Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Když pominu, že je to jedno, protože od listopadu 1989 je tady asi stejně malej výběr jak za bolševika /tak jako dřív tam jdou všichni jen aby si nahrabali/, tak by to hlavně krachlo administrativně, protože možná pár set tisíc lidí by se odvolávalo proti vyloučení z voleb:-)

1 1
možnosti
Foto

V současném systému jsou demokratické principy na vyšší úrovni než v režimu, který navrhujete. Šlo by tedy o výrazný krok zpět k vládě bařtipánů a papalášů, která byla odsunuta na smetiště dějin.

2 3
možnosti
ZH

Vy jeden kolotočáři. Tady pracuje 5 200 000 lidí. To nejsou žádní bařtipáni a už vůbec né papaláši. Jsou to daňový poplatníci. :-/

4 0
možnosti
RJ

Mělo - souhlas. R^

Ale marxistům a neomarxistům by to "šáhlo" na voliče, takže budou zuby nehty proti...

0 1
možnosti
JN

Tak se vzdejte práva volby. Nikdo vám nebrání.

6 3
možnosti
DN

V moderních demokraciích je za normu považováno volební právo

všeobecné – každý svéprávný občan od určitého věku smí volit, bez ohledu na původ, pohlaví, náboženské přesvědčení, rasu a podobně;

rovné – každý hlas váží stejně, neexistují privilegovaní voliči s větším vlivem na výsledek voleb;

tajné – volič nemusí zveřejnit, komu odevzdal hlas

5 0
možnosti
DN

Jste v zásadě proti hlavním principům demokracie.

10 1
možnosti
MS

Trochu si to protireci s vasi protiruskou filozofii,kterou nas denne na Idnesu krmite a pak to cele shodite stejnym omezovanim demokracie?

7 3
možnosti
OK

O66t26a 72K17i26n17c

2. 5. 2017 20:48

Celkem zajímavý názor, ale obával bych se možného zneužívání. V podstatě by mohlo dojít k tomu, že rozhodnutím státního úředníka by mohl být zbaven volebního práva i bezúhonný občan.

0 0
možnosti
Foto

Již delší dobu si pohrávám s podobnou myšlenkou. Měli bychom mít dvě komory parlamentu jako dnes. Do jedné by se volilo podle zaplacených daní. Čím více odvádíš, tím máš větší hlas. Někde by ale byl stanoven strop, aby to neovládlo pár oligarchů. A tato komora by rozhodovala výhradně o rozpočtu, financích a zákonech čerpajících peníze státu. A samozřejmě zákony daňové.

Druhá komora by měla normální poměrné zastoupení jako dnes. A ta by zase výhradně řešila zákony o životě - zbrojní pasy, dopravní předpisy, mezinárodní smlouvy ... .

Pokud by zákon měl přesah do působnosti obou komor, musely by ho odhlasovat obě. Je to jen syrová počáteční myšlenka, bude tam fůra háčků, ale určitě by se dala rozpracovat, domyslet a dovést do praktického života.

Jinak za článek ode mě karma.

7 9
možnosti
ON

Takže stát oligarchů. Vás bych netipoval na příznivce Babiše.

5 1
možnosti
ON

S tím nesouhlasím. Pokud bude Lojzů víc jak polovina těžko jim může vládnout génius. A to že ten kdo platí daně bude mít volební právo neznamená že to taky není Lojza. A možná takový Lojza platí na daních víc než podnikatel. Hlas vysokoškoláka a hlas Lojzy má stejnou váhu a tak je to dobře. Není vysokoškolák jako vysokoškolák. I mezi nimi je hodně Lojzů. Takové lustrování se do demokracie nehodí.

15 1
možnosti
DK

A co s těmi, kdo platí činži, plyn a elektřinu z našich daní ?

5 0
možnosti
  • Počet článků 3318
  • Celková karma 25,98
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz