Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

"Praha se osvobodila sama"...je poněkud zavádějící - jak známo, Německo kapitulovalo už mezi 7. a 8.květnem...Armáda rozmístěná ve středních Čechách by Prahu klidně srovnala se zemí, ale proč by to dělala, když válka skončila a Němci chtěli kapitulovat do rukou západních spojenců, kde měli větší šanci na přežití než u rudoarmějců? Německá armáda samozřejmě nechtěla bojovat v Praze, ale chtěla projít na západ - to je podstata osvobození Prahy. Komunistická propaganda nám neustále omílala, že to byl SSSR, kdo osvobodil Prahu, ale to už byla jen tečka - válka skončila. Sověti bojovali na Moravě, tam padlo nejvíc vojáků. Praha byla prostě jen propagandistické gesto - formální osvobození.

8 0
možnosti
BJ

Všiměte si, že Cígler vůbec nereaguje na opačné argumenty, proč asi?

3 6
možnosti
SS

Zvladnete neco vice nez przneni jmena?

9 4
možnosti
Foto

a Vlasovci byli Marťani, to je známá věc

1 1
možnosti
VV
Foto

Ano je to obdobné jako v Plzni tu osvobodili Plzeňané sami a ztráty Američanů při "osvobozování" Plzně činí slovy "tři" padlé a přesto se tam každý rok prohání kolony historiků v amerických uniformách a na ty, kteří Plzeň skutečně osvobodili se zapomíná.

23 3
možnosti
JZ

Plzeňané takové oslavy chtějí, tak je mají mít. A ostatním do toho nic není.

0 0
možnosti
Foto

Jedenasedmdesát let po válce objevujete ameriku:-/

,,...Odpoledne přichází do hlavního stanu povstalců velitel německé jednotky v Praze generál Toussaint, aby dohodl příměří. Během jednání ale přichází zpráva, že SS-mani zapálili Staroměstskou radnici. Toussaint zjišťuje, že některé jednotky SS ho odmítají poslouchat a bojují na svou vlastní pěst. Přesto příměří podepisuje a Němci, kterým velí, se začínají z Prahy stahovat.

V Londýně ve stejnou chvíli začínají spojenci chystat akci na pomoc Praze. Dokumentuje to i sdělení generála Kubince z 19. hodiny: "Zprávy o bojích v Praze, Čechách a na Moravě a o německých zvěrstvech, prováděných ještě dnes na českém obyvatelstvu, byly předány premiéru Churchillovi a generálu Eisenhowerovi. Kdyby po půlnoci z 8. na 9. května 1945 došlo k podobným německým akcím, mají západní armády plnou volnost zahájit další bezohledný postup až do setkání východní a západní fronty."

Vše záleželo na tom, jaké zprávy dojdou o situaci z dosud neosvobozeného území mezi půlnocí a osmou hodinou ráno 9. května 1945...."

Zdroj: http://jiroudek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=510018

P.S.: to, že to kom zamlčovali a překrucovali neznamnalo, že pravdu mnozí neznali! DTTO i o roli ROA v Praze. Ovšem u ROA nezapomeńte na jejich ,,nezapomenutelné zásluhy" ve prospěch Hitlerovi III.říše!

9 1
možnosti
JK

J40i38r39i 28K73u37c35e36r78a

12. 5. 2016 19:16

jasně že je to pravda, ale RA osvobodila většinu našeho území, což je prostě fakt; a jak někdo píše níže - pokud budeme stejně poměřovat osvobození Plzně US army, tak to vlastně neproběhlo vůbec; dnes se nám to kecá, ale tehdy asi pro Pražany i Plzeňany vstup armády, ať té či té, znamenal určitou jistotu, a proto je vítali; tohle cíglerovské, dnes tak moderní, štvaní proti rusákům je stejně hloupé, ne-li hloupější, než bolševikovi lži o amíkách v Plzni v minulém režimu; stejně si myslím, že Cígler byl zarputilý pionýr a svazák, tihle pomahači režimů většinou pomáhají, režim nerežim...

18 2
možnosti
Foto

I25v42a57n 21M44a30r43e81k

12. 5. 2016 19:24

Pod posledních dvanáct slov Vašeho příspěvku se p.Kucero podepisuji , a i jinak naprostý souhlas R^

8 1
možnosti
Foto

Já chápu pana Zieglera, že nemá rád Rusko. Na to má plné právo. Ale měl by trochu omezit svoji tvůrčí fantazii, protože to, že v Praze byly nějaké líté boje nebo, že tyto boje vedla Rudá armáda, to nikdy nikdo netvrdil.

Slavné byly pražské barikády občanů. Ale dodnes nepochopím, proč by tehdy měl někdo bránit Němcům v odchodu do amerického zajetí.

Prostě, osvobození Prahy Rudou armádou bylo politické zadání. To ale vůbec neumenšuje hrdinství mnoha a mnoha desítek vojáků, kteří na našem území pro naše osvobození padli.

10 5
možnosti
VV

Ale dodnes nepochopím, proč by tehdy měl někdo bránit Němcům v odchodu do amerického zajetí.

Tak to urcite nebudete sam.

2 0
možnosti
VC

za to jak to dopadlo, můžou Churchill, Roosevelt a jeho nástupce Truman a Stalin. Kromě toho - ta válka neskončila a táhne se do dnešních dnů

4 0
možnosti
LK

Tak to mě hlava nebere

Plzeň - plzeňské povstání, 5.5. večer dohoda, stažení německých jednotek do kasáren, u strategických objektů česko-německé hlídky. 6.5. ráno přijíždí do Plzně US Army, dočišťuje hnízda odporu (1 mrtvý a 6 zraněných) a "Plzeň je osvobozena Američany"

Praha - pražské povstání, 8.5. večer dohoda, stahování německých jednotek z Prahy, 9.5 ráno přijíždí do Prahy DRRA, dočišťuje hnízda odporu (30 mrtvých) a "Praha se osvobodila sama"

8-o

16 0
možnosti
JK

J71i58r89i 45K58u78c72e28r81a

12. 5. 2016 19:10

to jsou ty nové cíglerovské počty ;-D

8 2
možnosti
  • Počet článků 3319
  • Celková karma 25,91
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz