Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zasloužená superkarma. R^

10 5
možnosti
Foto

Jak je zde patrné, nesdílíme bezpečnostní obavy spojeneckých zemí Polska a pobaltských států, protože na rozdíl od nich „nesousedíme přímo s Ruskem a Ukrajinou“. Pokud my nesdílíme bezpečnostní obavy Polska a pobaltských republik, jak můžeme očekávat, že někdy jindy jiný stát bude sdílet naše bezpečnostní obavy? Pokud je pro nás NATO prašivé, pak nechápu proč jsme součásti NATO. Vždyť Putin by si nás vzal pod svá křídla a rád.

7 3
možnosti
JG

J96. 63G66r66o73h

9. 1. 2017 20:35

Z válečných her popsaných ve studii Reinforcing Deterrence on NATO’s Eastern Flank vyplynulo, že Rusko porazí alianční obranu Pobaltí maximálně za 60 hodin. V současnosti NATO nedokáže úspěšně bránit území nejvíce ohrožených členů. Nejrůznější vojenské hry, do kterých byli zapojení na obou stranách vojenští experti a vojáci, ukázaly, že ruské síly ovládnou hlavní města Estonska a/nebo Lotyšska, tedy Tallinn a/nebo Rigu, do 60 hodin. Takto rychlá porážka ponechává NATO jen omezené možnosti na odpověď,“ píše se ve studii RAND Corporation.

Zdroj: http://technet.idnes.cz/utok-na-pobalti-rusko-0t6-/vojenstvi.aspx?c=A161006_172008_vojenstvi_erp

2 2
možnosti
JR

J32a88r14a 41R58a58n96k

9. 1. 2017 20:43

Hry jsou ok, pokud je nevberrete smrtelne vazne....Grou up Donald;-)

0 8
možnosti
Foto

Přijetí Pobaltí do NATO byl omyl, zbytečně to eskaluje a napětí a přibližuje to svět válce. Doufejme, že demokratické procesy uvnitř vazalských zemí na pobřeží převládnou a volební právo dostanou všichni občané, pak bude možné konat referendum o přítomnosti cizích vojsk v zemi.

4 10
možnosti
Foto

Přítomnost vojsk NATO v Pobaltí je naprosto jednoznačně v rozporu s dosud platnou deklarací čtyř států o obecné bezpečnosti z konce října roku 1943 v Moskvě. O Chartě OSN nemluvě s její zásadou o nepřípustnosti použití síly a hrozby silou ve vzájemných vztazích mezi státy.

Upozorňují, že jednání Ruska ve vztahu k Ukrajině je v souladu s uvedenou deklarací, protože se její signatáři zavázali, že po skončení nepřátelství nepoužijí svých ozbrojených sil na území jiných států, leda k účelům, jež má na zřeteli tato deklarace a po společné poradě.

A Ukrajina a Pobaltí byly před skončením nepřátelství součástí SSSR. A celá východní Evropa samozřejmě také. K tomu viz stati W. Lippmanna a jeden z článků v posledním čísle Peroutkova Dnešku.

2 9
možnosti
MC

Nezbývá než se modlit, aby naši zemi nikdo nenapadnul, když je celá naše armáda na cvičení v Pobaltí...:-/

5 1
možnosti
BM

Já bych to bral spíše jako provokaci. Kdyby je Rusové chtěli napadnout udělali to dříve než se tam nastěhují provokatéři. Obama vládne do 20.1. A Nobelovku už má.

3 3
možnosti
LW

Pokud by tedy byla zrušena přítomnost aliančních jednotek, riziko napadení před "nastěhováním provokatérů" by trvalo.

0 0
možnosti
VPS

Takže " Nelze přece měřit dvojím metrem." - píšete Jene a lžete při tom.

Rusové neřeší, kdo je pozval (bylo to přec všeobecně známé kolektivní rozhodnutí NATO) - Rusům se nelíbí, že tam budou.

Do Syrie pozvala Rusy Syrská vláda, což je dostatečně známo. Když tam svou práci udělali teď, spolu s našim spojencem - Tureckem a Íránem organizují politické východisko ze syrské krize. A to je dobře. Myslím, že v krátké době to podpoří i USA.

7 4
možnosti
Foto

Fakt je ovšem ten, že i zahájení bojových operací ruské armády je v rozporu s Deklarací čtyř států o obecné bezpečnosti.

2 3
možnosti
Foto

Mezi analytiky koluje zkazka, že naše armáda by ubránila jeden náš kraj po dobu asi jednoho týdne. Takže naše pomoc Pobaltí, pokud tam nějakou vyšleme, může být spíše symbolická.

1 0
možnosti
LK

Podle článku 5 WS nemusíme posílat žádnou pomoc. Svůj závazek splníme i když Sobotka pošle třistašedesátédruhé velmi vážné varování.

3 0
možnosti
KB

K11a76r91e45l 53B39o72k

9. 1. 2017 19:18

Myslím, že jste to popsal velice dobře. Podle mých zkušeností z pobytu v Pobaltských zemí vím, že tyto země mají z Ruska obavy, zvláště po okupaci Krymu a části Ukrajiny.

5 0
možnosti
  • Počet článků 3321
  • Celková karma 25,70
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz