Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Perfektní film by musel přiznat, že Jan Hus byl kacíř a náboženský fanatik, který věřil, že v nejbližší době přijde konec světa.Hus neuznával církevní autoritu a to by byla herze i s pohledu dnešní doby. Postavil se proti autoritě církve a koncilu. Chtěl aby církev vykládala písmo doslovně. Podle jeho slov věřící pozná, co po něm cirkev chce. Nedokázal odpovědět jak zabránit tomu, aby každý tvrdil, že jeho výklad písma je správný. Hus by i  v dnešní době neobstál před žádnou institucí , jež vyznává  nějaký objektivně poznatelný řád. Věřil v církev nevidtelnou, která nemusí být totožná s církví viditelnou. Podle jeho slov k církvi neviditelné patří lidé bezúhonní.  Před koncilem došel k tomu, že zemře, protože stejně si blíží konec světa.  Proto odmítal možnosti k odvolání v nepodstané věci, která by mu neublžila. Marné byly snahy kardinálů a Zikmunda jej  zachránit. Zajímavé je, že Husa objevili v 16 století Němci, kteří jako první vydali jeho spisy. Češi Husa objevili až v 19. století a utvořili si je k obrazu svému

5 4
možnosti
Foto

Musím napsat historikům( například Jiří Kejř), že Jarek Jaroš s jejich dlouholetým studiem spisů o J. Husovy nesouhlasí.

0 0
možnosti
Foto

R^ Skvěle napsáno. Taky vždycky žasnu v historických filmech (i velmi seriózních), jak všichni uměj číst a psát.:-) Přitom např. sv. Kateřina Sienská, ktera si psala s papeži a pohlaváry cele Evropy koncem 14.století, veškeré dopisy diktovala, protože byla negramotná. ;-) To jen tak na okraj.

4 1
možnosti
PP

P96e28t20r 44P93á95l64k33a

11. 6. 2015 12:36

nic proti, pokud se ale hodnotí film o Husovi, tak gramotnost x negramotnost poddaných mi přijde jako ten nejmenší problém (podobně jako kdyby tvůrci zapomněli některému z herců vyretušovat v nějaké scéně hodinky. Taky bych to asi nebral jako nějakou zásadní vadu filmu).

0 0
možnosti
PN

P87e83t90r 64N49ě47m45e18c

10. 6. 2015 19:37

Hezké, díky R^

0 0
možnosti
Foto

Ano, tady se dá souhlasit. Hus opravdu nechtěl napravovat společnost jako takovou, on neříkal poddaným, aby nelhali a ctili pravdu. Jeho pravda se týkala zlořádů a konání jednotlivých církevních osob a odvolával se ke Kristu jako jedinému soudci, čímž v důsledku zpochybňoval pozemský právní řád jehož církev byla nedílnou součástí.

1 0
možnosti
JFB

Perfektní článek, škoda že od autora tak vzácný.

2 0
možnosti
Foto

To nové zpracování se mi nelíbilo. Ani o generaci starší mamince. Takže soudím, že to byla škoda peněz. Nechce se mi hledat, kdo to financoval.

2 1
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,89
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz