Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Blogere, nejak Vam uslo, ze dekolonizaci predchazela kolonizace. Taky opomijite velmi dulezitou okolnost - pro vznik nynejsiho terorismu mozna tu vubec nejdulezitejsi, rozparcelovani stredovychodniho uzemi po prvni svetove valce na staty, bez ohledu na tam zijici obyvatelstvo (viz napr. i spory nejen mezi nove vzniklymi staty po rozpadu Rakouska-Uherska, ale i napeti mezi ruznymi narodnostmi uvnitr techto novych statu).

7 3
možnosti
Foto

Nezlobte se ale tvrzení, že za kolonialních vládců byl v Africe Asii klid a pořádek je nebetyčná hloupost. Za dob kolonií tam prakticky neustále probhaly války mezi domorodci a kolonisty, mezi domorodci navzájem a i mezi různými kolonialními zeměmi.

Relativní klid tam byl jen z pohledu kolonialních mocností, které pořádek udržovaly tvrdými represemi a otroctvím-oboj přestalo být s vývojem společnosti v Evropě a  USA akceptovatelné-to byl důvod zániku kolonií.

Byla to právě kolonizace a chování Evropanů, která zasela příčiny současných problémů.

To proč se to stává dnes palčivějším je především globalizace a s ní spojené snadnější cestování.

6 4
možnosti
ZD

byl jsem v JARu...když přišel Mandela k moci a nebylo to pěkné...v hptelu přes noc obehnaném ostnatým drátem za dohledu vojáků a pod těžkou kontrolou odjezd do přírody...tam to bylo v poho ale Johanesburg nebyl pěkný...jít ven mezi černochy...po třech krocích  mrtvý...máte karmu pane Ziegler...hezký den všem...ZD...;-);-);-)

4 2
možnosti
Foto

Předtím to nebylo pěkné pro tu černošskou většinu. Na to jste jaksi pozapoměl:-/

3 2
možnosti
LJ

Jen jedna připomínka: Muslimský svět byl do 16. možná až do 17. století vyspělejší než křesťanská Evropa a to jak v oblasti přírodních věd, tak v oblasti řemesel, literatury...atd. Teprve od 18. století máme převahu.

2 3
možnosti
Foto

Samozřejmě.

Arabské číslice, alkohol, jehož jméno pochází z arabštiny a podobně.

Arabové byli vždy vzdělaní. Leč bohužel, jsou příliš pevní ve víře.

To nás to od křížových výprav už přešlo.

3 0
možnosti
BM

Především v Africe nabyly národy připraveny na samostatnost... Vznikly většinou umělé státy, kde třeba jeden kmen byl rozdělen mezi tři země. Došlo k boji o moc mezi náčelníky mnohdy znepřátelených kmenů, avšak místo oštěpů to byly samopaly...

Jenže na druhé straně ony koloniální mocnosti - Francie i Británie byly válkou vyčerpané a kolonie se staly spíše zátěží... Bylo to prodělečné.

2 0
možnosti
VM

Ale nebezpečí pochází spíše z BV.

0 0
možnosti
ZM

Inu, když se uváží, jaký podíl má na rozvoji současného terorismu bývalá britská kolonie - USA, mohlo by se s vaším tvrzením souhlasit.

0 2
možnosti
JM

J20a62n 80M61o18l30n71á89r

15. 11. 2015 10:31

té by jsi měl děkovat

0 0
možnosti
SB

Autore, to si myslíte, že kolonialismus byl udržitelný?

A nyní nehodlám opakovat fráze o sebeurčení národů, o právu na vlastní stát apod..

Nyní hodlám připomenout, že Afričané přivádějí na svět takové množství potomstva, že se to evropským kolonizátorům zákonitě muselo vymknout z rukou. Prostě už pro evropské státy nebylo možné každodenní život Afriky kontrolovat. Proto to pustily a v tichosti odešly.

Nebuďte směšný, pane Zieglere. Evropské státy nejsou schopny kontrolovat ani některé čtvrti svých vlastních velkoměst, přičemž ty čtvrti mají přímo u nosu, ale podle Vás by byly schopny kontrolovat celý kontinent a stovky a tisíce kilometrů vzdálené městské aglomerace v Africe?

4 1
možnosti
Foto

Máte částečně pravdu, ale neopomínejme, že tzv. národně-osvobozenecká hnutí podporoval náš východní blok.

Vzpomeňte, že De Gaulle si byl vědom neudržitelnosti situace v Alžíru a (přes odpor extrémní pravice) Alžír pustil. A dnes se to vrací.

Je to patová situace.

3 0
možnosti
Foto

No nevím, Francouzi v bitvě o Alžír prosluli mučením, nelegálními popravami atp. především v řadách vojsk generála Masssua. Psát jen o zvěrstvech z řady FLN je jednostranný pohled. Vše má své dvě mince. A ukazovat Evropany pouze jako ušlechtilé nositele světla nezištně osvěcující nevzdělané domorodce je zavádějící.

7 0
možnosti
VM

Máte pravdu,nikdo nemá čisté ruce,ale islamisté vraždí nevinné civilisty i ve svých domovinách.Nejsem toho názoru,že evropští kolonizátoři byli skvělí,ale byl jakš takš pořádek.Je asi pravda,že kolonialismus byl neudržitelný,je to prostě vývoj.

Důležité je aby Evropa adekvátně na tyto barbarské útoky zareagovala,nemilosrdně.

2 1
možnosti
RN

koukm, ze pan ksir mne smazal;-D;-D;-D

0 0
možnosti
Foto

A jakpak to? :-)  Takovým tlačítkem nedisponuji.

1 0
možnosti
SN

:-)...Z všechno můžou komunisti a cyklisti !  Ty cyklisty pořád připomíná jeden nejmenovaný diskutér a komunisty zase náš profinovinář Zegler. MOžná, že máte pravdu, ale to je daleká historie. Svět se posunul o kousek dál, kam Vaše myšlení už nedosahuje.  Po dekolonizaci nastoupily diktatury, někde méně kruté, někde krutější.  V některých žili lidé lépe, než někteří u nás v současné době. Sýrie měla úroveň i vzdělanostní, Assad to pevně držel v rukou, nebyl to žádný hlupák, nýbrž lékař, který 9  roků pracoval v Anglii. Křesťané, jezídové, několik druhů muslimů, všechno v pohodě. Samozřejmě, kdo škodil, toho trestal, ale to snad dělá každý režim! Nebo 

ne ? Kadáfí....  ten přeběhl socialismus !  Měl naftu, hromadil 

pro sebe majetek, ale poddané také zbylo ! A hodně ! My bychom si o tom mohli nechat  zdát.  Samozřejmě, jsou lidé a vlády, kterým se to nelíbí ! 

    Tu přišlo "arabské jaro" !   Jak to, že když lidé v těchto režimech tak trpěli, žádný neutíkal? NEmohl? Asi to nebylo tak hrozné!  Najednou, jako na povel se zvednou hordy lidí, z toho 90 % primitivů ale.....vybavených penězi, moderními mobily, či smartphony. značkové oblečení a hurá do Evropy!  Je to náhoda? To si odpovězte sám, vážený pane!  RvRvRv

5 0
možnosti
NM

..souhlas..jasně a stručně i když by se nechalo i trochu rozepsat.."na poddané taky něco zbylo " ano zbylo a dost ale to se od nšich novinářů nedozvíte zdravotnictví,školství sociální politika......ten kdo to poznal tak si sám odpoví a ostatní pisatele jenom polituje...ale pořád to nejde litovat;-O

3 0
možnosti
  • Počet článků 3326
  • Celková karma 25,15
  • Průměrná čtenost 1805x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz