a79n 71S47e81m49i88k

6. 5. 2015 21:35

no taky treba 90% mobility (nakladaky, jeepy etc.) ktere zajistovaly ze ze se ruda armada mohla premistovat i se zbranemi a zasobami. A taky ze sovetsky valecny prumysl mohl vyrabet, prevazet suroviny a dodavat vystupy na frontu i do zazemi.

Toho si mimochodem sovetsti generalove cenili vic nez tech dodanych zbrani.

Ne nadarmo zukov zminoval na prvnim miste nakladaky.

Koneckoncu, na americkych nakladacich prijela zpatky do Prahy i svobodova armada

5 0
možnosti
MJ

Hezký večer.

Ano konvoje měli něco do sebe. Americké konvoje zvlášť pomohly Británii, která na nich byla životně závislá. Ovšem přes 50 % lidí v konvojích bylo potopeno německými ponorkami. 

Dále Váš článek pokračuje dle vaší hysterie proti ruské. Data:

Bitva  před Moskvou začala v listopadu 1941 a končila na jaře v roce 1942.

14. března rok 1941 americký kongres schválil zákon o pronájmu a půjčce, dle kterého mohli Američané půjčovat zbraně jiným zemím, neb jejich ústava  zakazovala a do dneška zakazuje prodávat zbraně (ach jak se dá v dnešní době obcházet ústava) . První konvoje v červenci 1941 pluly do Británe. První pomoc pro SSSR začala v prosinci 1941 a to hlavně letadla, neb SSSR jen za prvních šest let ztratil 70 % svého letectva. Bitva před Moskvou  znamenala předěl ve válečné situaci , Němci začali couvat. Další bitva o Stalingrad byla dalším velkým předělem v historii Druhé světové. Tyto bitvy byly ještě bez pomoci.Američané ještě dodávali pomoc "jižní cestou".

Nikdo nezpochybňuje význam konvojů a vojenské pomoci USA. Ale Vy zkreslujete strašně. Konvoje zachránili   Británii , konvoje pomohly Sovětskému svazu. Jejich význam se nezmenšuje i když přišly po klíčových bitvách. Zvlášť po ovládnutí leteckém nebe nad Atlantikem spojenci. Taaaak.

No a něco soukrommého. Chtěl bych, aby jste zažil na vlastní kůži invazi Němců do SSSR. A zažil její hrůzy i s fyzickou bolestí. To bych Vám upřímně přál. Skutečně. Pak by jste možná trochu kývl na strašné oběti obyvatelstva tehdejšího SSSR. A možná, malonko uznal význam Rudé armády na porážce Hitlera. A možná se na minutu v Čechách postavil před pomník ruských vojáků.

9 6
možnosti
JS

J35a89n 22S47e85m92i26k

6. 5. 2015 21:11

Pane Jirasku, mate v tom hrozny zmatek.

Jednak dodavky prisli uz PRED viteznymi bitvami. (dodavali jeste pred bitvou o Moskvu, ale hlavne vitezne bitvy prisly az na konci 1942 a dale)

Jednak u dodavek neslo u konvoju vubec o severni atlantik- 95% americke pomoci prislo po mori z jihu(pres Iran) a dokonce primo do Vladivostoku (SSSR totiz nebyl ve valce s Japonskem, tak stacilo na dopravni lode dat vlajku SSSR a jezdili primo)

5 0
možnosti
Foto

Nelze ty čísla zpochybňovat, ale to jsou puzzle složené z mnoha kostiček. Jedna z nich je ta, že pro Američany bylo přednostnější Tichomoří a bojovat na dvou frontách by tak jako tak těžko zvládli. Nešlo jen o materiální zabezpečení, to by asi dovedli zajistit, ale je otázka jak dlouho, kdyby všichni bojeschopní muži museli jít do evropské války, takže ten kanonenfuter zajišťovala sovětská a britská armáda, která s Francouzi nesla hlavní tíhu boje po celou válku. Američané měli velký problém s vojenskou zkušeností svých armád a také hned, jak v Tunisu přistáli, dostali na frak a zachraňovat je museli Britové. 

Také ta smlouva o půjčce a pronájmu nebyla jen altruistickou pomocí, ale ve zjištění, že jednak ty státy nemají peníze na nákup zbraní, kdy už např. Británie veškerý svůj zahraniční majetek včetně zlata použila na nákup materiálu, přidala pronájem svých zámořských základen a smlouvu o volném obchodu se všemi svými zámořskými oblastmi. To byl základ pozdější americké moci, kdy i díky levnému přebytečnému materiálu převálcovala rozvrácené hospodářství evropských států.

8 5
možnosti
JS

J74a69n 10S35e61m54i41k

6. 5. 2015 21:07

Ale no tak;-D to "prevalcovani" rozvraceneho hospodastvi evropy se projevilo investicemi Marshallova planu a naslednym hospodarskym zazrakem v zapadni evrope.

kam na ty vase teze chodite? do historie urcite ne

7 0
možnosti
AS

A16d17a92m 15S35t74a37v79a

6. 5. 2015 20:40

"....Američané mají velký podíl na záchraně Ruska před nacistickým Německem...": Autore, tu větu vám namístě podepíšu! ale bacha! Dostáváte se do stavu bolševických agitátorů: Sdělil jste pouze polopravdu! Právě tak i Rusko má lví podíl na záchraně západní Evropy od nacizmu. Nedokážete-li pochopit, že tu hrůzu, kterou tu západní mocnosti nechali prostřednictvím Německa rozpoutat, spolu s USA zlikvidovalo i  Rusko, tak se běžte zahrabat, protože jste v demagogii propadl na úroveň  demagogických bolševicko marxistických  agitátorů.

11 8
možnosti
VR

No, oni i Rusové mají docela významný podíl na tom, že bylo Německo schopné ty hrůzy rozpoutat. Zkuste si něco přečíst o rapallské smlouvě z roku 1922!

A mimochodem, když Hitler dobýval západní Evropu, SSSR jej pilně zásoboval materiálem!

4 0
možnosti
Foto

Američané jim vojenské materiály nedarovali ale prodávali a nechávali na Rudé armádě, aby decimovala a morálně rozložila hitlerovská vojska. Teprve, když hrozilo, že by mohla obsadit celou Evropu a Stalin nad ní získal vliv, musely se Spojené státy vylodit ve Francii. Je třeba porovnat počet mrtvých Rusů a Američanů a potom se zamyslet, zda se hodí přetřásat záležitost neuhrazených faktur.

8 14
možnosti
Foto

Vláda USA pro svoje jednotky  válečný materiál nakupovala  stejně tak jako každá jiná vláda. SSSR by nikdy nebyl schopen vyrobit své vlastní zbraně během válečnýchlet, kdyby nebylo americké pomoci USA ve válečných letech dodaly Sovětskému svazu 2,3 miliony tunoceli. Toto množství dostačilo k výrobě 70.000 tanků T-34. Objemdodávek aluminia byl 229.000 tun, což dostačovalo pro pokrytí potřeb sovětskéholeteckého a tankového průmyslu pro dva roky. Je nutno zmínit i dodávkypotravin: 3,8 milionů tun konzervovaného vepřového masa, uzenin, másla,čokolády, sušených vajec atd. Sovětská armáda dostala rovněž423.000 telefonů a desetitisíce bezdrátových stanic. SSSR dostal materiála strojové vybavení pro rafienrie ropy, baterie, stany padáky a tak dále a takdále. Rudá armáda byla obuta do 15 milionů párů americkýchvojenských bot. To nemluví o tancích autech, letadel, lodí.

11 2
možnosti
  • Počet článků 3326
  • Celková karma 25,14
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz