Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JG

J22. 71G22r93o29h

11. 7. 2016 21:05

Pane Zieglere, ještě bych Vás doplnil.

Hlavní část pomoci Československu tvořily dodávky potravin – cca 45 % z celkové kvóty. Zásobovány byly především vybrané skupiny obyvatelstva (bezplatné stravování školních dětí atd.), nemocnice apod., část potravin směřovala do obchodů, kde se prodávala. Velký význam měly především dodávky obilí a mouky (kryly cca 15 % celkové domácí potřeby), dále jedlých a umělých tuků (s podílem 33 % na celostátní spotřebě), sušeného mléka a ovocných šťáv.

Dodávky UNRRY dále obsahovaly šatstvo, boty, suroviny pro textilní a chemický průmysl apod. Zvláště důležitý byl podíl UNRRY na obnovení vozového parku a lokomotiv Československých státních drah a dodávky nákladních a osobních automobilů, především více než 11 tisíc nákladních automobilů značky Chevrolet, Ford a Dodge, které v poválečných letech tvořily jednu třetinu vozů na našich silnicích, a dodávky pohonných hmot a mazadel.

Vedle dodávek strojírenských a hutním závodům kryla UNRRA téměř celou roční spotřebu manganu, bauxitu a fosforu, u ostatních barevných kovů cca ze tří čtvrtin, a umožnila tak rozvoj průmyslové výroby a udržení zaměstnanosti.

Do zemědělství směřovaly stroje, hnojiva, ale také živý dobytek k obnovení stád skotu a bravu. Součástí dodávek byly i mosty a mostní konstrukce, část z nich zůstala nainstalována na různých místech v Čechách; výjimečně se s nimi můžeme potkat ještě i dnes. Část se stala součástí státních hmotných rezerv.

Akce UNRRA výrazně přispěla také ke stabilizaci státního rozpočtu. Např. v roce 1948 příjmy z jejich dodávek tvořily plnou šestinu příjmů státního rozpočtu.

13 1
možnosti
JN

J83o85s62e98f 77N12i40k37l

11. 7. 2016 21:24

...také jste studoval Wikipedii...

1 8
možnosti

Pane Zieglere,

já jsem chodil do školy ještě za totality, a přesto jsme se tehdy učili ve škole, že západní Čechy osvobodili spojenci, zatímco zbytek Československa osvobodili Sověti. Něco jiného jsou oficiální oslavy a něco jiného je školní dějepis. Bolševici slavili jen osvobození sovětskou armádou, novodobí pravicoví komsomolci dnes pro změnu slaví zas jen osvobození americkou armádou a význam rudé armády by nejradši vymazali z učebnic.

Pokud se ten Váš kámoš učil, že Sušici osvobodili Sověti, tak byl blbej buďto jeho dějepisář, nebo si ten Váš kámoš už pamatuje ze školních lavic kulový.

Jinak pokud jde o vybíjení dobytka, tak zkuste zapátrat v historii, kdo vybil plzeňskou škodovku těsně před koncem války a kdo vybil bombami pražské továrny ČKD. Jedna ze zbloudilých američany darovaných "mlátiček" dopadla i na kostel Emauzy. Asi to byla nějaká hodně velká americká mlátička.:-P

11 18
možnosti
Foto

Chodil jsem do školy za totality, to že západ Čech osvobodila armáda USA jsem se dozvěděl od rodičů. Škola mě tuto skutečnost zatajila. Do 9 třídy nám to nikdo neřekl. Co mně tloukli do hlavy, že nejhorší zločinec na světě jsou USA, které chtějí válku a jediná země, která brání připravované expanzi USA je SSSR a tábor míru.

10 1
možnosti
SN

:-)......Vážený pane autore ! Na rozdíl od Vás jsem zažil osvobození, jako už dobře chápající dítě. Nevím, proč Vám Američané dávali mlátičku, u nás ji měl každý sedlák, ba i chalupníci. A to jsem se narodil na Vysočině, čili v chudém kraji.

Pokud se týká Rusů. U nás nocovali, jednu noc. Nic se nám neztratilo, nic nám nesežrali a to jsme měli 5 krav 3 koně, samozřejmě prasata. Druhý den odjeli. MUžstvo spalo u koní ve stodole, důstojníci v "parádním" pokoji. Že brali kola, hodinky, je všeobecné známé. Ženy byly soustředěny na jednom statku, hlídali je partyzáni. Žádný problém.

Jeden voják ukradl kolo sedlákovi, který byl po první světové válce v ruském zajetí, tedy ovládal ruštinu. Zašel za důstojníkem a ten ho tam před zraky vojáků a občanů vesnice spráskal dlouhým bičem, To je můj nezaujatý pohled, a vlastní zkušenost ! RvRvRv

9 11
možnosti
VV

Opravdu si to tak pamatujete?

7 4
možnosti
Foto

No, já nevím, ale autor asi nezná My Lai. Ono to totiž není jednostranné.

Každá armáda v poli občas něco ohavného spáchá a autoři si pak z toho vyzobávají třešinky.

Že, pane Zieglere?

10 15
možnosti
Foto

No, jo Vietnamce Američané též podarovali milionem mrtvých.

3 9
možnosti
Foto

Teď někdy byla snad na CS film odvysílána česká detektivka, natočená před r. 1968, která se odehrávala po válce v západočeském pohraničí. Tam bylo jasně uvedeno, že danou oblast osvobodili Amíci. To pro přesnost.

4 0
možnosti
AM

A19d85a51m 76M81a49l73ý

12. 7. 2016 13:35

No a?

Jeden film versus falšování dějin.

0 0
možnosti
SB

Víte, pane Zieglere, já mám rozhodně raději Američany než Rusy, avšak tohle opakování, které je i v tomto článku a které vypočítává, kam došla Sovětská armáda a kam došla US Army, mi připadá trochu mimo mísu.

Každá z bojujících armád nebo z odbojových skupin měla určité procento zásluhy na skončení války a porážce Německa. A jestliže Sovětská armáda měla x% a US Army y%, tak těch x% zásluh měli Sověti i na osvobození Paříže, přestože tam nevstoupil ani jeden sovětský voják, a Američané měli svých y% zásluh i na osvobození například Olomouce, přestože tam nevstoupil ani jeden americký viják. U Stalingradu se bojovalo i za Kodaň, v severní Africe bojovali Britové i za polské město Opole, na italské frontě se bojovalo i za Norsko, v Řecku se bojovalo i za Prahu a Svobodovi vojáci u Kyjeva bojovali i za holandský venkov. Mnohem podstatnější, než kdo kam došel, bylo to, kolik při tom vyřadil z boje nepřátelských vojáků nebo nepřátelské bojové techniky.

27 4
možnosti
VV

Kousek od Prahy v te vesnici s krasnym zameckym parkem nejdriv soveti sezrali z podzameckeho rybnika, pak sedlakum kone, ale na kravy snad nedoslo.

A i my jsme jednou za cas dostavali balicky UNRA. Byly v nich veci pro nas do te doby nezname a jak dobre byly. Ovsem v osmactyricatem byl s balichky konec a na bezne zivotni potreby se staly fronty s odstrizky listku. Vzpominam, jak jsem chodil do mlekarny pro litr a pet osmin.

6 5
možnosti
Foto

Tak UNRA skončila v r. 1946. Ano, pan Peroutka psal, že UNRA vytvořila iluzi blahobytu.

1 2
možnosti
Foto

Máte pravdu, Američané jsou velmi štědří.

Srbům darovali Humanitární bombardování, Iráčanům zlikvidovali zbraně hromadného ničení, Libyjcům darovali Bezletovou zónu, Ukrajincům Turčinova s Jaceňukem.

Na nic takového se Rusové nevzmohli.

9 19
možnosti
JZ

Ale pane Petříku, Rusové povraždili na milion Afghánců a podporovali palestinské teroristy v útocích ba Izraelce. Bezletovou zónu nad Libyi schválila Rada bezpečnosti OSN a za násilí na Ukrajině je odpovědné Rusko. Ukrajinské vlády schvaluje ukrajinský Parlament. Jinak argumenty ve stylu vy zase vraždíte černochy jsou hodné lidí primitivních.

16 9
možnosti
JN

J58o72s34e85f 60N98i54k13l

11. 7. 2016 18:30

...co to je jedna mlátička proti rozbombardované škodovce....

5 14
možnosti
VV

Mladoboleslavske pane Nikle?

8 4
možnosti
Foto

Život netový byl, je a bude vždy odlišný od reálného, tedy i hospodského.

7 1
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,01
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz