Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JN

J65o17s26e81f 87N73i54k12l

4. 9. 2016 11:45

...kdo není podnikavý (nejlépe přímo podnikatel), je podle vašich slov nýmand, flákač a podle jiných vašich článků příslušník lůzy, prostě obyčejná námezdní pracovní síla, póvl...a nyní bychom se dostali k onomu "hodonínskému sousoší", které podle vás tak "hyzdí Hodonín", ono je totiž tak trochu o té pracovní síle, o tom póvlu a to vám tak vadí...ne každý podnikatel byl tak osvícený jako právě Tomáš Baťa...

3 4
možnosti
SB

Navíc co by si skuteční podnikatelé počali bez lidí nepodnikavých, ale ochotných vstoupit do pracovního poměru a pracovat za plat pro lidi podnikavé?

Bez podnikavých lidí by dělníci byli jenom skupina bezradných lidí, neschopných se zorganizovat pro nějakou smysluplnou pracovní činnost. Proto dělníci potřebují schopné podnikatele. Bez nich by nemohli existovat a hynuli by hlady.

Bez dělníků by však podnikatelé byli jen lidé se skvostnými nápady, které by však samo nemohli realizovat, protože nezbytnost dělnické práce není výmyslem nějakých komunistů, nýbrž naprostá realita. Je to natolik logické, že snad ani nemá cenu to ještě tady zdůvodňovat. Podnikatelé potřebují dělníky úplně stejně, jako dělníci potřebují je.

3 0
možnosti
RE

Veskrze souhlas. Každý svého štěstí strůjcem. Hmotné statky by ale neměly být hlavním smyslem života. Měli bychom se umět z něj radovat i bez nich a nekompenzovat to závistí.

5 0
možnosti
Foto

Vysloveně komunistickou vzpourou se to asi nazvat nedá, když komunisti u nás vznikli až rok po těchto událostech.

Stávka (na některých místech je případné mluvit i o vzpouře) se udála v důsledku vnitrostranických rozepří v sociální demokracii. Dělníci bez internetu neměli možnost porovnávat zprávy a komentáře z různých zdrojů, takže většinou uvěřili nějakému plamennému řečníkovi z levého křídla sociální demokracie.

Stačilo zahřímat - ti a ti vás zradili a zaprodali, budete na tom ve fabrikách ještě hůř, než za Rakouska - a dělníci začali bojovat o svá práva. Naprostá většina z nich ale nechtěla žádnou bolševickou revoluci, prostě se jen stala obětí propagandy.

Proto není důvod stavět k těmto událostem nové pomníky, ale není to v naší historii taková skvrna, abychom ty staré bourali.

5 0
možnosti
JZ

Vzpouru v prosinci 1920 vedla tzv. levice sociální demokracie, která se v květnu příštího orku změnila na komunistickou stranu. Takže právně generální stávku v roce 1920 skutečně nevedli komunisté, fakticky však ano.

3 0
možnosti
Foto

Někdo oslavuje Zápotockého a Gottwalda? WOW! To mě udivuje...

Nicméně Mattoni zrovna v tom prvním dílu seriálu moc příkladně nepůsobí, ale snad se v dalších dílech vyvrbí do poněkud pozitivnějšího světla.....

2 1
možnosti
Foto

ano.... pějme ódy na schematismus hrdinů červených knihoven, potažmo klaďasy socialistických románů...očekávejme kladnost a příkladnost ve všem

.zaplať bůh za podání osobnosti, takové jaká byla...s ženskými, sexem, přirozeností i jistou povahou mladického kalkulu...

5 0
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,87
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz