Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AR

Je dost pravdy na tom. Stojí také za zmínku fakt, že hned po válce byla KSČ jedinou politickou stranou, která do svých řad brala naše kolaboranty s nacisty. A to i takové, kteří jako kápa v koncentrácích se ke spoluvězňům chovali zhovadile. Potvrdil mi to i můj strýc, který se "rekreoval" od počátku r.1941 v Mauthausenu. Získal tam v tom zkušenost. Proto také nechápal, proč v r.1948 po "slavném Únoru" sociální demokrati se spojili s komunisty. To už nepřekousl a ze socdem vystoupil. !!!!

7 0
možnosti
VV

I Antonin Zapotocky byl Kapo v Sachsenhausen.

5 0
možnosti
Foto

I21v73a89n 17M95a75r47e29k

6. 4. 2017 20:23

Máte "úplnou pravdu" p.Jene,(nakonec jako "vždy") proto nacističtí váleční zločinci hromadně prchali, či se nechali zajat těsně před skončením II.svět.války západními spojeneckými vojsky, aby pak v poklidu dožili např. někde v Jižní Americe. Kanadě a jinde. .. . .viz Borman,Eichman a stovky dalších. 8-o

3 4
možnosti
Foto

Hlavně Eichman dožil v klidu

7 1
možnosti
Foto

Václav Havel zrušil trest smrti a nyní si havlisté stěžují, že se tím Antoním Zápotocký řídil.

0 9
možnosti
JK

J75a34n 65K43o83z56á65k

6. 4. 2017 20:32

Vy jste se odkopal jako komunistický demagog. Takže popravené české lidi má na svědomí kdo? Komunismus a nacismus jsou stejné ideologie, ale proč se s takovým bolševikem bavím.

9 0
možnosti

nic proti vašemu názoru, ale pro úplnost by se hodilo dodat že tak po válce činili všechny státy co k tomu měli příležitost : USA, Velká Británie, Francie, Rusko, ...8-o v česku znám takové 2 případy, tak hezký den a méně emocí dodá to vašemu článku na serioznosti a objektivitě

8 2
možnosti
PL

Spojenectví komunistů a nacistů nebylo vůbec neobvyklé. Stačí si vzpomenout na tzv. smlouvu o neútočení mezi hitlerovským Německem a stalinistickým Sovětským svazem.

Zdroj: http://ziegler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=597463

.

Dopouštíte se omylu nebo úmyslně hrubě zjednodušujete. Pakt Ribbentrop-Molotov nebyl spojenectvím. Obě strany počítaly v momentě podpisu s budoucím konfliktem. Smlouva o neútočení měla především poskytnout jakousi záruku neútočení v nejbližší době a prioritně rozdělit sféry vlivu v Polsku, Pobaltí, Besarábii a Finsku. Rozhodně pakt R-M nebyl spojenectvím v pravém slova smyslu.

4 4
možnosti
Foto

Až na to, že Německo u hranic s SSSR nemuselo mít žádné vojsko a mohlo vše vrhnout na Francii Stali poskytoval Německu vše pro vedení války, poskytoval mu obilé i za cenu, že vlastní obyvatelstvo umíralo hladem. Zakázal komunistům vést boj proti nacistickému Německu.

4 0
možnosti
TG

Ano, pěkný svinstvo. Bohužel, na obou stranách. Viz kniha: Eric Lichtblau: Nacisté ve službách USA.

"Tisíce nacistů, od strážných z koncentračních táborů až po osoby zastávající vysoké funkce v německé Třetí říši, mizely po druhé světové válce na druhou stranu Atlantického oceánu, aby zde začaly v tichosti nový život. Tito lidé, z nichž mnozí figurovali na seznamech válečných zločinců, se ocitli pod ochranou americké vlády, CIA, FBI či armády a pokračovali dál ve své práci coby špioni, odborníci na zpravodajskou činnost nebo špičkoví vědci."

(Databazeknih.cz)

5 1
možnosti
TG

CIA naverbovala stovky nacistů, nad jejich zločiny přivírala oči

29. října 2014 15:15

Americké tajné služby v době studené války zaměstnávaly nejméně tisíc bývalých nacistů jako špiony a informátory. Vyplývá to z nově zveřejněných dokumentů. CIA i FBI v 50. letech věřily, že hodnota někdejších nacistů převyšuje zločiny, jichž se dopustili ve službě třetí říši, píší New York Times.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/americke-tajne-sluzby-cia-fbi-zamestnavaly-byvale-nacisty-pnf-/zahranicni.aspx?c=A141029_103343_zahranicni_vez

1 1
možnosti
JL

No vida Zapotondu. Esesakovi milost udelil, po tezkem zraneni ochrnutemu Standovi Plichtovi neudelil, pod sibenici ho bachari prinesli na nositkach. Jeho jedinym zlocinem bylo, ze davali se bratrem bacha pred skolou v Babich na zapadni Morave kde byli zabiti tri komunisticsti funkcionari., ani se nenamahali dokazovat, ze o tom co se bude dit vedeli. V souvislosti s touto vrazdou se komuniste dopustili 12 slovy dvanacti justicnich vrazd. Popraveni i dva katolicti knezii zatceni uz 14 dni pred vradou samotnou. Jeste brutalneji si komuniste pocinali pri procesu s odbojovou skupinou "Svetlana" na Morave vychodni. Tehdy se dopustili justicni vrazdy 16 osob. Komuniste Moravu radi nemeli a proto ju zrusili. Clenem te strany byl i soucasny prezident a ta nelaska mu zustala.

6 0
možnosti
JK

J25a30n 24K87o75z95á47k

6. 4. 2017 20:36

Nebyl náhodou Gottwald z Moravy?

1 0
možnosti
VV

Bylo a je verejnym tajemstvim, ze clenove StB temi nejnizsimi pocinaje a temi nejvyssimi konce, byli vetsinou nacisticti zlocinci. Stejni lide, stejne povahy, jen zmenili barvu.

6 0
možnosti
PL

tak jistě, všechny "ismy" potřebují pro svůj zdar lidi agilní, úderné, nenávistné, bojovné, loajální a jdoucí s proudem. Bez nich by byla každá ideologie mrtvá.

0 0
možnosti
JG

J97. 89G71r74o58h

6. 4. 2017 18:48

Pane Zieglere přečetl jsem si Váš blog a musím Vás doplnit o dost podstatných informací. Bylo to totiž trošku jinak než píšete.

Z titulu své funkce byl Rostock členem„organizačního štábu“ lidické akce. Ve tomto „štábu“ dále byl Rostockůvnadřízený W. Jacobi (velitel SD v Protektorátu), H. Wiesmann(velitel kladenského gestapa) a jeho zástupce T. Thomsen, A. Marwedel(velitel kladenské posádky Schutzpolizei) a z pražského gestapaW. Leimer a Geschke. Úkolem Rostockových agentů bylo sledovat náladu achování okolního obyvatelstva během příprav a v průběhu vlastníhovyhlazování. On sám pak měl spolu se dvěma podřízenými na starosti „církevnízáležitosti“ – tj. navzdory zákazu rabování vyloupil kostel a zabavil matriky. Poválečnévýpovědi svědků navíc Rostockovi připisují zmlácení lidického faráře a účastpři odebírání dětí matkám před jejich deportací do koncentračního tábora.

V květnu 1945 bylo zahájenovyšetřování v souvislosti s vyhlazením Lidic a Ležáků a na základějeho výsledků byl v polovině června vydán pátrací list, kde bylo iRostockovo jméno; v říjnu téhož roku bylo zařazeno i na mezinárodníseznam hledaných válečných zločinců. Rostock mezitím celkem v klidu žil sesvou rodinou v Heidelbergu a používal dívčí příjmení své manželky. Byla totaké jeho manželka, kdo ho v červnu 1946 udal americkéCIC. Veřejný žalobce Mimořádného lidového soudu v Praze zahájiltrestní řízení a připravovalo se Rostockovo vydání do ČSR. Během převozuse mu však podařilo uprchnout a čs. orgánům nezbylo, než ho znovu zařaditna seznam „Top 50“ hledaných válečných zločinců.

Po útěku Rostock zamířil opět k rodině(tato fixace nacistů na rodinu by jistě stála za bližší prozkoumání, osudnou sestala např. i Adolfu Eichmannovi). Koncem roku 1948 byl zatčenfrancouzskými orgány pro šmelinu. Ve vězení byla v lednu1949 odhalena jeho pravá totožnost a znovu se připravovalo jeho vydání doČSR. Kvůli byrokratickým průtahům na čs. straně byl však vydán teprvev dubnu 1950. Následujícího půl roku strávil ve vazbě StB, anižb

8 0
možnosti
JG

J70. 61G93r50o85h

6. 4. 2017 18:49

byl pořádně vyslechnut a aniž by bylo zahájenořízení.

Rostock byl mimo to odsouzen i za vedení konfidentské sítě naKladensku a důsledky její činnosti, což bylo v rozporu s mezinárodnímprávem, protože podle ledabyle podané žádosti o vydání měl být souzen„jen“ za Lidice. Všichni odsouzení se pochopitelně odvolali. S tím by siv komunistickém Československu nikdo nedělal starosti, ale jakokontraproduktivní se ukázala medializace procesu v duchu hesla „Komunisté – jediní důslední bojovníci protifašismu“. Mezinárodní tlakna provedení řádného procesu i vnitřní důvody (možnost použít vězně jakorukojmí na výměnu) vedly zřejmě prezidenta Antonína Zápotockého k udělenímilosti – změnil rozsudky smrti na doživotí. Během prvního roku své vládyudělil Zápotocký 8 milostí, z toho polovina připadla na tyto Němce(popraveno bylo v té době 41 lidí).

FRITZ byl nakonec propuštěn 4. února 1960 a eskortován nahraniční přechod Rozvadov. Západoněmecký tisk jeho návrat přivítal krátkoukampaní, ve které byl Rostock označován za oběť justičního omylu – kampaňzůstala bez reakce čs. strany, protože byla vzhledem k nedostatkůmprocesu věrohodnější než krycí legenda, kterou byl FRITZ vybaven. V březnunavázal Fritz se svým řídícím orgánem písemný kontakt, aniž by však poskytlnějakou relevantní informaci. Osobní schůzce se půl roku pod různýmizáminkami vyhýbal. Jeden z jeho bývalých nadřízený z SD, který nynírovněž pracoval pro StB, už koncem dubna nahlásil, že FRITZ svou spoluprácis StB „shodil“ tím, že o ní s každým mluví. Pokud by snad někdopod dojmem špionážních filmů očekával vyslání profesionálního zabijákas úkolem Rostocka zlikvidovat, bude zklamán. – StB na zradu svého agentareagovala prostě tím, že konstatovala jeho selhání a jeho svazek založila.

7 0
možnosti
  • Počet článků 3320
  • Celková karma 25,82
  • Průměrná čtenost 1808x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz