Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

A pro koho to píšete? Pro budoucí generace? Myslím, že snad každý ví, co byl ten systém zač, na to pan Zubov přijít nemusel. Těch svědectví o praktickém životě v SSSR je hodně. 

Jen by se také mělo připomenout, že ta nejprůmyslovější a zemědělsky výkonná část země byla totálně zničená, evropské obyvatelstvo mělo vysoké ztráty, panoval hlad, podvýživa, nemoci. Spolu s partajnickým řízením, smrtelná kombinace. Ale i kdyby dokázali být výkonnými, tak velké šance neměli.

".... v první světové válce tento kraj též lehl popelem. Uběhlo 28 let a opět stáli na spáleništi. Na místě, kde stál náš rodný dům, byla jen velká díra......

Lidé žili v zemljankách. V zemljance žilo 24 lidí... Všechna pole, louky i lesy byly zaminované. Kdo měl kravičku, mohl pást jen v těch pásech, které odminovali, aby prošla pěchota .....Dlouhotrvající deště, rozvodněné potůčky vyplavovaly mrtvé.... Blížila se zima. Lidé neměli co obléct a obout. Dodatečně stahovali z mrtvých boty.... Byl to strašidelný obraz bídy, nemocí.

Bídu a nejistotu násobila skutečnost, že se nedalo orat a sít, že se nedalo zasadit brambory a nebyla jistota, co budou jíst. Všechno bylo zaminované. A trvalo to ještě 15 let, dokud neodminovali celou oblast."

Odkud myslíte, že ten popis je? Z vých. Slovenska, od Medzilaborců. A autorem je Vasil Biĺak, "Paměti".

10 4
možnosti
VK

Von to ten Zubov dělal vlastně zbytečně, i když to dílo byla státní zakázka. To Biľak, to je jiná.;-D

3 0
možnosti
VM

Já mám taktéž otázku.Dá se kniha Dějiny Ruska (autoři:Veber,Sládek,Švankmajer,Moulis) považovat za objektivní a kvalitní?Tj.bez ironie.

1 0
možnosti
Foto

To určitě ne. Je moc objektivní.

1 1
možnosti
VM

Proč?Mě sice rusofobie vadí,protože je to rusofilie naruby,ale že Stalinův režim byl velmi brutální a genocidní, o tom není sporu.A to říkám,i když v řadě jiných blogů s p.Zieglerem nesouhlasím.

6 0
možnosti
Foto

Mohu se nesměle otázat, vy už jste v důchodu? no, nic  ve zlém, ale že na to  čtení máte tolik času......

0 12
možnosti
JZ

Na čtení kvalitní knihy si vždycky najdu čas a v důchodu nejsem. ;-D

10 0
možnosti
  • Počet článků 3323
  • Celková karma 25,56
  • Průměrná čtenost 1807x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz